Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň Hirošimy, meniny má Jozefína

Dnešná pranostika vraví: "August k zime hľadí a rád vodu cedí". Meniny má Jozefína. V nedeľu prevažne polooblačno, miestami búrky. Teploty 27 až 32 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň Hirošimy, meniny má Jozefína
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 21 až 18 a najvyššie denné teploty 29 až 32 stupňov Celzia.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 20 až 15 a najvyššie denné teploty 27 až 31 stupňov Celzia.

Východ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 20 až 16 a najvyššie denné teploty 27 až 31 stupňov Celzia.

Meniny má Jozefína

Ženské meno Jozefína má hebrejský pôvod a jeho význam je „Boh pridá, rozhojní“. Toto meno je málo rozšírenou ženskou podobou starozákonného aj novozákonného mužského mena Jozef.

Jozefíny, ktoré oslavujú meniny 6. augusta, sú zvyčajne pôvabné ženy, z ktorých vyžaruje vznešenosť. Ak sa nám zdá, že sú namyslené, nie je to tak, len skrývajú svoju zraniteľnosť.

Pri rozhodovaní o výbere povolania sú zodpovedné. V citoch sú dosť zdržanlivé, rovnako ako vo svojich názoroch, bývajú však plné porozumenia.

Ich zdravie je zvyčajne vynikajúce a majú veľa životných síl. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Šťastné farby Jozefíny sú zelená a biela. Ochranné rastliny myší chvost a fialka, ochranné kamene achát a zafír.

Stalo sa doma

1921 – V bratislavskom dunajskom prístave sa začal (trval do 15. augusta) Orientálny trh za účasti 1521 vystavova­teľov.

2011 – Cyklista Peter Sagan sa stal celkovým víťazom pretekov Okolo Poľska.

1952 – Narodil sa v Prešove herec a divadelný režisér PETER RAŠEV, dlhoročný člen Štátneho divadla v Košiciach, zakladateľ a riaditeľ Staromestského divadla v Košiciach. Zomrel 12.6.2008.

1272 – Zomrel na ostrove Csepel (Maďarsko) uhorský kráľ ŠTEFAN V. Narodil sa asi v roku 1239.

1902 – Narodil sa v Bardejovskej Novej Vsi hudobný skladateľ a dirigent MICHAL VILEC. Zomrel 12.3.1979.

1912 – Narodil sa v Liptovskej Kokave osvetový pracovník, redaktor, divadelný ochotník a organizátor kultúrnych podujatí MARTIN JANČUŠKA. Zomrel 4.11.1979.

Stalo sa vo svete

1819 – V Karlových Varoch sa začala (trvala do 31. augusta) konferencia zvolaná rakúskym ministrom zahraničných vecí Klemensom Wenzelom von Metternich za účasti ministrov deviatich nemeckých štátov. Na konferencii boli prijaté zákony, ktoré smerovali k potlačeniu ústavného zriadenia, slobody tlače, spolkov a univerzít. Zákony sa stali oporou metternichovského absolutizmu, boli ešte sprísnené v roku 1824 a platili až do roku 1848.

1890 – Odsúdený vrah William Kemmler sa stal prvou osobou, ktorú popravili na elektrickom kresle – stalo sa tak vo väzení Auburn (New York – USA). Spôsob popravy navrhol v roku 1881 zubár Albert Southwick.

1914 – Rakúsko-Uhorsko vypovedalo vojnu Rusku a Srbsko vyhlásilo vojnu Nemecku.

1926 – Americká newyorská plavkyňa Gertrude Ederleová preplávala ako prvá žena Lamanšský prieliv.

1945 – Američania zvrhli atómovú bombu na japonské mesto Hirošima. Tlaková vlna zrovnala so zemou všetko v okruhu troch kilometrov. Zahynulo 78.150 civilistov a 37.424 bolo ranených.

1962 – Bývalá britská korunná kolónia Jamajka získala nezávislosť.

2008 – Archeológovia z londýnskeho múzea vo Veľkej Británii objavili základy pravdepodobne najstaršieho mestského divadla, v ktorom sa ako prvé uvádzali hry anglického dramatika Williama Shakespeara. Budovu otvorili v roku 1576. Pre majetkový spor ju však v roku 1599 rozobrali a premiestnili na južný breh rieky Temže – na miesto oveľa známejšieho divadla Globe.

Skladba dňa

1972 – Geri Halliwell (rodená Geraldine Estelle Halliwell), Watford, Hertfordshire, UK, členka skupiny Spice Girls, patrila jej prezývka Ginger Spice.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM