Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 73 rokov od Slovenského národného povstania

Dnešná pranostika hovorí: "Ak bude na sťatie Jána Krstiteľa pršať, pokazia sa orechy." Meniny má Nikola a Nikolaj. Jasno až polooblačno. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 73 rokov od Slovenského národného povstania
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Nikola a Nikolaj

Ženské a mužské meno Nikola, Nikolaj majú francúzsky pôvod a v preklade znamenajú „víťazstvo“. Ak sa stretneme s nositeľmi tohto na Slovensku menej rozšíreného mena, oslovujeme ich Niki, Nika, a Nik, Nikino. Meniny oslavujú spolu 29. augusta.

Ľudia s uvedenými menami pôsobia na prvý pohľad ako flegmatici. Nevedeli by však žiť bez pevného cieľa. Sú stále bojovne naladení, no bojujú najmä sami so sebou. Ide o veľmi inteligentné bytosti, ktoré ale nemajú veľký záujem v spoločnosti sa blysnúť.

Na Nikoly, Nikolajov treba už od raného detstva pôsobiť tak, aby sa neuzatvárali do seba, ale aby brali do úvahy aj svoje okolie. Nedávajú veľmi najavo svoje city a priateliť sa s nimi je dosť ťažké. V dospelosti ich nájdeme prevažne na vedúcich postoch v súdnictve, obchode či vo vojenských funkciách.

Aj Nikoly a Nikolajovia majú v oblasti zdravia slabšie stránky – sú to kosti a pečeň.

Stalo sa doma

1526 – Odohrala sa bitka pri Moháči, v ktorej bola uhorská armáda Ľudovíta II. Jagelloského porazená tureckou armádou sultána Sulejmana I. Kráľ Ľudovít II. pri úteku zahynul bez toho, aby po sebe zanechal dediča trónu. Bitka bola začiatkom tureckého panstva v strednej Európe.

1541 – Turci obsadili Budín. Sultán Sulejman I. následne vyhlásil územie popri Dunaji až po Tisu za časť Osmanskej ríše. Budín sa stal centrom novej Osmanskej provincie.

1602 – Turci dobyli Stoličný Belehrad, korunovačné mesto uhorských kráľov.

1944 – Vypuklo Slovenské národné povstanie (SNP).

1949 – Uskutočnilo sa prvé vystúpenie SĽUKu vo Zvolene pri príležitosti 5. výročia SNP.

1950 – Začala sa trojdňová tzv. Akcia R, keď boli zlikvidované ženské rehole.

Stalo sa vo svete

1756 – Začala sa sedemročná vojna. Pruský kráľ Fridrich II. Veľký napadol Sasko, aby rozbil protipruskú koalíciu, ktorú utvorilo Rakúsko.

1831 – Po sedemročnej práci objavil Michael Faraday magnetickú indukciu.

1885 – Nemeckí konštruktéri Gottlieb Daimler a Wilhelm Maybach získali patent na motocykel.

1903 – V berlínskom divadle Apollo sa uskutočnila premiéra prvého zvukového filmu podľa gramofónového playbacku so synchrónnou projekciou – tzv. biophon – nemeckého vynálezcu Oskara Messtera.

1949 – Na sovietskej atómovej strelnici v kazašskom Semipalatinsku vybuchla prvá sovietska atómová bomba.

1960 – Jordánsky premiér Hazzá al Madžalí sa v Amáne stal obeťou bombového atentátu.

1965 – Pri Bermudách bezpečne pristáli americkí astronauti Charles Conrad a Gordon Cooper, ktorí strávili dovtedy najdlhší čas v beztiažovom stave, keď na palube Gemini 5 lietali okolo Zeme osem dní.

1966 – Beatles uskutočnili v San Franciscu (Candlestick Park) svoj posledný spoločný verejný koncert. Zúčastnilo sa na ňom 25.000 divákov.

2005 – Hurikán Katrina dorazil do Golfského zálivu. Rýchlosť vetra dosiahla 225 km/h a deväťmetrovou búrkovou vlnou zdevastoval hurikán New Orleans. Ničivý živel si vyžiadal 1330 obetí na životoch.

2010 – V západnej časti Indonézie po 400 rokov trvajúcom období relatívneho pokoja explodovala sopka Sinabung

2012 – Strhujúcim otváracím ceremoniálom s tanečníkmi, ohňostrojmi i akrobaciou odštartovali vo Veľkej Británii v Londýne na Olympijskom štadióne najväčšie paraolympijské hry v histórii.

Skladba dňa

1958 – Narodil sa Michael Jackson (rodený Michael Joseph Jackson), Gary, Indiana, USA. Michael ako najmladší z deviatich synov spolu so štyrmi bratmi zakladajú skupinu Jackson Five, podpisujú zmluvu s firmou Motown a sťahujú sa do Los Angeles. V decembri 1971 už dostáva 13-ročný Michael aj sólovú zmluvu s firmou Motown. Na tejto značke mu vychádza prvý sólový hit, skladba Got To Be There. Vo februári 1980 dostáva Michael prvýkrát Cenu Grammy. Dva roky nato mal na túto cenu až 12 nominácií. Posledný novembrový deň roku 1982 vyšiel jeho najúspešnejší album Thriller, ktorého svetový predaj prevýšil sumu 100 miliónov kópií.

Zomrel náhle 25. júna 2009 vo veku 50 rokov, iba pár dní pred návratom na koncertné pódiá. Po jeho smrti vyšla pod v decembri 2010 kompilácia Michael. V máji 2014 vyšiel album Xscape, sú na ňom doposiaľ nevydané piesne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM