Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Prvá električka v Bratislave začala premávať pred 123 rokmi

Dnešná pranostika znie: Silné mrazy v auguste oznamujú dobrú chvíľu. Prevažne polooblačno. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.Meniny má Silvia

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvá električka v Bratislave začala premávať pred 123 rokmi
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Silvia

Ženské meno Silvia má rímsky pôvod a v preklade znamená „hora“. Na Slovensku patrí k bežne používaným. Jeho nositeľky oslovujeme Silvinka, Silva, Sisa.

Silvie, ktoré oslavujú meniny 27. augusta, sa vyznačujú rýchlymi reakciami a nestálosťou. Málokto dosiahne ich tempo. Výstrednou črtou ich osobnosti je vôľová úroveň, ktorá často klesá a neraz sa mení na tvrdohlavosť. Ich emotívnosť je veľmi silná.

Ich zdravie nie je celkom uspokojivé. Pre nepokojnú povahu mávajú Silvie problémy najmä so spánkom.

Silvie ovplyvňuje planéta Venuša. Ich šťastné farby sú modrá a žltá. Ochranné rastliny myší chvost a prvosienka, ochranné kamene opál, achát a koral.

Stalo sa doma

1310 – V stoličnom Belehrade sa konala tretia korunovácia uhorského kráľa Karola I. Roberta. Až na tretí raz bol korunovaný svätoštefanskou korunou – korunou uhorských kráľov.

1895 – V Bratislave začala premávať prvá električka, pričom celá jej trať bola vybudovaná ako jednokoľajová a merala 3125 m.

1999 – Dohodu v otázke výstavby mosta cez Dunaj medzi Štúrovom a Ostrihomom dosiahli na stretnutí v Blahovej pri Dunajskej Strede slovenský premiér Mikuláš Dzurinda a jeho maďarský partner Viktor Orbán.

2007 – Kladivár Libor Charfreitag vybojoval na MS v Osake v sezónnom maxime 81,60 bronzovú medailu.

2009 – Z funkcie generálnej riaditeľky Slovenského národného divadla (SND) odstúpila Silvia Hroncová. Na poste generálnej riaditeľky pôsobila od 1.6.2006.

Stalo sa vo svete

1791 – Cisár Leopold II., pruský kráľ Fridrich Wilhelm II. a gróf Charles de Artois vydali tzv. pilnickú deklaráciu, v ktorej vyhlásili solidaritu s francúzskou monarchiou.

1878 – Americký vynálezca a konštruktér Christopher Latham Sholes získal patent na svoj vynález písacieho stroja, ktorý bol prvým použiteľným v praxi.

1916 – Rumunsko vypovedalo vojnu Rakúsko-Uhorsku.

1928 – Pätnásť štátov, vrátane ČSR, podpísalo v Paríži Briandov-Kellogov pakt o zrieknutí sa vojny.

1939 – V nemeckom Rostocku sa uskutočnil skúšobný let prvého prúdového lietadla na svete Heinkel He-178, pilotom bol kapitán Erich Warsitz.

1962 – V USA vypustili smerom k Venuši vesmírnu sondu Mariner 2I.

Skladba dňa

1965 – Narodil sa E-Type Eriksson (rodený Bo Martin Erik Eriksson), Uppsala, Švédsko, švédsky hudobník vlny eurodance. Populárny bol hlavne v severských štátoch a západnej Európe. V apríli 1994 vydal debutový album Made In Sweden. Známym sa stal vďaka hitu This Is The Way, ktorý bodoval v európskych hitparádach o dva mesiace neskôr. Na svojom konte má šesť vydaných albumov, šiestym je Eurotopia z októbra 2007. Najúspeš­nejším z nich je Last Man Standing, ktorý bol vydaný v novembri 1998.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM