Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Stred týždňa budú naďalej sprevádzať prehánky, meniny má Alica

Dnešná pranostika znie: "V septembri je v sade ako v máji a naviac ako v raji". Premenlivá oblačnosť a prehánky. Meniny má Alica. Teploty 20 až 25 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Stred týždňa budú naďalej sprevádzať prehánky, meniny má Alica
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Alica

Ženské meno Alica má nejasný pôvod. Je pravdepodobne odvodené zo staronemeckého mena Adelheid, čo v preklade znamená „vznešená bytosť“. Na slovenskom území sa toto meno vyskytuje málokedy.

Alice majú meniny 6. septembra. Patria k ženám, ktoré vedia dotiahnuť svoje plány. Sú sebaisté a pomerne panovačné. V škole dosahujú Alicky celkom dobré výsledky, no dôležitejší je pre ne výber povolania. Najlepšie sa cítia v pozícii, ktorá prináša trochu rizika. Často sú obdarené umeleckým talentom.

Tieto dámy svoje kontakty s vplyvnými ľuďmi inteligentne využívajú na to, aby presadili svoje záujmy, pretože sú ctižiadostivé. Mali by si dávať pozor na prepracovanie a dožičiť si čas na spánok.

Ovplyvňujú ich planéty Jupiter a Neptún. Alicine šťastné farby sú svetlozelená, modrá a biela. Ochranné rastliny skorocel, pľúcnik, kamene akvamarín a smaragd.

Stalo sa doma

1828 – Zomrel v Príbelciach evanjelický kňaz, historik, národovec a prírodovedec DANIEL PETIAN. Narodil sa 19.9.1772.

1922 – Narodil sa v Štítniku básnik a prekladateľ CTIBOR ŠTÍTNICKÝ. Zomrel 12.6.2002.

1944 – SNP: V Banskej Bystrici začal vychádzať Bojovník ako orgán 1. československej armády (ČSA) na Slovensku. Celkom vyšlo 42 čísiel v náklade 20–25.000 výtlačkov.

1961 – Narodil sa v Hlohovci spevák, textár a hudobník RICHARD MÜLLER, ktorý v roku 1984 založil legendárnu skupinu Banket. Po niekoľkých rokoch sa vydal na sólovú dráhu a nahral niekoľko úspešných albumov ako napríklad: Neuč vtáka lietať, 33, LSD, Nočná optika, '01, Monogamný vzťah, 44.

1983 – Zomrel v Bratislave publicista, verejný činiteľ a vysokoškolský pedagóg DALIBOR MILOŠ KRNO, podpredseda Československého výboru pre európsku bezpečnosť a spoluprácu a zakladateľ štúdia žurnalistiky na UK v Bratislave. Narodil sa 12.8.1901.

Stalo sa vo svete

1907 – Začali v českej metropole Prahe chodiť prvé autodrožky (tzv. taxametre), ktoré vyrobila firma Laurin a Klement v Mladej Boleslavi.

1939 – Južná Afrika sa stala ďalším členom protihitlerovskej koalície a vyhlásila vojnu Nemecku.

1940 – Rumunský generál Ion Antonescu zosadil z rumunského trónu kráľa Carola II. a namiesto neho vyhlásil za panovníka jeho syna Michala I.

1965 – India napadla Pakistan a začala sa približne trojtýždňová vojna.

1966 – Bol zavraždený juhoafrický premiér Hendrik Verwoerd. Atentátnikom bol Dimitr Stafendas.

1968 – Svazijsko získalo nezávislosť od Veľkej Británie.

1970 – Teroristi z Ľudového frontu pre oslobodenie Palestíny uniesli päť civilných lietadiel rôznych leteckých spoločností.

1975 – Oblasti východného Turecka postihlo zemetrasenie (6,8 stupňa Richterovej stupnice), pri ktorom zahynulo vyše 2300 osôb, 3000 bolo zranených a vyše 50.000 osôb prišlo o strechu nad hlavou.

1988 – Thomas Gregory sa stal vo veku 11 rokov najmladším plavcom, ktorý preplával za 11 hodín a 54 minút Lamanšský prieliv (kanál La Manche, Anglický kanál).

1991 – Sovietsky zväz oficiálne uznal nezávislosť Estónska, Litvy a Lotyšska.

Skladba dňa

1971 – Dolores O'Riordan (rodená Dolores Mary Eileen O'Riordan), Limerick, Írsko, speváčka skupiny Cranberries. Táto rocková formácia vznikla v roku 1990 v írskom Limericku v roku 1990 pod prvým názvom The Cranberry Saw Us, založili ju bratia Noel a Mike Hogan. Názov na Cranberries si zmenili po príchode speváčky Dolores O'Riordan. V marci 1993 vydali debutový album Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?. Už ten prvý bol úspešný a dostal sa do čela britského rebríčka. Jeho predaj prevýšil sedem a pol milióna výliskov, z neho sú hity Dreams a Linger. Úspešný bol aj druhý album No Need To Argue, vydaný v októbri 1994, na ktorom boli známe piesne Ode To My Family a Zombie. V singlovej TOP 40 mali zatiaľ deväť piesní. Na svojom konte majú šesť vydaných štúdiových albumov, šiesty s názvom Roses vyšiel vo februári 2012, prechádzajúci piaty Wake Up And Smell The Coffee vydali v októbri 2001. K diskografii patrí aj päť kompilačných a jeden koncertný album s názvom Bualadh Bos – The Cranberries Live, ktorý vyšiel v januári 2010. V júli 1994 sa Dolores vydala za manažéra skupiny Dona Burtona. Na svojom konte má aj dva sólové albumy, Are You Listening? vydala v máji 2007, druhý No Baggage v auguste 2009.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM