Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 99 rokmi vymenovali dočasnú slovenskú vládu, meniny má Karol

Dnešná pranostika hovorí: "Aký november, taký budúci marec". Meniny má Karol. Slnečno. Teploty 9 až 14 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 99 rokmi vymenovali dočasnú slovenskú vládu, meniny má Karol
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Karol

Meno Karol pochádza zo staronemčiny, v preklade znamená „muž, manžel“ a vzniklo z neho aj slovo kráľ. Na slovenskom území je toto meno zaužívané. Nositelia tohto mena majú meniny 4. novembra a oslovujeme ich Karolko, Kajo, Kajko, Karči.

Dominantnými vlastnosťami Karola je vôľa, aktívnosť, mravnosť a dynamizmus. Keď sa Karolovia do niečoho pustia, nič ich nezastaví. Je ťažké spriateliť sa s nimi. Sú pôžitkári a majú radi svoje pohodlie.

Karolovia sú aj inteligentní, majú vodcovského ducha a rozhodujú sa subjektívne. Takmer vždy sú šéfmi, či v priemysle alebo obchode.

Aj Karolovia, rovnako ako iní ľudia, majú svoje zdravotne slabé miesta: sú to kosti a pečeň. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby Kajov sú fialová, žltá a modrá. Ochranná rastlina žihľava, ochranné kamene ametyst, smaragd a tyrkys.

Stalo sa doma

1918 – V Prahe bez predchádzajúcej konzultácie so Slovenskou národnou radou (SNR) vymenovali dočasnú slovenskú vládu na čele s Vavrom Šrobárom.

2001 – Dvoch slovenských mučeníkov biskupa Pavla Petra Gojdiča a rehoľníka Dominika Metoda Trčku vyhlásil za blahoslavených pápež Ján Pavol II. na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

2005 – V Bratislave bol zavraždený študent Daniel Tupý. Jeho smrť vyvolala veľa dohadov a vlnu protestov proti neonacizmu.

2010 – Neúspešné bolo aj druhé kolo tajnej voľby generálneho prokurátora SR (prvé bolo 3.10.2010). Podľa očakávania sa ani jednému z dvojice kandidátov na tento post, Dobroslavovi Trnkovi a Eve Mišíkovej, nepodarilo získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov NR SR.

2010 – Slovenská premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) sa stala jednou z 18 politických líderiek sveta, ktorým americký ženský magazín Glamour udelil titul „Žena roka“. Radičová si cenu prevzala 8. novembra toho roku v New Yorku počas pracovnej cesty v USA.

Stalo sa vo svete

1921 – Kórejský terorista na protest proti obsadeniu jeho krajiny japonskou armádou zavraždil japonského premiéra Takašiho Haru.

1956 – Sovietske tanky vyrazili do útoku na hlavné mesto Maďarska Budapešť.

1963 – Beatles pripravili predstavenie pre britskú kráľovskú spoločnosť v Londýne, na ktorom John Lennon vyzval bohatých vpredu, aby štrngali šperkmi a chudobnejší vzadu tlieskali.

1980 – Za 40. prezidenta USA zvolili republikánskeho kandidáta Ronalda Reagana.

2002 – Čína podpísala dohodu o obchode s 10 krajinami zo Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), čím sa otvorili vzájomné rokovania o vytvorení najväčšej zóny voľného obchodu na svete.

2004 – Ruský prezident Vladimír Putin podpísal Kjótsky protokol, čím ukončil ratifikačný proces dokumentu vo svojej krajine, OSN oficiálne zaregistrovalo ratifikáciu Ruska 18.11.2004. Do platnosti vstúpil Kjótsky protokol 16.2.2005.

2008 – Demokrat Barack Obama sa stal prvým Afroameričanom zvoleným za 44. prezidenta Spojených štátov amerických (USA).

Skladba dňa

1968 – Daniel Landa, Praha, rockový spevák, skladateľ a herec. Vyštudoval hudobno-dramatický odbor na pražskom konzervatóriu. Muzikantskú dráhu začínal v roku 1987 v skupine Orlík. Nahrali dve LP platne Oi! A Demise, v roku 1992 sa rozišli. Od tej doby účinkuje Landa sólovo, debutoval sólovým albumom Valčík, v roku 1994 vyšiel druhý s názvom Chcíply dobrý víly. Ďalšie albumy boli Pozdrav z fronty (1997), Smrtihlav (1998), Konec (1999) a Best of Landa (2000). V roku 2000 dostal od vydavateľskej firmy ocenenie najúspešnejší český autor. Skomponoval muzikál Krysař a zahral si v ňom aj jednu z hlavných úloh. V roku 2003 vyšiel album Vltava Tour a v roku 2004 Neofolk. Hral vo filme Černí baroni. Z jeho najnovších nosičov je to album Nigredo z roku 2008, live DVD s názvom Bouře (2009) a trojkompilácia Platinum Collection z leta roku 2010, na ktorej sú všetky jeho známe piesne z rokov 1993 až 2009. Zahral si hlavnú úlohu vo filme Tacho, ktorý mal premiéru v decembri 2010. V marci 2012 vyšlo CD+DVD z koncertu Vozová hradba, 10. októbra 2012 mala premiéru jeho rocková opera Klíč králů. V júni 2013 vyšla tretia časť kompilácie Best Of. Dnes oslávi 45. narodeniny.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM