Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si medzinárodný deň hlavolamov, nebo zahalia oblaky

Pranostika na dnes hovorí: "Dážď na Margitu neosoží senu." Meniny oslavuje Margita. Prevažne polooblačno. Teploty 19 až 24 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si medzinárodný deň hlavolamov, nebo zahalia oblaky
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Margita

Ženské meno Margita má orientálny pôvod a význam mena je „perla“. Nositeľky tohto ojedinelého mena oslovujeme Gitka, Margitka, Margot.

Margity, ktoré oslavujú meniny 13. júla, sú nezvyčajne činorodé. Nepoznajú oddych. Nevedia sa zastaviť a na chvíľu si odpočinúť. Ich prirodzený stav je stres, preto si na plecia naložia množstvo úloh. Tieto ženy rady vyhľadávajú spoločnosť. Záleží im na názore blízkych ľudí. V záležitostiach lásky sú opatrné. Vždy stoja po boku svojich priateľov.

Bývajú životaschopné, zdravie mávajú nestále. Raz sa cítia dobre, na druhý deň nie. V ich jedálnom lístku by nemalo chýbať chudé mäso ani ryby.

Stalo sa doma

1717 – Narodil sa v Bratislave historik, básnik, estét a rektor univerzity v Lipsku KAROL ONDREJ BEL, syn polyhistora Mateja Bela. Zomrel 4.4.1782.

1873 – Zomrel v Brezovej pod Bradlom notár, osvetový pracovník, učiteľ a popredný ľudovýchovný pracovník SAMUEL JURKOVIČ, zakladateľ Spolku gazdovského (prvého úverového družstva v Európe), spoluzakladateľ Matice slovenskej a slovenského ochotníckeho divadelníctva. Narodil sa 9.2.1796.

1897 – Narodil sa v Prievaloch hudobný pedagóg, organizátor speváckych a divadelných podujatí a zakladateľ spevokolov EUGEN LEHOTAY, autor detskej operety Nezbedník. Objavil aj niekoľko liečivých prameňov v Smrdákoch. Zomrel 22.4.1977.

1914 – Narodil sa v Mošovciach lekár-rádiológ, autor odborných prác a pedagóg ARNOŠT LÁNYI, zakladateľ slovenskej röntgenológie. Zomrel 3.5.2005.

1936 – Začal premávať motorový rýchlovlak Slovenská strela na trati medzi Bratislavou a Prahou. Slovenská strela premávala rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu.

Stalo sa vo svete

1930 – V uruguajskom hlavnom meste Montevideu sa začali prvé Majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré trvali do 30. júla.

1949 – V Ríme uverejnili dekrét pápeža Piusa XII. obsahujúci hrozbu exkomunikácie katolíkov, ktorí sa stali členmi komunistickej strany.

1960 – John Fitzgerald Kennedy získal prezidentskú nomináciu americkej Demokratickej strany na úkor svojho neskoršieho viceprezidenta senátora Lyndona Johnsona.

1982 – Iránske vojská začali novú rozsiahlu ofenzívu proti irackým jednotkám na juhu krajiny (tzv. operácia Ramadán), pričom 14. júla prenikli na iracké územie do hĺbky 25 kilometrov.

1985 – Na londýnskom štadióne vo Wembley a vo Filadelfii (USA) usporiadali dovtedy najväčší benefičný koncert (Live-Aid-Concert) v prospech hladujúcich v Afrike.

1990 – Snehová lavína na svahoch v kirgizskom Pamíre pochovala 43 horolezcov.

Skladba dňa

2004 – Vo veku 55 rokov zomrel český spevák a gitarista Karel Zich. Na scéne pôsobil od roku 1964 až do svojho úmrtia. Venoval sa country a pop-music.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM