Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý plyšový medvedík oslavuje 116 rokov, meniny má Pravoslav

S dnešným dňom je spojená pranostika: Ak je február mierny, je jarný čas potom biedny. Meniny má Pravoslav. Polooblačno až oblačno a ojedinele hmla. Teploty 4 až 9 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvý plyšový medvedík oslavuje 116 rokov, meniny má Pravoslav
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 6 až 9 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Meniny má Pravoslav

Pravoslav je novšie slovanské mužské meno a jeho význam je „právo sláv“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame málokedy. Meniny majú 15. februára.

Od detstva treba s Pravoslavmi zaobchádzať podľa ich skutočnej úrovne, a to ako s dospelými. Charakteristické črty ich povahy sú zodpovednosť, starostlivosť a vernosť.

Pravoslavovia sú introvertní aj extrovertní zároveň, vedia žiť rovnako dobre v spoločnosti ako osamote, uzavrieť sa do seba, alebo sa naplno zapojiť do spoločenského života. Pravoslavovia sú väčšinou príkladnými partnermi a otcami. Bytostne nenávidia podrazy. Mali by si dopriať dostatok odpočinku, jesť veľa zeleniny a morské ryby. Neprospieva im priveľká namáha očí pri práci.

Ich obľúbená farba je červená, ochranné rastliny chryzantéma, púpava a fialka, ochranné kamene karneol, jaspis a diamant.

Stalo sa doma

1890 – V Pittsburghu (USA) vznikol Národný slovenský spolok, ktorý zohral dôležitú úlohu v oblasti kultúrneho a spoločenského života Slovákov v Amerike. Jeho zakladateľ bol Peter V. Rovnianek.

1947 – V Prahe (vtedy Československo, dnes Česko) sa začali (trvali do 23.2.) Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, na ktorých československí reprezentanti prvýkrát získali zlatú medailu.

1991 – História Vyšehradskej štvorky (V4) sa začala písať v severomaďarskom mestečku Vyšehrad (Visegrád) na Dunaji. Prezidenti Václav Havel (ČSFR), Lech Walesa (Poľsko) a predseda vlády József Antall (Maďarsko) tam podpísali deklaráciu o úzkej spolupráci troch krajín na ceste k európskej integrácii. Česká a Slovenská Federatívna Republika (ČSFR) zanikla 31. decembra 1992 o 24. hodine. Jej rozdelením na dva samostatné subjekty Českú republiku (ČR) a Slovenskú republiku (SR) k 1. januáru 1993 sa pôvodná Vyšehradská trojka (V3) rozšírila na Vyšehradskú štvorku (V4).

1993 – Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) zvolili 106 hlasmi v tajnom hlasovaní za prvého prezidenta novej samostatnej Slovenskej republiky po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) kandidáta Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) Michala Kováča.

1993 – Nadobudol účinnosť zákon č. 39/1993 Z. z., ktorý detailne upravuje postavenie, pôsobnosť, vnútorné organizačné členenie a základné pravidlá kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky (NKÚ SR).

Stalo sa vo svete

1903 – Vyrobili prvého amerického plyšového medvedíka už predtým nazvaného podľa 26. prezidenta USA Theodora Roosevelta – Teddy Bear. Výrobcami boli Morris a Rose Michtomovci.

1933 – Taliansky prisťahovalec Giuseppe Zangara sa pokúsil v Miami na Floride (USA) spáchať atentát na 32. amerického prezidenta Franklina Delana Roosevelta. Jeho výstrely síce prezidenta nezranili, no zasiahli ďalšie štyri osoby (vrátane chicagského starostu českého pôvodu Antonína J. Čermáka, ktorý zraneniam 6.3.1933 podľahol). Zangaru za pokus o vraždu odsúdili na 80-ročné väzenie.

1936 – Počas otvorenia X. ročníka berlínskeho autosalónu, osobne nemecký vodca Adolf Hitler ohlásil zrod nového automobilu s pomenovaním KdF-Wagen, ktorého výrobu prerušila druhá svetová vojna. Koncom roku 1945 zišiel z výrobnej linky prvý Volkswagen „chrobák“.

1942 – Japonci dobyli Singapur.

1961 – Letecká katastrofa Boeingu 707 belgickej leteckej spoločnosti Sabena neďaleko bruselského letiska si vyžiadala 73 mŕtvych. Nešťastie bolo tragické najmä pre USA, pretože pri ňom zahynulo takmer celé americké krasokorčuliarske družstvo, ktoré sa malo zúčastniť na majstrovstvách sveta (MS) v českej Prahe. Naplánované MS sa napokon kvôli tragédii zrušili.

1982 – Zahynulo 84 naftárov pri katastrofe kanadskej vrtnej plošiny na ťažbu ropy Ocean Ranger.

1989 – Skončil sa odsun sovietskych jednotiek z Afganistanu (posledným vojakom bol Boris Gromov). Od 15.5.1988 odišlo vyše stotisíc sovietskych vojakov a počas invázie (začala sa 27.12.1979) padlo podľa oficiálnych sovietskych údajov 15.000 vojakov a 35.478 bolo zranených.

1990 – Argentína a Spojené kráľovstvo obnovili diplomatické styky, ktoré prerušili v roku 1982 počas vojny o Falklandy.

Skladba dňa

1959, Ali Campbell (rodený Alistair Ian Campbell), Birmingham, Anglicko, mladší z dvojice bratov, do januára roku 2008 spevák a gitarista skupiny UB40. Táto formácia pochádza z anglického Birminghamu, prvýkrát koncertovala v miestnom hudobnom klube na konci februára 1979. Ich hudobný štýl bol kombináciou reggae, rocku, ska a new wave. Formáciu založili bratia Robin a Ali Campbellovci spolu so spolužiakmi z umeleckej školy v roku 1978. Orientovali sa hlavne na fanúšikov zo sociálne slabších vrstiev, napriek tomu sa v priebehu troch rokov presadili na britskej hudobnej scéne. Úspešný bol hneď prvý album Singing Off zo septembra 1980. V anglickej hitparáde mali 34 skladieb, z nich tri na čele rebríčka, Red Red Wine v septembri 1983, I Got You Babe, duet s Chrissi Hynde v septembri 1985 a I Can't Help Falling In Love With You v máji 1993. Na svojom konte majú osemnásť štúdiových albumov, najúspešnejšími boli Labour Of Love zo septembra 1983 a Promises And Lies z júla 1993, obe sa dostali na prvé miesto rebríčka. Vo februári 2009 vydali hitovú kompiláciu Love Songs, vo februári 2010 album Labour Of Love IV. V apríli 2012 vyšla kompilácia All The Best a v auguste 2013 nová štúdiovka Getting Over The Storm. Na svojom konte majú viac ako 70 miliónov predaných albumov. V bratislavskom PKO vystúpili na koncerte 28. októbra 2009 a 22. augusta 2015 na festivale Uprising na Zlatých pieskoch. Ali vydal aj päť sólových albumov, najnovší Silhouette je z októbra 2014. Dnes oslávi 60. narodeniny.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM