Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred nami je zamračený a chladný deň, meniny má Félix

Pranostika na dnes: Keď bolia staré rany, bude zmena počasia. Meniny má Félix. Prevažne zamračené a na juhu občasný dážď. Teploty 1 až 6 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred nami je zamračený a chladný deň, meniny má Félix
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny má Félix

Mužské meno Félix má latinský pôvod a v preklade znamená „šťastný“. Na Slovensku sa s nositeľmi krstného mena Félix stretávame len ojedinele a oslovujeme ich Felino, Félixko. Meniny majú 20. novembra.

Félixovia sú muži, ktorí sa prejavujú prevažne ako pokojní a svojrázni. Keď je to potrebné, vedia zabojovať, vyhnúť sa riskantným situáciám a dosiahnuť stanovený cieľ.

Ich štúdium môžeme prirovnať k aprílovému, kolísavému počasiu. Niekedy sú aktívni, inokedy poľavia, ale nakoniec predsa dosiahnu slušné študijné výsledky. Horšie je to pri výbere povolania. To je pre nich veľký problém, ktorý vyriešia neskoro, alebo vôbec nevyriešia.

Félixom prinášajú potešenie priateľské stretnutia a spoločenské podujatia, ktoré sa spájajú s chutným a výdatným jedlom.

Ich zdravie je uspokojivé, ale rýchlo sa unavia. Ak nemajú dostatok pohybu, väčšinou priberú.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Šťastné farby Félixov sú modrá a čierna. Ochranné rastliny zemedym a divozel, ochranné kamene sokolie oko a perla.

Stalo sa doma

1883 – V Nitre sa konalo zakladajúce valné zhromaždenie Hornouhorského maďarského vzdelávacieho spolku. Spolok mal dopomôcť k maďarizácii slovenského obyvateľstva vtedajšieho horného Uhorska.

1897 – Začali vychádzať v Ružomberku Slovenské listy, týždenník pre politiku a spoločenský život, s humoristickou prílohou Mydlo.

1952 – Začal sa monsterproces s komunistickými funkcionármi, medzi obvinenými boli aj Slováci Vladimír Clementis a Eugen Löbl.

1968 – V Bratislave otvorili dovtedy najväčší obchodný dom na Slovensku Prior (dnes My).

2010 – Valné zhromaždenie Matice slovenskej (MS) v Martine si za nového predsedu zvolilo bývalého viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Mariána Tkáča, ktorý po 20 rokoch vystriedal vo funkcii Jozefa Markuša. Na poste predsedu MS po dvoch funkčných obdobiach Tkáč skončil 10. novembra 2017 a novým šéfom MS sa stal Marián Gešper.

Stalo sa vo svete

1815 – Po konečnej porážke cisára Napoleona I. Bonaparta bol uzatvorený druhý parížsky mier, na základe ktorého Francúzsko muselo prijať okupačné vojská a zaplatiť vojnovú náhradu.

1917 – Prvá svetová vojna: Začala sa ofenzíva britských vojsk pri francúzskom Cambrai, pri ktorej bolo použitých 300 tankov.

1945 – V nemeckom Norimbergu sa začal proces s nemeckými nacistickými predstaviteľmi. Obvinení boli za vojnové zločiny.

1947 – Vo Westminsterskom opátstve v Londýne (Spojené kráľovstvo) uzavreli manželstvo vtedy 21-ročná princezná Elizabeth, súčasná britská kráľovná Alžbeta II. a nadporučík britských námorných síl Philip Mountbatten, súčasný princ Philip.

1959 – Ministri siedmich západoeurópskych krajín (Dánsko, Nórsko, Portugalsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Švédsko a Spojené kráľovstvo) sa vo švédskom Štokholme dohodli na vzniku Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA). Parafovanie zmluvy jednotlivými štátmi sa ukončilo 4.1.1960, zmluva nadobudla platnosť 3.5.1960.

1974 – Došlo k prvej havárii lietadla typu Boeing 747 leteckej spoločnosti Lufthansa. K havárii došlo v Nairobi. Zahynulo 59 ľudí

Skladba dňa

1965 – Mike D (vlastným menom Michael Louis Diamond), New York City, spevák hip-hopovej formácie Beastie Boys. Začínali v New Yorku v roku 1979 pôvodne ako hardcore-punková formácia. V novembri 1986 vydali debutový album Licensed To Ill. V americkom singlovom TOP 40 rebríčku mali tri skladby, najúspešnejšou z nich bola v januári 1987 Fight For Your Right (To Party!), v anglickej TOP 40 trinásť piesní. Vydali osem štúdiových albumov, ôsmy Hot Sauce Committee Part Two vyšiel v apríli 2011. Najúspeš­nejším bol Hello Nasty, vydaný v júli 1998, ktorý sa v rebríčku dostal na prvé miesto. K diskografii patrí aj šesť kompilačných albumov. Na svojom konte majú tri ceny Grammy. Rozišli sa v roku 2012.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM