Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si smutné výročie, od smrti Pavla Demitru ubehlo 6 rokov

Pranostika na dnes hovorí: "Septembrový dážď, poliam potrava, vinohradom otrava." Meniny oslavuje Marianna. Polooblačno až oblačno. Teploty 18 až 23 stupňov C. .

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si smutné výročie, od smrti Pavla Demitru ubehlo 6 rokov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Marianna

Ženské meno Marianna pochádza z latinského mena Marianus a v preklade znamená „patriaca rímskemu rodu Mariovcov“. Na Slovensku je toto meno bežne zaužívané a jeho nositeľky oslovujeme Marianka, Majka, Maja.

Marianny, ktoré oslavujú meniny 7. septembra, sú ženy vytrvalé a neoblomné. Majú sklon uzatvárať sa do seba a nepokladajú za vhodné prejaviť vždy svoje názory a city. Ak sa stanú matkami, správajú sa k deťom oddane a dôsledne.

Obyčajne sú Marianny dobré, bezproblémové študentky a priťahuje ich povolanie, v ktorom treba zo seba veľa odovzdať. Pracujú napríklad ako učiteľky alebo ošetrovateľky. Prioritné však u nich zostáva poslanie matky. Pre tieto ženy je najdôležitejšie rozdávať lásku, porozumenie a pomáhať druhým. Majú v sebe prirodzenú mravnosť, ktorá sa prejavuje v rozhodujúcich situáciách.

Stalo sa doma

1451 – V Bitke pri Lučenci porazilo vojsko Jána Jiskru vojsko uhorskej šľachty pod velením Jána Huňadyho.

1619 – Jezuitov Štefana Pongráca, Marka Grodzieckeho a ostrihomského kanonika Marka Križina umučili v Košiciach. Všetci traja umučení sa do histórie zapísali ako košickí mučeníci.

1808 – Za uhorskú kráľovnú bola v Bratislave korunovaná Mária Ludovika, tretia manželka kráľa a cisára Františka I.

2008 – Strelkyňa Veronika Vadovičová získala na pekinskej paraolympiáde v Číne zlatú medailu v streľbe zo vzduchovej pušky.

2011 – Vláda schválila zmeny v dočasnom eurovale dohodnuté na júlovom summite v belgickom Bruseli.

2012 – Družstvo stolných tenistov v zložení Ján Riapoš, Rastislav Revúcky a Martin Ludrovský získalo na paraolympijských hrách v britskom Londýne zlato, keď vo finále kategórie TT1–2 zdolalo Francúzsko hladko 3:0.

Stalo sa vo svete

1701 – V Haagu podpísali dohodu medzi Anglickom, Nizozemskom a Rakúskom, na základe ktorej sa vytvorila koalícia proti francúzskym nárokom na celé španielske dedičstvo, známa ako Druhá veľká aliancia. K spolku pristúpili neskôr aj Prusko a väčšina ríšskych kniežat s výnimkou Bavorska.

1706 – Rakúska armáda pod vedením princa Eugena Savojského porazila pri Turíne francúzske vojská na čele s kniežaťom Orleánskym a obsadila väčšinu severného Talianska.

1812 – Skončila sa bitka pri Borodine, v ktorej sa stretlo ruské vojsko pod velením hlavného veliteľa Michaila Kutuzova s vojskom Napoleona. Francúzska armáda z nej vyšla citeľne oslabená. Bitka sa začala 5.9.

1901 – Mierovou dohodou medzi Čínou a víťaznými mocnosťami v Pekingu sa skončilo tzv. boxerské povstanie v Číne. Protokol ponechával v Číne okupačné vojsko a Európania na jeho základe získali oporné body od Pekingu až k moru.

1986 – Pri neúspešnom atentáte na čílskeho diktátora Augusta Pinocheta zahynulo päť jeho osobných strážcov.

1999 – Hlavné mesto Grécka Atény postihlo zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 139 ľudských obetí.

2000 – Americký prezident Bill Clinton a kubánsky vodca Fidel Castro, ktorých krajiny 40 rokov delila ideologická bariéra, si podali ruky a prehodili niekoľko slov. Dejiskom historického okamihu bol v americkom New Yorku prebiehajúci Miléniový summit OSN.

2006 – Koaličné jednotky vedené USA odovzdali velenie nad irackými ozbrojenými silami irackej vláde.

2011 – Pri ruskom meste Jaroslavľ sa zrútilo lietadlo na palube ktorého sa nachádzal hokejový tím KHL Lokomotiv Jaroslavľ. Z posádky (8) a pasažierov (37) prežili len dve osoby, z ktorých jednou bol ruský útočník Alexander Galimov, ktorý utrpel popáleniny na 80 percent povrchu tela a dňa 12. septembra na následky popálenín zomrel. Druhou osobou bol palubný inžinier Alexander B. Sizov. Na palube bol aj slovenský hokejista Pavol Demitra a tiež traja českí hokejoví hráči Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek. Haváriu nikto z nich neprežil.

Skladba dňa

1949 – Narodila sa Gloria Gaynor (vlastným menom Gloria Fowles), Newark, New Jersey, USA, americká speváčka a herečka. Svoju spevácku dráhu začínala v jazzovo-popovej skupine Soul Satisfiers. V roku 1975 vydala album Never Can Say Goodbye. Bol úspešný a tri skladby z neho sa stali hitmi. Na svojom konte má osemnásť vydaných albumov a deväť kompilácií. Jej najväčším hitom bola pieseň I Will Survive, ktorá sa v marci 1979 dostala na prvé miesto. Gloria Gaynor bola hosťom IX. Plesu v opere, ktorý sa konal v Bratislave 10. januára 2009.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM