Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Sandwichove ostrovy, dnešný Havaj, boli objavené pre 240 rokmi

K dnešnému dňu sa viaže pranostika:Januárové dažde, siatinám nešťastie. Meniny má Bohdana. Polooblačno až oblačno. Teploty -3 až 2 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sandwichove ostrovy, dnešný Havaj, boli objavené pre 240 rokmi
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 0 až –3 a najvyššie denné –1 až 2 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –1 až –6 a najvyššie denné –3 až 1 stupeň C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –1 až –5 a najvyššie denné –3 až 1 stupeň C.

Meniny má Bohdana

Ženské meno Bohdana má slovanský pôvod a znamená „dar Boží, daná Bohom“. Nositeľky tohto na slovenskom území ojedinelého mena oslovujeme Božka aj Bohdanka. Meniny si pripomínajú 18. januára.

Bohdany sú ženy, ktoré rady riskujú. Keďže sú veľmi ctižiadostivé, vyhovuje im dlhodobé štúdium. Priťahuje ich najmä povolanie lekárky. Bohdany sú schopné značného pracovného nasadenia. Dobre pritom zvládajú náročné a vypäté situácie. Niekedy sa správajú výstredne. Za úspech vďačia z veľkej časti nevšednému šťastiu.

Majú vzácnu krehkosť konvalinky, svojho rastlinného totemu. Medzi obľúbené farby týchto žien patrí tmavomodrá a červená.

Stalo sa doma

1939 – V Bratislave slávnostne otvorili Snem Slovenskej krajiny, ktorý si za svojho predsedu zvolil Martina Sokola.

1956 – Nad Levočskými vrchmi havarovalo dopravné lietadlo, pričom z 22 cestujúcich a štyroch členov posádky prežili len štyria ľudia. Podľa vtedajšej oficiálnej správy bola príčinou havárie zrážka lietadla s balónom, ktorý na územie vtedajšieho Československa dopravoval letáky s protikomunis­tickým obsahom.

1988 – Dve chránené krajinné oblasti na území dnešnej Slovenskej republiky (SR) Slovenský raj (1964) a Malá Fatra (1967) boli kategorizované na národný park.

2007 – Slovenská republika (SR) sa stala predsedajúcou krajinou Bezpečnostného výboru Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na rok 2007.

2009 – Česká spoločnosť RWE Transgas začala dodávať zemný plyn na Slovensko. Prvýkrát sa na jeho prepravu na Slovensku využil reverzný režim v smere zo západu na východ.

2010 – Na prvú oficiálnu návštevu Slovenska od vyhlásenia nezávislosti Čiernej Hory pricestoval premiér tejto krajiny Milo Djukanovič.

2014 – Motocyklový pretekár Štefan Svitko na KTM obsadil na 36. ročníku Rely Dakar celkové 9. miesto. Ivan Jakeš pri svojom siedmom štarte skončil tesne za TOP 10 na 11. priečke.

2016 – Po 22 rokoch prevádzky prestali premávať InterCity (IC) vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Prevádzka IC vlakov sa obnovila 11. decembra 2016.

2017 – Hokejista Marián Hossa pokoril hranicu 600 asistencií v kariére v zámorskej NHL, čím sa stal 32. hokejistom v histórii súťaže, ktorý má na svojom konte minimálne 500 gólov a 600 asistencií.

Stalo sa vo svete

1778 – Britský moreplavec James Cook objavil ostrovy, ktoré pomenoval Sandwichove ostrovy (dnešný Havaj).

1871 – V zrkadlovej sále Versaillského zámku v Paríži vyhlásili pruského kráľa Wilhelma I. za nemeckého cisára, čím sa dokončil proces zjednocovania nemeckých štátov na nemecký národný štát.

1977 – V Austrálii na Predmestí Sydney sa vykoľajil vlak a narazil do mosta, ktorý sa zrútil na prvé vagóny. Pri dovtedy najväčšom austrálskom železničnom nešťastí zahynulo 83 osôb.

1993 – V nemeckom Mníchove začal vychádzať populárny spravodajský magazín Focus, ktorý mal byť konkurenciou hamburského ľavicového týždenníka Der Spiegel.

1997 – Nór Börge Ousland (34 rokov) dorazil na polárnu Scottovu základňu južne od Nového Zélandu, čím sa stal prvým človekom, ktorému sa podarilo samému a bez pomoci prejsť Antarktídu.

2002 – Skončila sa občianska vojna v Sierra Leone, ktorá si vyžiadala okolo 50.000 obetí.

2003 – Konala sa celosvetová demonštrácia proti možnej vojne v Iraku. Tisíce ľudí demonštrovalo od japonského Tokia cez americké San Francisco až po Londýn v Spojenom kráľovstve.

2005 – Európsky výrobca lietadiel Airbus predstavil model A 380, vtedy najväčšie dopravné lietadlo na svete.

Skladba dňa

1971, Jonathan Davis (rodený Jonathan Howsmom Davis), Bakersfield, California, USA, spevák a frontman skupiny Korn. Táto americká alternatívna metalová formácia vznikla v roku 1993. V októbri 1994 vydali debutový album Korn. Do dnešných dní majú na svojom konte dvanásť štúdiových albumov, najnovší The Serenity Of Suffering vyšiel v októbri 2016, predchádzajúci s názvom The Paradigm Shift vydali v októbri 2013. Úspešné boli tretí Follow The Leader z augusta 1998 a štvrtý Issues z novembra 1999, oba sa dostali na prvú pozíciu v albumovom rebríčku. K diskografii patria aj tri live a osem kompilačných albumov. Na svojom konte majú dve ceny Grammy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM