Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude s príjemnými teplotami do 26 °C, meniny má Pankrác

Dnešná pranostika hovorí: "Dážď na Pankráca osožný je poliam, ale škodný viniciam". Meniny má Pankrác. Prevažne polooblačno, na západe miestami búrky. Teploty 21 až 26 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude s príjemnými teplotami do 26 °C, meniny má Pankrác
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Pankrác

Mužské meno Pankrác má grécky pôvod a význam mena je „všemocný“. S nositeľom tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne.

Meniny oslavuje Pankrác 12. mája a spolu so Servácom a Bonifácom sú v pranostikách charakterizovaní ako zmrznutí svätí, lebo v dňoch, na ktoré pripadajú ich meniny, sa obyčajne ochladí.

Pankrácovia sú inak extroverti, ktorí potrebujú neustále spoločnosť a radi sa rozprávajú. Sú doma v mnohých oblastiach. Úlohy len preletia, nezaoberajú sa podrobnosťami. Môžu byť napríklad zručnými letcami. Pankrácovia žijú neštandardne a uskutočňujú svoje odvážne sny.

Stalo sa doma

1635 – Trnavský kardinál Peter Pázmaň podpísal a vydal zakladaciu listinu Trnavskej univerzity, ktorá mala spočiatku Teologickú a Filozofickú fakultu a po 32 rokoch ju rozšírili o Právnickú a neskôr aj o Lekársku fakultu.

1848 – Na príkaz ministra vnútra Bertalana Semereho vydali v súvislosti s proklamovaním Žiadostí slovenského národa zatykač na Ľudovíta Štúra, 22.5. na Jozefa Miloslava Hurbana a 1.6. na Michala Miloslava Hodžu.

1907 – V Ružomberku sa uskutočnilo zriaďujúce valné zhromaždenie Ľudovej banky, na čele ktorej ako predseda správnej rady stál v rokoch 1910–1932 Andrej Hlinka, prvým správcom bol Fedor Houdek.

1944 – V hlavnom stane Adolfa Hitlera v Klessheime sa uskutočnila posledná návšteva predstaviteľov Slovenského štátu, ktorú viedol prezident Jozef Tiso.

1984 – Československý olympijský výbor rozhodol o neúčasti svojich športovcov na OH v Los Angeles (USA).

Stalo sa vo svete

1932 – Našli mŕtve telo uneseného dieťaťa amerického pilota Charlesa Lindbergha, ktoré uniesli začiatkom marca v roku 1932.

1942 – Nacisti použili prvýkrát v koncentračnom tábore Osvienčim na hromadné vraždenie Židov plyn (1500 obetí).

2002 – Niekdajší americký prezident Jimmy Carter pricestoval na návštevu komunistickej Kuby. Exprezident USA sa tak stal najvyššie postaveným politickým predstaviteľom z Washingtonu, ktorý prišiel na karibský ostrov od revolúcie v roku 1959.

2006 – Asi 200 ľudí zahynulo po výbuchu rozvodu nafty na okraji nigérijského Lagosu.

2008 – Zemetrasenie v sile 7,8 stupňa na Richterovej stupnici zasiahlo čínsku provinciu S'-čchuan, pričom zahynulo okolo 70 000 ľudí.

2010 – Počas pristávacieho manévru na letisku v líbyjskom Tripolise havarovalo lietadlo spoločnosti Afriqiyah; zahynulo 103 zo 104 ľudí na palube.

Skladba dňa

2001 – Zomrel americký spevák PERRY COMO. Narodil sa 18.5.1912.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM