Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 25 rokov Ústavy SR

"Keď na prvého septembra prší, repu budú ťahať z blata," hovorí dnešná pranostika. Meniny oslavuje Drahoslava. Oblačno, miestami prehánky alebo búrky. Teploty 25 až 30 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 25 rokov Ústavy SR
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Drahoslava

Ženské meno Drahoslava má slovanský pôvod a znamená „drahá sláva“. Na Slovensku oslovujeme nositeľky tohto menej zaužívaného mena Drahuša, Drahuška.

Drahoslavy, ktoré oslavujú meniny 1. septembra, oplývajú citmi a aktivitou. Sú vecné a nevydržia dlho na jednom mieste. Majú výrazné sebavedomie.

Ich svojský pohľad na život nás presviedča, že márne by sme sa usilovali, aby zmenili svoje názory. Napriek tomu, že sú energické, ich reakcie sú premyslené a väčšinou mierne. Drahušky sú tiež veľmi spoločenské bytosti a majú vzácnu schopnosť prispôsobiť sa každému.

Stalo sa doma

1867 – Otvorili v Martine jedno z troch prvých slovenských gymnázií, Nižšie slovenské evanjelické patronátne gymnázium s prípravnou, prvou a druhou triedou.

1939 – Začala sa druhá svetová vojna. Slovenská armáda sa pripojila k vpádu nemeckej armády do Poľska. Veľká Británia a Francúzsko zrušili svoje konzuláty v Bratislave.

1992 – Poslanci SNR prijali verejným hlasovaním Ústavu Slovenskej republiky. Proti jej prijatiu hlasovali poslanci KDH a maďarskí poslanci ešte pred hlasovaním opustili rokovaciu sálu.

1992 – Pri autohavárii na diaľnici Praha – Bratislava neďaleko Humpolca sa ťažko zranil predseda SDSS a poslanec FZ ČSFR Alexander Dubček, vedúca osobnosť reformných udalostí z roku 1968. Na následky zranení 7.11.1992 Dubček zomrel.

2007 – Slovensko sa spoločne s ostatnými starými a novými členskými krajinami Európskej únie napojilo na Schengenský informačný systém Európskej únie. Ide o systém SISone4all.

2009 – Na Slovensku začali platiť ďalšie ustanovenia novely zákona o ochrane nefajčiarov. Na ich základe boli prevádzkovatelia pohostinských zariadení povinní stavebne oddeliť v reštauráciách priestory pre nefajčiarov, v opačnom prípade museli mať celú prevádzku nefajčiarsku.

2013 – Všetky pokladničné bločky, ktoré Slováci dostali v obchodoch za svoj nákup, bolo možné od tohto dňa uplatniť v Národnej bločkovej lotérii.

Stalo sa vo svete

1916 – Bulharsko vyhlásilo vojnu Rumunsku.

1923 – Japonsko postihlo prudké zemetrasenie. Zahynulo 143.000 ľudí a pol milióna prišlo o prístrešie.

1939 – Nemecko bez vypovedania vojny prepadlo Poľsko, čím sa začala druhá svetová vojna.

1941 – Nacisti vydali pre územie Nemeckej ríše policajné nariadenie, podľa ktorého sa Židom, ktorí dovŕšili šiesty rok, nedovoľuje objavovať sa na verejnosti bez židovskej hviezdy.

1965 – Tibet sa stal autonómnou oblasťou v rámci Čínskej ľudovej republiky.

1979 – Americká medziplanetárna sonda Pioneer 11 dosiahla po šiestich rokoch ako prvá planétu Saturn. Priblížila sa k nej na vzdialenosť 21 400 km.

1983 – Sovietska stíhačka zostrelila pri ostrove Sachalin juhokórejské dopravné lietadlo. Zahynulo 269 ľudí.

1985 – Vrak parníka Titanic, potopeného roku 1912, našli americkí a francúzski bádatelia na čele s Robertom Ballardom v 3600-metrovej hĺbke pri pobreží Newfoundlandu.

1991 – Parlamenty sovietskych republík Uzbekistan a Kirgizsko vyhlásili nezávislosť od Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR).

1998 – Na linke Paríž (Francúzsko) – Istanbul (Turecko) začal opäť premávať legendárny rýchlik Orient Express.

2000 – Skončilo sa historicky prvé, miléniové, stretnutie predsedov národných parlamentov v OSN v americkom New Yorku, na ktorom sa zúčastnila aj delegácia Národnej rady (NR) SR.

2003 – Holandsko sa stalo prvou krajinou sveta, ktorá sprístupnila marihuanu ako liek na predpis pre ľudí trpiacich vírusom HIV, rakovinou a sklerózou multiplex.

2004 – Pročečenskí ozbrojenci vtrhli do školy v juhoruskom Beslane, kde na začiatku nového školského roka zajali 1128 osôb, z väčšej časti školákov, a držali ich ako rukojemníkov tri dni. Dráma sa skončila niekoľkohodinovou prestrelkou s ruskými bezpečnostnými silami, špeciálnymi jednotkami a explóziami náloží, ktoré v objekte rozmiestnili radikáli. Pri incidente a na jeho následky zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.

2004 – Na 32 rokov väzenia odsúdil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) bývalého vysokopostaveného bosnianskosrbského úradníka Radoslava Brdjanina za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ktoré spáchal počas bosnianskej vojny (1992–1995).

2012 – Účastníci 16. summitu Hnutia nezúčastnených krajín (NAM) v iránskom Teheráne jednohlasne prijali záverečnú rezolúciu, ktorá podporuje Irán. V rezolúcii vyjadrili podporu iránskemu programu jadrovej energie, odmietli jednostranné sankcie Spojených štátov amerických voči islamskej republike a vyzvali na väčšie úsilie v podpore palestínskeho problému.

Skladba dňa

1946 – Narodil sa Gregg Errico, San Francisco, California, USA, hráč na bicích nástrojoch skupiny Sly & The Family Stone.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM