Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude slnečná s teplotami do 17 °C, meniny má Edita

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Búrky v septembri, na jar mnoho snehu. Meniny má Edita. Slnečno. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude slnečná s teplotami do 17 °C, meniny má Edita
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Edita

Ženské meno Edita má anglický pôvod a v preklade znamená „bohatá, šťastná“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Editka, Dita, Ditka. Meniny majú 26. septembra.

Nositeľky krstného mena Edita sú materialisticky založené a vypočítavé. Ak sa pre niečo rozhodnú, je ťažké dosiahnuť, aby zmenili názor. Editky zvyčajne svedomito študujú. Keďže sú ctižiadostivé, ľahko podľahnú túžbe získať akademické tituly. V zamestnaní dokážu robiť hotové zázraky všade tam, kde je potrebný takt, opatrnosť a rozhodnosť. Sú odolné a zvyčajne obdarené výbornou vitalitou. Vedia sa psychicky i fyzicky chrániť a vytvoriť si životnú rovnováhu. Z času na čas trpia ochoreniami dýchacích ciest. Stravu by si mali obohacovať najmä o vitamíny A a E.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny myší chvost, fialka, ochranné kamene achát a opál.

Stalo sa doma

1848 – Odohrala sa bitka pri Senici, v ktorej utrpeli slovenskí dobrovoľníci porážku od oddielov gardistov z Bratislavskej žu­py.

1893 – Americkí Slováci žijúci v Chicagu založili Maticu slovenskú v USA. Za jej predsedu bol zvolený Štefan Furdek. Po piatich rokoch sa však Matica slovenská v USA rozpadla.

1918 – Edvard Beneš oznámil v Paríži utvorenie dočasnej čs. vlády. Tvorili ju Tomáš Garrigue Masaryk ako jej predseda, Edvard Beneš ako minister zahraničia a vnútra a Milan Rastislav Štefánik ako minister vojny. Oficiálne bola vyhlásená za dočasnú čs. vládu 14.10. 1918.

1921 – Tomáš Garrigue Masaryk vymenoval novú československú vládu na čele s Edvardom Benešom. Slovensko v nej zastupovali Vavro Šrobár, Ivan Dérer a Martin Mičura. Vláda pôsobila do októbra 1922.

1937 – Odhalili pomník Pavla Országha-Hviezdoslava pred budovou SND v Bratislave.

2003 – Na Slovensku sa o 8.00 hod. začal celoslovenský výstražný jednohodinový štrajk. Zorganizovala ho Konfederácia odborových zväzov (KOZ).

Stalo sa vo svete

1815 – Pravoslávny cár Alexander I. (Rusko), katolícky cisár František Jozef I. (Rakúska monarchia) a protestantský kráľ Fridrich Viliam III. (Prusko) podpísali v Paríži protokol o vytvorení Svätej aliancie, ktorá mala slúžiť na udržanie feudálneho usporiadania Európy. K Svätej aliancii pristúpili všetci európski vladári okrem Veľkej Británie a pápeža.

1907 – Nový Zéland ako posledná britská kolónia získal štatút domínia v rámci Britského spoločenstva (Commonwealthu).

1934 – V Glasgowe (Škótsko) spustili na vodu dovtedy najväčší osobný parník na svete Queen Mary.

1960 – Medzi viceprezidentom USA Richardom Nixonom a senátorom Johnom F. Kennedym ako prezidentskými kandidátmi sa v USA uskutočnila prvá televízna diskusia.

1962 – V Jemene zvrhla armáda monarchiu a vyhlásila republiku.

1969 – V Bolívii sa uskutočnil nekrvavý prevrat, počas ktorého odstúpil prezident Luis Adolfo Siles Salinas a do čela štátu sa postavila vojenská junta.

1980 – Pri bombovom útoku na mníchovskom Oktoberfeste (sviatok piva) prišlo o život 13 ľudí.

Skladba dňa

1948 – Olivia Newton-John, Cambridge, UK, speváčka. Mala podobný osud ako bratia Gibbovci. Keď mala päť, presťahovala sa s rodičmi do austrálskeho Melbourne. Už na škole založila skupinu Soul Four. Spievať začala s folkovou skupinou, v 16-tich vyhrala spevácku súťaž a ako odmenu dostala zájazd do Anglicka, kde aj ostala. Prvýkrát sa objavila v anglickom rebríčku v marci 1971 s cover verziou piesne Boba Dylana If Not For You. Ďalšími úspešnými pesničkami boli Banks Of Ohio, Let Me Be There, If You Love Me, I Honestly Love You či Please Mr. Please. V marci 1975 dostala prvýkrát cenu Grammy a presťahovala sa do Spojených štátov. Úspech jej priniesla úloha Sandy vo filmovom muzikáli Pomáda po boku Johna Travoltu, ktorý mal premiéru 16. júna 1978. Veľkým hitom z tohto filmu bol jej duet s Johnom Travoltom You're The One That I Want, ktorý sa dostal na prvé miesto v Spojených štátoch aj v Anglicku. Hrala aj vo filme Xanadu, ten nemal úspech ale skladba Xanadu aj soundrtack s rovnakým názvom sa dostali na prvé miesta hitparád. Úspešné boli aj piesne Magic a Physical, obe sa dostali v USA na prvé miesto. Úspešná bola aj v 80. rokoch, v roku 1983 hrala vo filme Two Of A Kind. Na svojom konte má dnes 24 štúdiových a dve desiatky live a kompilačných albumov. Jej prvým manželom bol tanečník Matt Lattanzi, druhým manželom je podnikateľ John Easterling, ktorého si vzala v júni 2008. Priatelili sa viac ako 15 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM