Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Štedrý deň bude polooblačný, s teplotou až do 7 °C

S dnešným dňom je spojená pranostika: Na Adama a Evu čakajme oblevu. Meniny má Adam a Eva. Prevažne polooblačno. Teploty 0 až 5 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štedrý deň bude polooblačný, s teplotou až do 7 °C
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 4 až 7 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

Meniny má Adam a Eva

Podľa starozákonnej knihy Genesis je Adam prvý človek, muž stvorený Bohom v raji, telo z hliny. Z tohto spojenia je odvodený aj pôvod krstného mena Adam z hebrejčiny, čo v preklade znamená „človek z hliny, pozemšťan“. Meno Adam patrí na Slovensku medzi populárne. Adamovia spolu s Evami oslavujú meniny na Štedrý deň, 24. decembra.

Nositelia mena Adam majú sklon k introvertnosti, iba zriedkavo sa pokúšajú vžiť do postavenia iných. Adamovia väčšmi dôverujú cieľavedomému postupu pri práci ako intuícii, sú skúmaví. Ich osobnosť by sa dala zhrnúť do jednej vety: „Ten, ktorý súdi.“

Ťažko sa prispôsobujú okolnostiam a nie sú veľmi ovplyvniteľní. Priateľov si vyberajú uvážene. K podriadeným v práci sú tvrdí. Zvlášť obľubujú štúdium medicíny, bývajú z nich schopní lekári. Rovnako ich však priťahuje aj podnikanie. Sú obdarení veľkým sebaovládaním. Dobre odolávajú chorobám. Adamov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú oranžová a modrá. Ochranné rastliny čakanka, fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Meno Eva pochádza z hebrejčiny a vo voľnom preklade znamená „tá, ktorá dáva život“. Podľa starozákonnej knihy Genesis je to prvá žena stvorená Bohom z Adamovho rebra. Na slovenskom území je toto meno bežne zaužívané a jeho nositeľky oslovujeme väčšinou Evka, Evička.

Medzi dominantné vlastnosti Evy patria vôľa, mravnosť a aktívnosť. Evy sú aj veľmi emotívne a neraz podozrievavé. Túžia ochraňovať svojich blízkych. Majú hlboký zmysel pre priateľstvo, ale obmedzujú počet svojich priateľov a dôkladne si ich vyberajú. Evy sú veľmi odvážne, zmyselné a romantické.

Nositeľky tohto mena patria medzi dobré a vytrvalé študentky, obľubujú najmä klasické štúdium. Priťahujú ich povolania, v ktorých treba odovzdávať veľa zo seba. Za najkrajšie zo všetkého pokladajú poslanie matky. Sú rodené gazdinky. Zaujímajú sa prevažne o umenie a sociálnu oblasť. Majú sklon uzatvárať sa do seba, nepokladajú vždy za vhodné prejaviť svoje názory a city. Sú svojhlavé a neúspechy ich neodradia.

Evičky bývajú zvyčajne veľmi vitálne a majú pevné zdravie. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú zelená a sivá. Ochranné rastliny palina, saturejka, ochranné kamene sardónyx – achát s bielymi a hnedými vrstvičkami – a zafír.

Stalo sa doma

1886 – Narodil sa v Martine evanjelický kňaz, národovec, spisovateľ a prekladateľ IVAN LILGE. Zomrel pri ilegálnom prechode frontu počas 1. svetovej vojny 29.3.1918.

1888 – Narodil sa v Kremnici maliar a grafik GEJZA ANGYAL, hlavnou témou jeho diel boli slovenské banské mestá a život baníkov. Zomrel 23.9.1956.

1915 – Narodil sa v Horňanoch katolícky kňaz a básnik SVETOSLAV VEIGL, popredný predstaviteľ Katolíckej moderny. Medzi jeho zbierky patria: Cestami vetrov, Kvety na troskách, Bardejovské rondely, alebo Plnosť času. Zomrel 17.2.2010.

1918 – Rozhodnutím Najvyššej rady dohodových vojsk bola určená demarkačná čiara medzi Slovenskom a Maďarskom.

1925 – Narodil sa v Myjave filmový režisér a dokumentarista JÁN LACKO, režisér úspešných veselohier Šťastie príde v nedeľu, Skalní v ofsajde, alebo Statočný zlodej. Zomrel 24.6.1991.

1949 – Narodil sa v Žiline všestranný výtvarník a pedagóg (Vysoká škola výtvarných umení – VŠVU) LADISLAV ČARNÝ, patrí k najvýznamnejším predstaviteľom umeleckej generácie nastupujúcej na slovenskú výtvarnú scénu v polovici 70. rokov 20. storočia.

Stalo sa vo svete

1818 – Rakúšan Franz Xaver Gruber zložil vianočnú pieseň Tichá noc.

1865 – V americkom meste Pulaski, štát Tennessee, založili šiesti dôstojníci južanskej armády tajnú rasistickú teroristickú organizáciu Ku-klux-klan. Čím chceli vyjadriť nespokojnosť s výsledkami občianskej vojny (vojny medzi Severom a Juhom). V januári 1866 sa stal Ku-klux-klan verejnou organizáciou.

1906 – Kanaďan Reginald Fesseden uskutočnil prvý rádiový prenos hudby.

1922 – BBC vysielala prvýkrát rozhlasovú hru Truth about Father Christmas.

1924 – Vojaci bývalého albánskeho premiéra obsadili hlavné mesto Albánska Tiranu a zvrhli revolučnú vládu metropolitu Fana S. Noliho.

1951 – Kráľ Idris I. vyhlásil nezávislosť Líbye.

1968 – Členovia posádky Apolla 8 obleteli desaťkrát Mesiac a stali sa prvými ľuďmi, ktorí na vlastné oči videli jeho odvrátenú stranu.

1979 – Vo francúzskom stredisku vesmírnych letov v Kurou vo Francúzskej Guayane odštartovala európska raketa Ariane.

1999 – Armáda Pobrežia Slonoviny zvrhla prezidenta Henriho Konana Bédiého a moc prevzal Výbor národnej spásy Roberta Gueiho.

Skladba dňa

1945 – Lemmy Kilmister (rodený Ian Fraser Kilmister), Burslem, Stoke, UK, basový gitarista skupiny Motörhead. Túto heavy metalovú formáciu založil v júni 1975 práve basový gitarista a spevák Lemmy. V septembri 1977 vydali debutový album Motörhead. Skupina prešla viacerými personálnymi zmenami, v auguste 1983 prišiel do nej Phil Campbell. Úspešné pre skupinu boli hlavne 80. roky. V singlovej hitparáde mali jedenásť skladieb. Motörhead sú na scéne dodnes, vydali dvadsať jeden štúdiových albumov, ten najnovší Aftershock vyšiel v októbri 2013, predchádzajúci The Wörld Is Yours vydali v polovici decembra 2010. Pred ním to boli albumy Motörizer, ktorý vyšiel v auguste 2008 a Kiss of Death z augusta 2006. K diskografii patrí aj päť live a päť kompilačných albumov. Zomrel 28. decembra 2015.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM