Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Medzinárodný deň dievčat, teploty do 20 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Valentínka – mnoho vínka." Meniny oslavuje Valentína. Slnečno, ráno ojedinele hmla. Teploty 15 až 20 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Medzinárodný deň dievčat, teploty do 20 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Valentína

Ženské meno Valentína má latinský pôvod a jeho význam je „zdravá a silná“. Nositeľky tohto nezvyčajného krstného mena oslovujeme aj Vali, Valinka, Valentínka, Tina, Tinka.

Keď skúmame Valentíny, všimneme si, že ide o veľmi odhodlané, energické, odvážne, vytrvalé a nežné bytosti. Niekedy bývajú dosť podozrievavé. Valentíny majú sklon uzatvárať sa do seba a konať svojhlavo.

Stalo sa doma

2001 – Zrekonštruovaný most Márie Valérie cez Dunaj spájajúci maďarský Ostrihom so slovenským Štúrovom slávnostne odovzdali opäť do užívania za účasti premiérov oboch krajín, Mikuláša Dzurindu (SR) a Viktora Orbána (MR), ako aj komisára Európskej únie pre rozšírenie Güntera Verheugena.

2006 – Prezident SR Ivan Gašparovič odcestoval na historicky prvú návštevu najvyššieho slovenského predstaviteľa v Singapurskej republike a Vietnamskej socialistickej republike.

2007 – Najvyšší súd SR zrušil rozsudok Špeciálneho súdu v Pezinku (ŠS) nad Jozefom Majským v kauze údajného tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Najvyšší súd posunul prípad naspať na ŠS.

2008 – OKS zvolila na svojom Republikovom sneme Fedora Gála za čestného predsedu OKS a Petra Osuského za lídra kandidátky OKS vo voľbách do Európskeho parlamentu.

  • Na XIV. zjazde Strany zelených sa Pavel Petrík vzdal postu predsedu strany. Delegáti zjazdu tajným hlasovaním zvolili za nového predsedu Petra Pilinského, dovtedajšieho podpredsedu strany pre životné prostredie.

2011 – Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) padla. Poslanci Národnej rady SR totiž neschválili rozšírenie dočasného eurovalu a kabinetu tak nevyslovili dôveru. Za záchranný mechanizmus zahlasovalo len 55 poslancov, potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

2013 – Prezidentský kandidát a zakladateľ Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) Ján Čarnogurský vystúpil z hnutia. Dôvodom bolo, že chcel ponechať voľné ruky Rade KDH, ktorá nasledujúci deň volila kandidáta na funkciu prezidenta SR. KDH napokon do volieb nominovalo Pavla Hrušovského.

Stalo sa vo svete

1939 – Alexander Sachs odovzdal americkému prezidentovi Franklinovi D. Rooseveltovi list, v ktorom Albert Einstein spolu s ďalšími americkými vedcami informovali prezidenta o možnostiach vyvinutia atómovej bomby zo strany Nemecka.

1962 – Pápež Ján XXIII. otvoril zasadanie kardinálov a ďalších významných cirkevných predstaviteľov, známe ako Druhý vatikánsky koncil.

1968 – Uskutočnil sa štart americkej lode Apollo 7, s prvou ľudskou posádkou v rámci programu Apollo – programu dobytia Mesiaca.

1984 – Českému básnikovi Jaroslavovi Seifertovi bola udelená Nobelova cena za literatúru.

1986 – Studená vojna: V islandskom Reykjaviku sa začalo (trvalo do 12.10.) rokovanie medzi 40. americkým prezidentom Ronaldom Reaganom a generálnym tajomníkom ÚV KSSZ Michailom Gorbačovom. Cieľom rokovania bolo dosiahnutie dohody o pokračovaní redukovania raketového arzenálu USA a ZSSR v Európe.

2000 – V českej jadrovej elektrárni Temelín bola spustená prvá riadená štiepna reakcia. Stalo sa tak po 12 rokoch od výstavby.

2004 – Šéfovia diplomacií EÚ odsúhlasili zrušenie zbrojného embarga uvaleného na Líbyu v roku 1986. Únia vzala do úvahy fakt, že Tripolis sa zriekol agendy týkajúcej sa zbraní hromadného ničenia.

2007 – Európsky parlament (EP) odsúhlasil dohodu o transatlantickej leteckej doprave medzi Európskou úniou (EÚ) a USA, známu pod názvom otvorené nebo. Na základe nových podmienok môže letecká spoločnosť z EÚ lietať do USA z ktoréhokoľvek letiska na území únie a naopak americké aerolínie môžu lietať z akéhokoľvek mesta v USA do hociktorého mesta v rámci krajín EÚ.

2007 – Nobelovu cenu za literatúru získala britská spisovateľka Doris Lessingová.

2010 – Nobelovu cenu za ekonómiu, získali britsko-cyperský ekonóm Christopher A. Pissarides a americkí ekonómovia Dale Mortensen a Peter A. Diamond. Laureáti sa zaoberali vplyvom vládnej regulácie na nezamestnanosť, počet pracovných miest a výšku miezd.

2012 – Laureátom Nobelovej ceny za literatúru sa stal čínsky spisovateľ Mo Jen.

2013 – Nobelovu cenu za mier získala Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Skladba dňa

1964 – Narodil sa Maroš Hladký, Nitra, basový gitarista skupiny Gladiator. Rockovú formáciu Gladiator založili bratia Miko, Maroš a Dušan Hladký spolu s priateľom Georgeom Babulicom

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM