Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý bleskozvod postavil pred 264 rokmi český vynálezca Prokop Diviš

S dnešným dňom je spojená pranostika: "Keď na Víta prší, bude pršať za sedem dní". Meniny má Vít. Oblačno, na severozápade prehánky alebo búrky. Teploty 19 až 24 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvý bleskozvod postavil pred 264 rokmi český vynálezca Prokop Diviš
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Vít

Mužské meno Vít má latinský pôvod a význam mena je „veselý, neposedný“. Nositeľov tohto ojedinelého mena oslovujeme Vít, Viťo, Viťko.

Vítovia, ktorí oslavujú meniny 15. júna, sú značne citovo založení muži. Potrebujú cítiť pozornosť svojho okolia. Za opateru a starostlivosť sa dokážu vždy odmeniť. Zvyčajne vynikajú nadpriemernou inteligenciou, tá sa prejavuje aj v ich spôsobe riešenia problémov. Pozorne si premyslia celý postup a vnímajú aj ďalšie vzťahy a súvislosti. Drieme v nich pokušenie vyskúšať niečo nové, nepoznané a vzrušujúce. Považujú to za korenie života a oni majú korenené jedlá veľmi radi.

Zdravie majú poslabšie. Ich obľúbené farby sú červená a biela. Ochranné rastliny podbeľ a kôpor, ochranné kamene tigrie oko a topás.

Stalo doma

1312 – Pri Rozhanovciach (Slovensko) sa odohrala významná bitka medzi vojskami kráľa Karola I. Róberta a spojenými vojskami Omodejovcov a Matúša Čáka-Trenčianského, v ktorej zvíťazil Karol I. Róbert.

1870 – Banskí inžinieri Eugen Ruffini, Gustáv Lang a Ondrej Méga objavili Dobšinskú ľadovú jaskyňu.

1884 – V Bratislave dali do prevádzky prvú mestskú telefónnu sieť na Slovensku.

1999 – Konala sa slávnostná inaugurácia prvého slovenského prezidenta zvoleného občanmi SR v priamych voľbách – Rudolfa Schustera.

2004 – Ivan Gašparovič sa zložením sľubu ujal výkonu funkcie prezidenta Slovenskej republiky.

2009 – Prezident SR Ivan Gašparovič sa zložením sľubu do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR opätovne ujal na päť rokov postu hlavy štátu na druhé funkčné obdobie.

2010 – Volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová, predseda SaS Richard Sulík, šéf KDH Ján Figeľ a líder Mosta-Híd Béla Bugár podpísali deklaráciu o politickej spolupráci v zmysle zostavenia budúcej vlády. Udialo sa tak po ich prvom oficiálnom stretnutí na pôde SDKÚ-DS.

2010 – Slovenskí futbalisti zaknihovali hneď v premiérovom zápase na MS 2010 v JAR historicky prvý bod za remízu 1:1 s Novým Zélandom. Skóre stretnutia otvoril Róbert Vittek, no súper vyrovnal v poslednej minúte.

Stalo sa vo svete

1754 – Český vynálezca Prokop Diviš postavil v Příměticiach pri Znojme prvý bleskozvod.

1896 – Japonsko postihlo zemetrasenie, pričom zahynulo 27.120 osôb.

1921 – Bessie Colemanová z Atlanty (USA) získala ako prvá Afroameričanka leteckú licenciu.

1954 – Vo švajčiarskom Bazileji vznikla Európska futbalová únia (UEFA).

2006 – Srbsko uznalo nezávislosť Čiernej Hory.

2007 – Švajčiarsko otvorilo najdlhší pozemný železničný tunel na svete spájajúci sever a juh Európy, čím sa výrazne urýchlila preprava z Nemecka do Talianska. Tunel Lötschberg, ktorý je dlhý 34,6 kilometra, stavali osem rokov. Náklady na výstavbu predstavovali zhruba 4,3 miliardy CHF.

2009 – Čínska Rozvojová banka poskytla ruskej banke pre zahraničné obchodné vzťahy VEB úver 928,31 milióna eur.

Skladba dňa

1996 – zomrela Ella Fitzgerald (*25.apríla 1917, Newport News, Virginia), známa americká jazzová a swingová speváčka. Počas svojej úspešnej dráhy si vyslúžila prezývku First Lady Of Song. Za svoje nahrávky získala 13 cien Grammy. Jej spevácku dráhu dokumentuje viac ako 80 vydaných albumov a vyše stovka rôznych kompilácií. Zomrela 15. júna 1996 v kalifornskom Beverly Hills vo veku 79 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM