Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 16 rokov od teroristického útoku na Dvojičky

Pranostika na dnes hovorí: "September je májom jesene." Meniny oslavuje Bystrík. Oblačno až zamračené, na západe miestami dážď ojedinele búrky. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 16 rokov od teroristického útoku na Dvojičky
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Bystrík

Bystrík je nové slovenské meno odvodené zo slova „bystrý“. Je jedným z prvých kresťanských mien na Slovensku. Významným nositeľom tohto mena bol nitriansky biskup a mučeník sv. Bystrík, ktorý žil v 11. storočí.

Stretnúť na Slovensku muža s menom Bystrík sa dnes stáva pomaly raritou. V roku 2000 vzniklo občianske združenie Klub Bystríkov, aby na Slovensku meno Bystrík neupadlo do zabudnutia. Ide o prvý klub tohto druhu, ktorý združuje menovcov a organizuje ich stretnutia.

Bystríkovia, ktorí majú meniny 11. septembra, sú duchovne bohatí a napredujúci muži. Sú výnimočne nadaní na prácu sprostredkovateľa, uplatnia sa preto napríklad ako obchodní zástupcovia. Bystríkovia majú schopnosť zasvätiť sa veľkým veciam. Úspech je pre nich takmer nevyhnutný na zabezpečenie rovnováhy, lebo sú trocha nesmelí. Vyvíjajú neustále aktivity. Niektorí z nich inklinujú k umeniu alebo prírodným vedám.

Stalo sa doma

1626 – Arcibiskup Peter Pázmáň vydal zakladajúcu listinu pre bratislavské jezuitské kolégium.

1991 – Na pôde spoločnosti slovenskej inteligencie Korene vznikla iniciatíva Za zvrchované Slovensko.

2003 – Pápež Ján Pavol II. pricestoval na tretiu oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Návšteva trvala do 14. septembr

2008 – Kladivárka Martina Hrašnová skončila vo Svetovom atletickom finále v nemeckom Stuttgarte na druhom mieste výkonom 71,40 m.

2010 – Zlato pre slovenskú výpravu na 33. MS slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene vybojovali bratia Pavol a Peter Hochschornerovci.

2010 – Na MS slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene nadviazala na zlato Hochschornerovcov kajakárka Jana Dukátová ziskom striebornej medaily.

Stalo sa vo svete

1649 – Oliver Cromwell porazil v Írsku rojalistické povstanie a dobyl mesto Drogheda, v ktorom Angličania uskutočnili masové popravy írskych bojovníkov, ale aj civilného obyvateľstva.

1910 – V americkom Hollywoode dali do prevádzky prvú komerčne úspešnú trolejbusovú linku.

1922 – Za účasti politických a cirkevných hodnostárov z Veľkej Británie, Zajordánska, Sýrie, Grécka a Arménska vyhlásili v jeruzalemskom vládnom paláci zásady ústavy budúceho palestínskeho štá­tu.

1944 – Druhá svetová vojna: Americké jednotky dosiahli pri Trieri hranice Nemecka. V Auvergne kapitulovala nemecká 1. armáda v počte 23 000 vojakov.

1973 – Vojenská junta na čele s generálom Augustom Pinochetom uskutočnila puč v Čile. Čílsky prezident Salvador Allende odmietol kapitulovať a spáchal samovraždu.

1997 – Škótski voliči si v referende odhlasovali vznik autonómneho parlamentu. Vznik, respektíve obnovenie škótskeho parlamentu, znamenalo najväčšiu ústavnú zmenu od roku 1707, keď personálna únia Anglicka, Škótska, Walesu a Írska zmenila anglické kráľovstvo na Spojené kráľovstvo Veľkej Británie.

2001 – V USA teroristická organizácia al-Káida uskutočnila útok unesenými lietadlami na obe veže Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku a na budovy Pentagónu vo Washingtone a v Pensylvánii. Pri teroristickom čine zahynulo 2973 ľudí.

2009 – V neslávne známom irackom väzení Abú Ghrajb vypukla vzbura väzňov, počas ktorej došlo k založeniu požiaru. Zranenia trpelo niekoľko trestancov a strážcov. Pri likvidácii incidentu pomáhalo irackým silám americké letectvo.

2012 – Britský tenista Andy Murray získal prvý grandslamový titul v kariére, keď triumfoval na US Open. Tretí nasadený olympijský šampión z Londýna si v strhujúcom finále dvojhry poradil s obhajcom titulu a turnajovou dvojkou Srbom Novakom Djokovičom za 4:54 h po päťsetovej bitke 7:6 (10), 7:5, 2:6, 3:6 a 6:2. Murray sa stal prvým britským grandslamovým šampiónom v mužskom singli od roku 1936, keď v New Yorku triumfoval Fred Perry.

2012 – Príslušníci líbyjských milícií počas demonštrácie proti antiislamskému filmu Nevinnosť moslimov vtrhli na americký konzulát vo východolíbyjskom meste Benghází. Pri nepokojoch prišiel o život americký veľvyslanec v Líbyi Christopher Stevens a traja ďalší Američania.

Skladba dňa

1965 – Narodil sa Moby (vlastným menom Richard Melville Hall), Harlem, New York City, americký spevák, skladateľ a hudobník. Hrá na gitare, basovej gitare, klávesových nástrojoch aj bicích. Od desiatich sa učil hru na gitare a hudobnú teóriu, popri tom skúšal aj klavír a bicie. Začínal v roku 1982 v hardcorovej skupine Vatican Commandos. V roku 1985 sa rozišli a Moby sa rozhodol pre sólovú dráhu. V roku 1992 mal v anglickom rebríčku prvú skladbu Go. Ešte v roku 1992 vydal aj prvý album Moby. V anglickej hitparáde mal jedenásť skladieb, v americkej jednu. Vydal jedenásť štúdiových albumov, jedenásty Innocents vyšiel v októbri 2013, predchádzajúci desiaty Destroyed v máji 2011. Do diskografie patrí aj rovnaký počet kompilácií. Moby koncertoval 7. júla 2011 na 15. ročníku festivalu Bažant Pohoda.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM