Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Stred týždňa prinesie ďalšie snehové prehánky, meniny má Arpád

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: O sv. Gregorovi mráz prituhne a všetko morí.Meniny má Arpád. Polooblačno až oblačno a na severe snehové prehánky. Teploty 0 až 5 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Stred týždňa prinesie ďalšie snehové prehánky, meniny má Arpád
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –2 až –5 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –8 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –7 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Arpád

Arpád je meno maďarského kráľovského rodu a v preklade znamená „jačmeň“. Nositeľov tohto na Slovensku miestami zaužívaného mužského krstného mena oslovujeme Arpi, Arpino.

Arpádovia, ktorí majú meniny 13. februára, sú presní a neoblomní ľudia s výraznou inteligenciou. Takmer nikdy nepokazia to, do čoho sa pustili. Ako chlapci sú dobrými študentmi. Obľubujú klasické štúdium, a je im blízka aj matematika a cudzie jazyky. Sú z nich šikovní referenti, či právnici, ktorí sa vedia vo vhodnej chvíli prejaviť. Sú oddaní ľuďom, ktorí sú im blízki. V láske veľmi trpia, ak sú zradení.

Aj keď sú Arpádovia vitálni, zvláštnu pozornosť by mali venovať pravidelnej a racionálnej strave. Ich citlivé miesta sú koordinácia pohybov a sluch.

Obľúbené farby týchto mužov sú čierna, zelená a modrá. Ochranné rastliny medovka, zvonček a modrý hyacint, ochranné kamene ametyst, zirkón a sokolie oko.

Stalo sa doma

1327 – V Trnave uzavreli spojenectvo proti Habsburgovcom uhorský kráľ Karol I. Róbert a český kráľ Ján Luxemburský.

1921 – V Nitre vysvätili troch biskupov Mariána Blahu, Karola Kmeťka a Jána Vojtaššáka, čo bola významná udalosť v dejinách Slovenska, pretože išlo o prvé vysvätenie slovenských biskupov pre Banskobystrickú, Nitriansku a Spišskú diecézu.

1935 – Vo Vysokých Tatrách otvorili 12. majstrovstvá sveta klasických lyžiarskych disciplínach, nazývané aj Lyžiarske preteky FIS 1935.

1992 – Československo bolo oficiálne pripojené na internet. Prvý online počítač v Československu sa nachádzal v priestoroch pražskej vysokej školy České vysoké učení technické (ČVUT).

2006 – Vtedajší prezident Slovenskej republiky (SR) Ivan Gašparovič odobril generálny pardon pre dlžníkov koncesionárskych poplatkov.

2007 – Milan Haborák sa výkonom 20,5 metra umiestnil na prvom mieste vo vrhu guľou na atletickom mítingu v Prahe (Česko).

2010 – Slovenská biatlonistka ruského pôvodu Anastasia Kuzminová získala na Zimných olympijských hrách (ZOH) 2010 vo Vancouveri v rýchlostných pretekoch na 7,5 kilometra historicky prvú zlatú medailu v ére samostatnosti Slovenskej republiky (SR).

2017 – Slovenské zjazdárske kvarteto získalo na majstrovstvách sveta (MS) v súťaži tímov striebornú medailu. O historický úspech vo švajčiarskom St. Moritzi sa postarali Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Matej Falat a Andreas Žampa.

Stalo sa vo svete

1633 – Do Ríma pricestoval taliansky astronóm Galileo Galilei, kam ho predvolali pred inkvizičný súd.

1689 – Princ Viliam III. Oranžský a jeho manželka Mária II. Stuartová oficiálne nastúpili na anglický trón s tým, že budú rešpektovať zásady parlamentnej, respektíve konštitučnej monarchie.

1795 – V Spojených štátoch amerických (USA) otvorili prvú štátnu univerzitu, ktorou bola Univerzita v Severnej Karolíne (University of North Carolina).

1866 – Jesse James ako 19-ročný uskutočnil spolu so svojou bandou prvú bankovú lúpež v meste Liberty (štát Missouri, USA).

1867 – Vo Viedni (dnes Rakúsko) prvýkrát odohrali svetoznámy valčík Na krásnom modrom Dunaji od Johanna Straussa.

1895 – Francúzsky chemik Louis Lumiere získal patent na kinematograf – prístroj, ktorý používal ako filmovaciu kameru a po malej úprave s jeho pomocou film aj premietal.

1920 – Rada Spoločnosti národov potvrdila tzv. diferencovanú neutralitu Švajčiarska.

1935 – Americký súd v New Jersey uznal Bruna Hauptmanna vinným za únos a zabitie dieťaťa letca Charlesa Lindbergha, pričom ho odsúdil na trest smrti, ktorý vykonali 3.4.1936.

1945 – Vojská 2. ukrajinského frontu spolu s 3. ukrajinským frontom oslobodili po ťažkých bojoch maďarské hlavné mesto Budapešť.

1988 – V kanadskom Calgary otvorili 15. Zimné olympijské hry (ZOH).

2001 – Američanka Ann Bancroftová a Nórka Liv Arnesenová ako prvé ženy na svete zdolali cca za 90 dní na lyžiach Antarktídu. Na lyžiach prekonali 2700 kilometrov.

Skladba dňa

1974 – Robbie Williams (rodený Robert Peter Wiliams), Burlemse, Stoke-on-Trent, spevák a skladateľ, staronový člen skupiny Take That. Túto päťčlennú vokálnu formáciu zostavil v roku 1990 manažér Nigel Martin-Smith. V auguste 1992 vydali prvý album s názvom Take That And Party. Rozišli sa vo februári 1996. Vo štvorici (bez Robbieho Williamsa) sa dali opäť dohromady v roku 2005. V novembri 2006 vyšiel úspešný album Beautiful World. Vydali šesť štúdiových albumov, ten šiesty s názvom Progress vyšiel v novembri 2010. V anglickej TOP 40 mali zatiaľ 25 piesní, z nich jedenásť sa dostalo na prvé miesto. Hitmi boli ich skladby Pray, Relight My Fire, Babe, Everything Changes, Sure, Back For Good, Never Forget, cover verzia hitu skupiny Bee Gees How Deep Is Your Love, Patience, Shine a Greatest Day, všetky na prvej pozícii rebríčka. Robbie Williams odišiel zo skupiny v júli 1995. Na sólovej dráhe vydal v septembri 1997 prvý album s názvom Life Thru a Lens. Ten sa dostal na prvú pozíciu v rebríčku, hitom z neho bola skladba Angels. Jeho druhý album I've Been Expecting You vyšiel v októbri 1998 a rovnako sa dostal na prvú pozíciu. Dve skladby z neho, Millenium a She's The One sa dostali na prvé miesto v singlovej hitparáde. Úspech mu priniesol aj album Escapology, prvý v hitparáde, jeho predaj prekročil hranicu sedem miliónov nosičov. Na svojom konte má dnes jedenásť sólových štúdiových albumov, ten jedenásty The Heavy Entertainment Show vyšiel v novembri 2016, predchádzajúci desiaty Swings Both Ways vydal v novembri 2013. Desať z nich sa dostalo na prvé miesto rebríčka. V singlovej TOP 40 hitparáde mal doposiaľ tridsaťštyri piesní, sedem z nich na prvom mieste. V júli 2010 sa vrátil do skupiny Take That. V novembri 2011 vydali koncertný album s názvom Progress Live. V decembri 2014 vyšiel siedmy album Take That s názvom III, nahrali ho v trojici už bez Williamsa a Jasona Orange. V rámci Let Me Entertain You Tour koncertoval 18. apríla 2015 aj v Bratislave. Spieval na slávnostnom otvorení majstrovstiev sveta vo futbale na štadióne v Lužnikách v Moskve 14. júna 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM