Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Predvianočný zhon sa bude niesť pod sivou oblohou

Pranostika na posledný predvianočný deň hovorí: Svatá Viktorie obrázky na okna ryje. Aj v závere týždňa bude sychravo, zamračené s mrznúcim mrholením.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Predvianočný zhon sa bude niesť pod sivou oblohou
Zdroj: pixabay.com

Západ: Zamračené a hmlisto, ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Miestami aj zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota –2 až –1 st, pri zmenšenej oblačnosti do 5 st. Slabý, postupne severozápadný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/).

Stred: Zamračené a hmlisto, ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Na horách, a ojedinele aj v nižších polohách, prevažne polooblačno. Najvyššia denná teplota –4 až 0, pri zmenšenej oblačnosti aj teplejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m ráno okolo 4 st., postupne ochladzovanie. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Východ: Zamračené a hmlisto, ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Na horách, a ojedinele aj v nižších polohách, prevažne polooblačno. Najvyššia denná teplota –4 až 0, pri zmenšenej oblačnosti aj teplejšie. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Meniny má Nadežda

Meno Nadežda má ruský pôvod a jeho význam je „nádej“. Ak sa záležitosti nevyvíjajú tak, ako by Nadeždy chceli, uzavrú sa do seba, alebo sa „naježia“. Veľmi obľubujú pocty. Keďže sú ctižiadostivé, pomerne rýchlo podľahnú túžbe súťažiť a hnať sa za akademickými titulmi.

Už v školských laviciach sa prejavuje ich silný zmysel pre odporovanie. Naďky sú veľmi citlivé na neúspech. Do domácnosti prijímajú len úzky okruh známych. Nechcú, aby sa vedelo o ich súkromí. V ich očiach len málo ľudí stojí za to, aby ich nazývali priateľmi.

Stalo sa doma

1906 – Narodil sa historik a prekladateľ ŠTEFAN POZDIŠOVSKÝ, ktorý preložil aj rímsky nápis na trenčianskej skale. Zomrel 1.9.2007.

1953 – Narodil sa v Piešťanoch filmový a divadelný herec, pesničkár a spisovateľ MARIÁN GEIŠBERG.

Stalo sa vo svete

1947 – Vedci z Bellových laboratórií v USA predstavili prvý tranzistor, čo bol začiatok revolúcie v rozvoji elektroniky.

1990 – Slovinci v referende odhlasovali odtrhnutie od Socialistickej federatívnej republiky Juhoslávia (SFRJ).

Skladba dňa

1967 – Narodila sa Carla Bruni-Sarkozy. Málokto v našich končinách vie, že manželka francúzskeho exprezidenta je aj speváčka, a veľmi úspešná. V roku 1997 Bruni skončila s modelingom a vydala sa na dráhu speváčky.

Jej debutový album vyšiel v roku 2002 pod názvom Quelqu'un m'a dit a zaznamenal veľký úspech vo frankofónnych krajinách. Tri skladby z tohto albumu zazneli vo filme Conversations with Other Women. Pieseň s názvom Le plus beau du quartier bola použitá vo vianočnej reklame spoločnosti H&M v roku 2006.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM