Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok môže priniesť prehánky, teploty do 29 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Aký je september, taký bude i marec." Meniny oslavuje Ctibor. Prevažne oblačno, miestami prehánky. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok môže priniesť prehánky, teploty do 29 stupňov
Zdroj: Pixabay.com

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Ctibor

Mužské meno Ctibor má slovanský pôvod a jeho voľný preklad znie „bojuj za česť“. Na Slovensku sa stretneme s nositeľmi tohto mena len výnimočne a oslovujeme ich Ctiborko, Borko. Meniny majú 13. septembra.

Nositelia mena Ctibor sa správajú dosť váhavo a nevľúdne, často sú mlčanliví. Mohli by sme sa domnievať, že sa hnevajú, kým oni sú iba utiahnutí do seba. Sú tiež opatrní, nedôverčiví a málo ovplyvniteľní.

Stalo sa doma

1924 – Predstavením hry Kocúrkovo od Jána Chalupku slávnostne otvorili novú profesionálnu divadelnú scénu Východoslovenské národné divadlo v Košiciach.

1968 – Národné zhromaždenie ČSSR prijalo zákon o opatreniach v oblasti masovokomunikačných prostriedkov, ktorým sa v podstate obnovila cenzúra.

1999 – Spoločnosť Globtel (v súčasnosti Orange) spustila novú technológiu v oblasti mobilnej komunikácie – SIM Toolkit. Technológia uľahčila prístup k službám a dôležitým informáciám na princípe krátkych textových správ SMS.

Stalo sa vo svete

1898 – Americký duchovný Hannibal Goodwin z Newarku, štát New Jersey, si dal patentovať tenký celuloidový filmový pás ako nosič fotografickej vrstvy.

1923 – Katalánsky generál Miguel Primo de Rivera y Orbaneja uskutočnil v Španielsku štátny prevrat a o dva dni na to so súhlasom španielskeho kráľa Alfonza XIII. nastolil vládu vojenského direktória.

1942 – Nemecká armáda začala priamy útok na Stalingrad.

1959 – Na povrch mesiaca dopadol prvý objekt pozemského pôvodu. Bola ním sovietska mesačná sonda Luna 2.

1974 – Členovia japonskej teroristickej „Červenej armády“ prepadli francúzske veľvyslanectvo v holandskom Haagu a zajali veľvyslanca a 13 osôb. Všetkých 17. septembra po splnení svojich požiadaviek prepustili.

1993 – Pred sídlom amerického prezidenta vo Washingtone sa odohral historický akt. Izraelský premiér Jicchak Rabin a predseda výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásir Arafat podaním ruky stvrdili platnosť v ten deň podpísanej Deklarácie o zásadách palestínskej autonómie.

1999 – Len štyri dni po podobnom incidente otriasol ruskou Moskvou ďalší teroristický čin. Skupina teroristov z Čečenska vyhodila do povetria deväťposchodový dom na juhu mesta. Zahynulo 200 ľudí.

2001 – Americký minister zahraničných vecí Colin Powell prvý raz potvrdil, že Usáma bin Ládin, o ktorom sa predpokladalo že sa skrýva v Afganistane, je podozrivý z útokov na Spojené štáty z 11. septembra 2001.

2008 – Hurikán Ike pri svojom prechode americkým štátom Texas zničil slávny nočný klub v meste Galveston, v ktorom vystupovali hviezdy šoubiznisu ako Frank Sinatra a Bob Hope. Obľúbený tanečný klub s herňou Balinese Room sa tak nedožil svojich 80. narodenín.

Skladba dňa

1977 – Fiona Apple, je americká skladateľka, speváčka a hudobníčka.Jej debutový album Tidal sa stretol s veľkým úspechom. Ako uvádza Wikipedia v dvanástich rokoch bola znásilnená. Prekonať jej traumatizujúci zážitok pomáhalo aj písanie piesní. Speváčka je známa svojím charakteristickým zafarbením hlasu, zložitými a expresívnymi textami.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM