Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 83 rokmi sa narodil svetoznámy Elvis Presley

Pranostika na dnes hovorí: "Na svätého Severína vešia sa mäso do komína." Meniny oslavuje Severín. Polooblačno až oblačno. Teploty 4 až 9 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 83 rokmi sa narodil svetoznámy Elvis Presley
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 6 až 9 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Meniny má Severín

Mužské meno Severín má latinský pôvod a v preklade znamená „prísny, vážny“. S nositeľmi tohto zvláštneho mena sa na Slovensku stretávame len málokedy a oslovujeme ich aj Sevo, Sever, Sevík.

Severínovia, ktorí svoje meniny oslavujú 8. januára, sú dôslední, vytrvalí a trpezliví. Ich zmysel pre priateľstvo je diferencovaný. Stáva sa im, že váhajú a nechcú sa celkom zaväzovať. Severínov priťahuje štúdium jazykov a vedecký výskum. Sú schopní vynaložiť zvýšené úsilie, aby dosiahli svoj cieľ. Pamäť Severínov je výnimočná a ťažko ich možno prichytiť pri chybe, ak ide o dátum alebo nejaký citát. Odmalička sú opatrní, nedajú sa ľahko vyviesť z rovnováhy, majú pevnú vôľu a idú svojou vlastnou cestou.

Stalo sa doma

1528 – Kráľ Ferdinand I. zriadil v Budíne Uhorskú komoru na spravovanie kráľovských majetkov a štátnych príjmov. Zanikla v roku 1529 v súvislosti s osmanským nebezpečenstvom.

1919 – Minister Vavro Šrobár s plnou mocou pre správu Slovenska vydal nariadenie o rozpustení národných a robotníckych rád na Slovensku. Obeťou sa stala aj Slovenská národná rada (SNR). Slováci zostali bez politickej reprezentácie.

1925 – Vo Vysokých Tatrách sa začali 10. majstrovstvá Európy v ľadovom hokeji. Trvali do 11.1. toho roku.

1991 – Vláda SR schválila harmonogram postupnej konverzie zbrojného priemyslu.

2009 – Pre znížené dodávky plynu dočasne zastavili výrobu automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia a Kia Motors Slovakia.

2010 – V Bratislave viac ako sto nákladných áut zablokovalo tri ulice – Rožňavskú, Tomášikovu a Galvániho. Ochromili tak východný vjazd do hlavného mesta a mestskú dopravu v tejto časti. K protestujúcim proti zavedeniu elektronického mýta v SR sa v hlavnom meste počas dňa pridávali kamionisti aj v ďalších slovenských mestách. Pomalou jazdou brzdili dopravu v Košiciach aj Nitre. Pridávali sa k nim tiež vodiči v Nových Zámkoch, Poprade či Banskej Bystrici. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) chcela o svojich požiadavkách, kvôli ktorým blokovala cesty a brzdila premávku, rokovať s premiérom Ficom. Ten ich však neprijal a odkázal im, že s nimi bude rokovať, ak zastavia protesty. Dostali pritom ultimátum do 11. januára toho roku.

Stalo sa vo svete

1679 – Francúzsky cestovateľ La Salle objavil Niagarské vodopády.

1918 – Americký prezident Thomas Woodrow Wilson prezentoval pred Kongresom svojich 14 bodov mierového programu USA po I. svetovej vojne.

1920 – V Prahe bola založená Cirkev československá, neskôr premenovaná na Cirkev československú husitskú.

1954 – Elvis Presley nahral pri príležitosti osláv svojich 19. narodenín na platňu v memphisskom štúdiu svoje prvé piesne: Casual Love a I'll Never Stand in Your Way.

1973 – Vo francúzskej metropole Paríži sa obnovili rokovania medzi Vietnamskou demokratickou republikou (Le-duc-Tho) a USA (Henry Kissinger) o definitívnom vyriešení vietnamského problému.

1979 – Francúzsky tanker Betelgeuse explodoval v zálive pri Bantry v Írsku, pričom zomrelo 50 ľudí.

1998 – Americký súd odsúdil na doživotie Ramzího Ahmeda Jusifa za prípravu útoku na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku a prípravu bombových útokov na približne desať amerických dopravných lietadiel.

1999 – Pápež Ján Pavol II. prijal vo Vatikáne talianskeho premiéra Massima d'Alemu. Historické stretnutie najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi a bývalého komunistu d'Alemu sa uskutočnilo polstoročie po tom, ako rímskokatolícka cirkev hrozila marxistom exkomunikáciou. Prvého exkomunistu na čele talianskeho kabinetu prijal pápež so všetkými poctami.

2002 – V Afganistane zatkli významného predstaviteľa bývalého režimu Talibanu a odovzdali ho americkým jednotkám. Abdul Hají Mutmaín bol ministrom informácií Talibanu a jedným z jeho najvplyvnejších predstaviteľov.

2004 – Britská kráľovná Alžbeta II. pokrstila v anglickom Southamptone najväčšiu výletnú loď sveta Queen Mary 2, ktorej výška je 72 metrov a dĺžka 345 metrov.

2009 – Commerzbank, druhý najväčší finančný ústav v Nemecku, ako prvá využila štátnu pomoc pre bankový sektor.

2010 – Portugalský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje sobáše ľudí rovnakého pohlavia.

  • Futbalistov Toga napadli ozbrojenci so samopalmi v angolskej exkláve Cabinda, kde mali odohrať prvý zápas na turnaji. Futbaloví reprezentanti otrasení po útoku sa rozhodli odhlásiť z Afrického pohára národov v Angole. Pri streľbe, ktorú na ich autobus pri ceste na turnaj spustili ozbrojenci, zomreli traja ľudia a ďalších osem hráčov bolo vážne zranených.

Skladba dňa

1935 – Narodil sa svetoznámy americký spevák, gitarista, skladateľ a filmový herec ELVIS PRESLEY, ktorého sériu nahrávok z roku 1956 sprevádzal okamžitý masový úspech. Účinkoval aj v niekoľkých hudobných filmoch. Zomrel 16.8.1977.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM