Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý sviatok vianočný nám zaprší, niekde nasneží

Pranostika na dnes hovorí: Keď dvadsiateho piateho svieti slnko len toľko, čo gazda koňa oširuje (nasadiť postroj, zapriahnuť), bude dobrá úroda zemek (zemiakov).

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvý sviatok vianočný nám zaprší, niekde nasneží
Zdroj: TASR

Deň Narodenia Pána – Vianoce sú po Veľkej noci najstarším kresťanským sviatkom. V Ríme sa slávili už okolo roku 330 n.l., polnočná omša sa začala sláviť pravdepodobne v polovici 5. storočia, keď bola posvätená Bazilika sv. Panny Márie za pápeža Sixta III.

Počasie

Západ: Prevažne zamračené. Postupne na viacerých miestach dážď, ojedinele aj mrznúci. Najvyššia denná teplota 2 až 6 st. Západný až severozápadný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Stred: Zamračené a miestami hmlisto. Postupne na mnohých miestach sneženie. V priebehu dňa na juhu ojedinele dážď aj mrznúci dážď. Najvyššia denná teplota –3 až 1 , na juhu ojedinele okolo 3 st Teplota vo výške 1500 m okolo –4 st. Slabý, miestami západný až severozápadný vietor 5 až 20 km/h. Na horách búrlivý severozápadný vietor.

Východ: Zamračené, ojedinele hmlisto. Postupne na viacerých miestach občasné sneženie. Najvyššia denná teplota –3 až 0 st. Prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h), k večeru zoslabne. Na horách prudký vietor.

Stalo sa doma

1568 – Narodil sa vo Wetzschau (Nemecko) básnik, historik, pedagóg, diplomat, košický richtár a knihovník Ján Bocatius. Patril k priekopníkom reformačného hnutia v Uhorsku a zapojil sa do povstania Štefana Bočkaja, za čo bol v Prahe väznený, ale neskôr dostal milosť. Potom pôsobil ako diplomat v službách Gabriela Betlena. Z jeho básnickej tvorby sú najvýznamnejšie básne, uverejnené v zbierke Hungaridos libri poematum. Zomrel počas jednej z diplomatických ciest 31.10.1621.

1972 – Do skúšobnej prevádzky uviedli prvú československú jadrovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.

Stalo sa vo svete

1878 – Narodil sa americký konštruktér automobilov a leteckých motorov švajčiarskeho pôvodu LOUIS-JOSEPH CHEVROLET. Zomrel 6.6.1941.

1887 – Narodil sa americký hotelier CONRAD NICHOLSON HILTON, zakladateľ spoločnosti – Hilton Hotels Corporation. Zomrel 3.1.1979.

Skladba dňa

1971 – Narodil sa Robert Opatovský, slovenský spevák a skladateľ. Vyštudoval hru na klasickú gitaru na bratislavskom konzervatóriu u Petra Zsapku. Medzi najznámejšie hity Roba Opatovského patria skladby „Natália“, „Oceán“, „Na dvoch strunách“, „Sen“, „Dúhový pelikán“, „Hovorila po španielsky“, „Príliv energie“ a ďalšie.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM