Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná s teplotou do 34 °C, meniny má Hortenzia

Pranostika na dnes vraví: "Keď leto na Leva príde, keď veľmi zarodí mak, buk a lieska, bude tuhá zima a mnoho sňahu". Meniny má Hortenzia. Bude slnečno. Teploty 29 až 34 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná s teplotou do 34 °C, meniny má Hortenzia
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 22 až 19 a najvyššie denné 31 až 34 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 21 až 16 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 21 až 17 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Meniny má Hortenzia

Meno Hortenzia sa na Slovensku vyskytuje zriedkavo, má latinský pôvod a v preklade znamená „záhradná“. Hortenzie majú meniny 5. augusta.

Hortenzie rady plánujú, ako prežijú svoj život. Do štúdia sa púšťajú s veľkou vytrvalosťou. Vyhovujú im povolania, v ktorých získajú nové poznatky. Nositeľky tohto mena vyhľadávajú úprimných priateľov, na ktorých sa môžu vždy spoľahnúť. Sú skvelé spoločníčky a kamarátky.

Tieto ženy sú nadmieru vitálne a dobre odolávajú únave. Nemali by sa intelektuálne preťažovať. Majú v sebe aj kus dravosti. Hortenzie ovplyvňuje planéta Jupiter. Ich šťastné farby sú fialová, žltá a ružová. Ochranné rastliny žihľava a šalvia, kamene ametyst a smaragd.

Z HORTENZIÍ sú pravdepodobne najznámejšie kvety HORTENZIE (HYDRANGEA), ktoré sa pestujú nielen na vidieku, ale aj v moderných záhradách. HORTENZIE majú kopulovité alebo ploché súkvetie zložené z množstva malých nenápadných kvetov. HORTENZIE sú opadavé kry s veľkými nárokmi na pôdu.

Stalo sa doma

1841 – Ochotníci v Sobotišti odohrali prvé divadelné predstavenie (hru Starý kočiš Petra III.), čím začalo svoju činnosť Slovenské národné divadlo nitrianske (pomenoval ho tak Samuel Jurkovič), ktoré založila skupina oduševnených národovcov-štúrovcov Jozef Miloslav Hurban, Ján Francisci, August Krčméry, Andrej Sládkovič a Samuel Jurkovič.

1919 – V Martine sa začalo (trvalo do 6. augusta) oživotvorujúce valné zhromaždenie Matice slovenskej, zhromaždenie Živeny a Muzeálnej spoločnosti.

1947 – Na vlakovej stanici pri obci Sekule došlo k vykoľajeniu medzinárodného rýchlika, známeho ako Balkánsky expres. Pri nehode zahynulo 19 cestujúcich a 38 bolo ťažko ranených.

2011 – Strelec Erik Varga získal na ME v streľbe v guľových a brokových disciplínach v Belehrade zlatú medailu.

Stalo sa vo svete

1716 – Rakúske 40-tisícové vojsko na čele s princom Eugenom Savojským porazilo v bitke pod Petrovaradinskou pevnosťou na pravom brehu Dunaja pri Novom Sade 150-tisícovú tureckú armádu pod velením Darnada Aliho Pašu.

1908 – Vzducholoď LZ4 nemeckého vynálezcu grófa Ferdinanda Zeppelina stroskotala v búrke a explodovala neďaleko Stuttgartu.

1963 – V sovietskej Moskve bola podpísaná medzinárodná zmluva o čiastočnom zákaze skúšok jadrových zbraní.

1995 – Washington (USA) a Hanoj (Vietnam) obnovili diplomatické vzťahy.

2006 – Spojené štáty americké a Francúzsko dosiahli dohodu o rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN zameranej na ukončenie bojov, ktoré v Libanone zvádzal Izrael s islamistickým hnutím Hizballáh.

2011 – Z floridského Mysu Canaveral odštartovala Juno – prvá vesmírna sonda poháňaná slnečnou energiou, ktorá sa vydala na cestu k planéte Jupiter.

Skladba dňa

1964 – Adam Yauch (rodený Adam Nathaniel Yauch), Brooklyn, New York City, spevák hip-hopovej formácie Beastie Boys. Začínali v newyorskej štvrti Brooklyn v roku 1979 pôvodne ako hardcore-punková formácia. V novembri 1986 vydali debutový album Licensed To Ill. V americkom singlovom TOP 40 rebríčku mali tri skladby, najúspešnejšou z nich bola v januári 1987 Fight For Your Right (To Party!), v anglickej TOP 40 trinásť piesní. Vydali osem štúdiových albumov, ten najnovší Hot Sauce Committee Part Two vyšiel v máji 2011. K diskografii patrí aj šesť kompilačných albumov. Na svojom konte majú tri ceny Grammy. Adam Yauch zomrel 4. mája 2012 vo veku 47 rokov v Brooklyne.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM