Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Európsky deň rodičov a škôl, meniny má Brigita

Dnešná pranostika hovorí: Brigita svatá na mlhavá rána je bohatá. Meniny má Brigita. Polooblačno až oblačno, na západe a severe prehánky. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Európsky deň rodičov a škôl, meniny má Brigita
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné teploty 13 až 16 stupňov Celzia.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné teploty 11 až 15 stupňov Celzia.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné teploty 11 až 15 stupňov Celzia.

Meniny má Brigita

Brigita je trpezlivá. Ženské meno Brigita má keltský pôvod a v preklade znamená „mocná, silná“. S nositeľkami tohto mena sa na Slovensku stretávame ojedinele. Meniny majú 8. októbra.

Tieto ženy by sme mohli pokladať za namyslené, v skutočnosti sa však boja pripútať k niekomu, alebo ukázať svoju zraniteľnosť. Sú len uzavreté, plaché a málo spoločenské.

Školy nie sú pre Brigity veľmi príťažlivé, študujú len z povinnosti. Ak ich okolnosti prinútia zrieknuť sa rodiny, realizujú sa vo svojej profesii. Brigity sú nevšedné ženy, ktoré dokážu byť veľmi trpezlivé.

Ich zdravie je priemerné, ale majú dostatok životných síl. Do stravy by si mali zaradiť najmä špargľu, hrozno, jablká a broskyne. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú zelená, biela a modrá. Ochranné rastliny myší chvost, prvosienka, ochranné kamene opál, koral a achát.

Stalo sa doma

1929 – Ministri za HSĽS Jozef Tiso a Ľudovít Labaj podali demisiu, čím chceli vyjadriť protest proti rozsudku v procese s Vojtechom Tukom.

1995 – Tibor Hromádka a Juraj Kardhordó vystúpili na vrchol himalájskej hory Čho Oju (8 201 m.n.m).

1998 – Veľká Británia dočasne zaviedla vízovú povinnosť pre občanov SR ako dôsledok početných žiadostí slovenských Rómov o azyl.

2002 – Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, predseda SMK Béla Bugár, predseda KDH Pavol Hrušovský a predseda ANO Pavol Rusko podpísali koaličnú zmluvu.

Stalo sa vo svete

1970 – Ruský spisovateľ Alexander Solženicyn dostal Nobelovu cenu za literatúru.

1982 – Poľská vláda zakázala činnosť odborovej organizácie Solidarita. Jej predseda Lech Walesa bol pritom už niekoľko mesiacov uväznený.

1990 – Pri potýčkach medzi Židmi a Palestínčanmi na Chrámovej hore v Jeruzaleme izraelské bezpečnostné sily spustili paľbu a zabili 22 Palestínčanov.

1993 – Valné zhromaždenie OSN zrušilo sankcie uvalené na Juhoafrickú republiku (JAR) s výnimkou dovozu zbraní a ropy.

2003 – Vo voľbách na post kalifornského guvernéra v USA vyhral herec akčných filmov Arnold Schwarzenegger.

Skladba dňa

1965 – C.J. Ramone (vlastným menom Christopher Joseph Ward), Queens, New York City, basový gitarista punk-rockovej skupiny Ramones. Do skupiny prišiel v roku 1989.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM