Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude chladná a zamračená, meniny má Florián

S dnešným dňom je spojená pranostika: Svätý Florián si ešte môže nasadiť snehový klobúk. Meniny má Florián. Zamračené, občasný dážď. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude chladná a zamračená, meniny má Florián
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Florián

Mužské meno Florián je latinského pôvodu a v preklade znamená „kvet“. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Floro, Frolo, Florino, Florinko. Svätec tohto mena je patrónom požiarnikov.

Floriánovia, ktorí oslavujú meniny 4. mája, sú pokojní a trpezliví. Ide viac o pozorovateľov ako filozofov a ak ich pokladáme za pomalých, je to iba preto, lebo zvažujú všetky stránky problému skôr, ako sa vyjadria. Sú to pracanti, ktorí v praxi dospejú k nadpriemerným výsledkom. Veľmi ich priťahuje medicína a príbuzné oblasti. Floriánovia majú životnú silu rozpínavosti tropického dažďového pralesa. Sú milovníkmi všetkého, čo sa týka života, aj keď navonok majú skôr konzervatívne správanie.

Ich obľúbené farby sú zelená, biela a žltá, ochranné rastliny nechtík a podbeľ, ochranné kamene smaragd, zafír a avanturín.

Stalo sa doma

1919 – Pri prílete na letisko neďaleko Ivanky pri Dunaji havarovalo lietadlo, v ktorom zahynul vtedajší minister vojny československej vlády, generál Milan Rastislav Štefánik. Okolnosti jeho úmrtia sú dodnes nejasné a vyvolávajú rôzne protichodné dohady.

1924 – Na vrchu Bradlo nad Brezovou pod Bradlom položili základný kameň Mohyly generála Milana Rastislava Štefánika. Autorom návrhu Mohyly bol architekt Dušan Jurkovič.

1969 – V Bratislave zasadal Ústredný výbor Komunistickej strany Slovenska (ÚV KSS). Prvým tajomníkom KSS sa stal Štefan Sádovský a predsedom vlády Slovenskej socialistickej republiky (SSR) Peter Colotka.

Stalo sa vo svete

1626 – Prvý guvernér nizozemskej kolónie Peter Minuit (tiež sa uvádza ako Minnewitt) na americkom kontinente vstúpil na ostrov Manhattan, ktorý neskôr za 60 guldenov odkúpil od Indiánov a čoskoro tam vyrástlo mesto Nový Amsterdam (dnešný americký New York – USA).

1776 – Americký Rhode Island (dnes najmenší štát USA) vyhlásil nezávislosť od Británie.

1945 – Druhá svetová vojna: Nemecké vojská rozmiestnené v Holandsku, Dánsku a na severe Nemecka kapitulovali.

1961 – Trinásť aktivistov za občianske práva a členov amerického Kongresu za rasovú rovnoprávnosť sa vypravilo na cestu autobusom z Washingtonu D.C. do New Orleans, čím chceli otestovať rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 1960, ktorý rozšíril protidiskriminačné zákony týkajúce sa medzištátnej dopravy v USA. Aktivisti vstúpili aj do terminálov, čakární či reštaurácií určených výlučne pre bielych a stretli sa s obťažovaním, násilím a dokonca ich aj zatkli.

1970 – Príslušníci Národnej gardy Spojených štátov amerických (National Guard of the United States) v areáli Kentskej štátnej univerzity v Ohiu zastrelili dvoch študentov a dve študentky počas protestov proti vojne vo Vietname.

1982 – Vo vojne o Falklandské ostrovy zasiahla argentínska raketa Exocet britský krížnik Sheffield, na ktorom vznikol požiar a zničil ho.

1989 – Začal sa šesťdňový let amerického raketoplánu Atlantis, po prvý raz pritom vypustil sondu Magellan smerom k Venuši.

Skladba dňa

1979, Lance Bass (rodený James Lance Bass), Laurel, Mississippi, USA, člen americkej skupiny 'N Sync, spieval v nej bas. Táto chlapčenská vokálna formácia vznikla v roku 1995 v meste Orlando na Floride. Názov skupiny vytvorili z posledných písmen ich krstných mien. Úspešný bol už ich prvý album s názvom 'N Sync, ktorý vydali v marci 1998. V rebríčku sa dostal na druhé miesto a predaj platní prevýšil počet dvanásť miliónov výliskov. Ich prvým hitom bola skladba I Want You Back z tohto albumu. V marci 2000 vydali druhý album No Strings Attached, komerčne veľmi úspešný s predajom viac ako 15 miliónov nosičov. V júli 2001 vydali tretí s názvom Celebrity. Oba sa dostali na prvé miesto rebríčka. Rozišli sa v roku 2002. V októbri 2005 vyšla kompilácia Greatest Hits. V januári 2010 vyšla druhá kompilácia s názvom The Collection a v júli 2014 tretia kompilácia The Essential *NSYNC.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM