Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude oblačná s teplotami do 8 °C, meniny má Elvíra

Pranostika na dnes znie: Keď je na Obetovanie Panny Márie noc jasná, čistá, krutá zima sa k nám chystá. Meniny má Elvíra. Prevažne oblačno, miestami hmla. Teploty 3 až 8 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude oblačná s teplotami do 8 °C, meniny má Elvíra
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Meniny má Elvíra

Ženské meno Elvíra má španielsky pôvod a v preklade znamená „vznešená“, „kňažná“. S nositeľkami tohto krstného mena sa stretávame na Slovensku málokedy. Elvíry oslavujú meniny 21. novembra. Sú to trpezlivé dámy, ktoré sa k cieľom dopracujú s pozoruhodnou vytrvalosťou.

Ako študentky sú svedomité, presné a vnímavé. Vynikajú všade, kde je potrebné rozhodnúť sa, rýchlo sa zorientovať a systematicky pracovať. Môžu byť z nich napríklad dobré obchodníčky, účtovníčky alebo sekretárky.

Elvíry o svojom citovom živote takmer nehovoria. Dá sa povedať, že táto téma im nie je práve príjemná. Majú málo priateľov, ale spoľahlivých a najmä vplyvných. Keďže sú z času na čas úzkostlivé a prirýchlo jedia, mali by si dávať pozor na žalúdok, zo stravy vylúčiť ťažké jedlá a konzumovať viac zeleniny aj ovocia.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú hnedozelená a modrá. Ochranné rastliny čakanka, saturejka, ochranné kamene jaspis a zafír.

Stalo sa doma

1849 – V Bratislave slávnostne rozpustili slovenský dobrovoľnícky zbor.

1939 – Slovenský minister zahraničných vecí Matúš Černák podpísal so svojím nemeckým partnerom Joachimom von Ribbentropopm zmluvu o pričlenení časti územia bývalého Poľska k vojnovej Slovenskej republike (1939–1945). Išlo o niekoľko spišských a oravských obcí, ktoré boli k Poľsku pričlenené v roku 1920.

1952 – Narodil sa vo Zvolene herec JÁN GREŠŠO, bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre.

1954 – Narodil sa v Prešove maliar VLADIMÍR OSSIF.

1979 – Narodila sa v Košiciach herečka ZUZANA KANÓCZ.

2002 – Slovenská republika (SR) dostala pozvánku do Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO). Plnoprávnym členom NATO sa SR stala 29.3.2004.

Stalo sa vo svete

1877 – Thomas Alva Edison oboznámil verejnosť so svojím vynálezom fonografu, prístroja zaznamenávajúceho a reprodukujúceho ľudský hlas a hudbu.

1920 – Krvavá nedeľa: Príslušníci Írskej republikánskej armády (IRA) zavraždili 14 dôstojníkov britskej tajnej služby nasadených na vypátranie vodcov IRA. Britské jednotky následne obkľúčili športový štadión v Dubline, pri streľbe zahynulo 12 ľudí a neskôr zastrelili ďalšie dve osoby.

1974 – Pri bombovom útoku Írskej republikánskej armády (IRA) v dvoch pohostinstvách v britskom Birminghame zahynulo 21 osôb a vyše 160 bolo zranených.

1980 – Vypukol veľký požiar v grandhoteli Casino v americkom Las Vegas. Zahynulo viac ako 100 ľudí a približne 500 ďalších osôb utrpelo zranenia.

1994 – Na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) č. 958 podniklo 30 lietadiel Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO) útok na letisko krajinských Srbov Udbina v Chorvátsku.

1995 – Daytonskou mierovou dohodou, ktorú parafovali vtedajší prezidenti Bosny a Hercegoviny (BaH) Alija Izetbegovič, Chorvátska Franjo Tudjman a Srbska Slobodan Miloševič, sa skončila vojna v Bosne a Hercegovine.

Skladba dňa

1950 – Gary Pihl, Chicago, Illinois, gitarista skupiny Boston. V polovici 60. rokov sa rodina presťahovala do Kalifornie a tu Gary začínal v miestnych formáciách. Hral v skupine Day Blindness, po nej v skupine Fox. Od roku 1985 je členom kapely Boston. Túto rockovú formáciu založil v roku 1975 gitarista a spevák Tom Scholz. V auguste 1976 vydali prvý album Boston, na ktorom bol aj prvý hit More Than A Feeling. V auguste 1978 vydali druhý Don't Look Back. Tretí album Third Stage vydali s osemročným odstupom v septembri 1986, z neho je hit Amanda, ktorý sa v singlovom rebríčku dostal na prvú pozíciu. Druhý aj tretí album boli veľmi úspešné, dostali sa na prvú pozíciu v rebríčku a získali platinovú platňu. V júni 1994 vychádza štvrtý štúdiový album Walk On, v novembri 2002 piaty Corporate America. V apríli 1997 vydali kompiláciu Greatest Hits. V decembri 2013 vydali šiesty štúdiový album Life, Love & Hope. V singlovej TOP 40 hitparáde mali osem skladieb, najúspešnejšími boli Amanda, Don't Look Back a More Than A Feeling.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM