Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná s teplotami do 25 °C, meniny má Urban

Pranostika na dnes znie: Ako je na Urbana, taká bude jeseň. Meniny má Urban. Slnečno a ojedinele búrky. Teploty 20 až 25 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná s teplotami do 25 °C, meniny má Urban
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Urban

Mužské meno Urban má latinský pôvod a význam mena je „mestský, mešťan“. S nositeľmi tohto mena sa stretávame len výnimočne.

Urbanovia, ktorí majú meniny 25. mája, radi hrajú divadlo a rozprávajú príbehy. Už ako malí chlapci sú pôvabní a presvedčiví. Majú však aj chvíle, keď sú uzavretí. Urbanovia majú dobrú intuíciu a sú si toho vedomí. Sú aj urážliví, ale sami často zraňujú iných svojou uštipačnosťou. Ich zdravie nie je najpevnejšie, aj keď majú veľa životnej sily.

Mali by pravidelne športovať a stravou si dopĺňať najmä vitamín C.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú červená, biela a hnedozelená. Ochranné rastliny podbeľ, levanduľa, ochranné kamene tigrie oko a topás.

Stalo sa doma

1784 – Len rok po vzlete balóna bratov Montgolfierovcov, predviedol let teplovzdušného balóna vlastnej konštrukcie v Bratislave, Slovák Štefan Labík. Balón odštartoval z Firšnálu (dnes Námestie slobody v Bratislave) a pristál v Malých Karpatoch.

1898 – V Prešove vznikol najstarší futbalový klub na Slovensku Tatran Prešov, vtedy pod názvom ETVE Prešov (Eperjesi Torna es Vivo Egyesület).

1931 – Žandári spustili streľbu do štrajkujúcich poľnohospodárskych robotníkov v Košútoch a zabili troch ľudí.

1949 – V Prahe sa začal (trval do 29.5.) IX. zjazd Komunistickej strany Československa (KSČ), ktorý predznamenal presadzovanie diktatúry proletariátu.

1994 – Na hradnom vrchu v Bratislave oficiálne otvorili novú budovu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR).

2018 – Poslanci NR SR schválili novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, na základe ktorej už nie je na Slovensku zviera považované za vec.

Stalo sa vo svete

1787 – Vo Filadelfii v USA sa začalo rokovanie Federálneho ústavného konventu, na ktorom boli zrevidované Články konfederácie a vznikla Ústava USA, ktorá vstúpila do platnosti 21. júna 1788.

1844 – Americký newyorský vynálezca Stuart Perry si nechal patentovať benzínový motor.

1869 – Slávnostne otvorili za prítomnosti rakúskeho cisára a českého a uhorského kráľa Františka Jozefa I. novú budovu viedenskej Opery (dnes Viedenská štátna opera, Wiener Staatsoper) v Rakúsku, ktorú vystavali podľa plánov Eduarda van der Nülla a Augusta von Siccardsburga. Na prvom predstavení uviedli operu Don Giovanni rakúskeho hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta.

1911 – Mexický prezident Porfirio Díaz odstúpil po viac ako 30 rokoch z funkcie prezidenta. Vo funkcii prezidenta ho nahradil Francisco Leon de la Barra.

1935 – Na študentských atletických pretekoch v americkom Ann Arbor utvoril americký atlét Jesse Owens štyri svetové rekordy. Svetový rekord v behu na 100 yardov (9,4 s), na 220 yardov (20,3 s.), 220 yardov cez prekážky (22,6 s) a prekonal aj rekord v skoku do diaľky, keď skočil 8,13 m.

1946 – Jordánsko získalo nezávislosť od Spojeného kráľovstva.

1951 – Britskí diplomati Donald Stuart McLean a Guy Burgess, zapletení do prosovietskej špionáže, ušli do Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR).

1979 – Uniesli šesťročného amerického chlapca Etana Patza z New Yorku (USA), ktorý je od vtedy nezvestný. S dátumom jeho zmiznutia súvisí Medzinárodný deň nezvestných detí.

1979 – Došlo k dovtedy najväčšiemu leteckému nešťastiu v dejinách americkej civilnej leteckej dopravy, keď sa tesne po štarte zrútilo lietadlo DC-10 spoločnosti American Airlines a všetkých 277 cestujúcich zahynulo.

Skladba dňa

1975, Lauryn Hill (rodená Lauryn Noelle Hill), South Orange, New Jersey, USA, členka skupiny Fugees. Táto hip-hopová formácia vznikla v roku 1988 na strednej škole v New Jersey pod názvom Tranzlator Crew. Interpretovali skladby v štýle soulu, karibskej hudby aj reggae. Vo februári 1994 vydali debutový album Blunted On Reality. Vo februári 1996 vydali druhý The Score, na ktorom bola ich cover verzia hitu Killing Me Softly. Bol prvý v Spojených štátoch a druhý v Anglicku. Rozišli sa v roku 1997. K obnoveniu skupiny došlo v septembri roku 2004 na koncerte v Brooklyne, v marci 2003 vyšla kompilácia Greatest Hits, 22. decembra 2005 vystúpili na koncerte aj v Bratislave. Rozišli sa v roku 2006. Lauryn vydala v auguste 1998 sólový album The Miseducation Of Lauryn Hill, v máji 2002 potom vyšiel live album MTV Unplugged No. 2.0.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM