Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Svetový deň cestovného ruchu prinesie jasnú oblohu a teploty do 22 °C

S dnešným dňom je spojená pranostika: Na svätého Cypriána chladno býva často zrána.Meniny má Cyprián. Jasno až polooblačno, ráno miestami hmla. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Svetový deň cestovného ruchu prinesie jasnú oblohu a teploty do 22 °C
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Cyprián

Mužské meno Cyprián má latinský pôvod a v preklade znamená „muž z ostrova Cypru“. Na Slovensku stretávame Cypriánov ojedinele. Na toto meno sa vzťahuje pranostika o počasí. V nej sa uvádza: „Na svätého Cypriána chladno býva často zrána.“ Meniny majú 27. septembra.

Nositelia krstného mena Cyprián majú silný sklon uzavrieť sa do seba, pričom iných posudzujú s istou strohosťou. Sú veľmi subjektívni, dosť odmeraní a len zriedkavo sa pokúšajú vžiť do pozície iných, obetovať sa pre nejakú vec či bytosť.

Pri výmene názorov sú niekedy trochu pomalí. Títo muži si priateľov vyberajú uvážene a pomáhajú im, ako len môžu. Sú obdarení veľkým sebaovládaním.

Zvyčajne dobre odolávajú chorobám. Zvýšenú pozornosť by však mali venovať krvnému obehu a srdcu. Neprospievajú im mastné jedlá, vhodné sú pre nich jogurty s nízkym obsahom tuku.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú zelená a žltá. Ochranné rastliny valeriána a čakanka, ochranné kamene citrín a nefrit.

Stalo sa doma

1840 – Uviedli do prevádzky prvú konskú železnicu na území Slovenska na trase Bratislava – Svätý Jur v dĺžke 15,2 kilometra. Východisková stanica sa nachádzala pred hotelom Carlton a cesta trvala jednu hodinu. Projektantom železnice bol Oto František Hieronymi a jej prevádzku zastavili v roku 1872.

1902 – V Chicagu (USA) vznikol americko-slovenský robotnícky spolok Rovnosť.

2009 – Začali sa práce na výstavbe prvej kontrolnej brány mýtneho systému na Slovensku. Mýtny systém, ktorý je určený pre vozidlá nad 3,5 tony, bol uvedený do prevádzky 1. januára 2010.

Stalo sa vo svete

1540 – Pápež Pavol III. potvrdil Spoločnosť Ježišovu – jezuitský rád založený Ignácom z Loyoly, ktorý výrazne ovplyvnil priebeh protireformácie.

1825 – Začala sa prevádzka na prvej britskej verejnej železnici medzi Darlingtonom a Stocktonom. Parnú lokomotívu skonštruoval George Stephenson, dosahovala rýchlosť 24 km/h.

1922 – Grécky kráľ Konštantín I. abdikoval po porážke Grécka v grécko-tureckej vojne.

1936 – Franco dobyl Toledo: Španielski fašisti dobyli pevnosť Alcazar v Tolede, čím urobili rozhodujúci krok pri postupe na Madrid.

1938 – Vo Veľkej Británii bol na vodu spustený najväčší parník na svete – Queen Elizabeth.

Skladba dňa

1942 – Narodil sa Alvin Stardust (vlastným menom Bernard William Jewry), Londýn, spevák a herec. Prvý úspech si pripísal na svoje konto v decembri 1973, keď sa do hitparády na druhé miesto dostala jeho pieseň My Coo Ca Choo. V marci 1974 bol znova úspešný, singel Jealous Mind sa dostal v hitparáde na prvú pozíciu. Úspešný bol až do polovice 80. rokov, v singlovom TOP 40 rebríčku mal jedenásť skladieb. V polovici 70. rokov vydal po sebe tri albumy, najúspešnejším z nich bol The Untouchable, ktorý sa dostal v rebríčku na štvrté miesto.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM