Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sviatok Obrátenia Pavla bude mrazivý a hmlistý

Sviatok Obrátenia Pavla je známy aj ako Deň superpranostík. Jednou z nich je: Na Pavla medveď sa na druhý bok obráti. Prevažne polooblačno, ojedinele hmla.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sviatok Obrátenia Pavla bude mrazivý a hmlistý
Zdroj: TASR

Pavol oslavuje svoje meniny spolu s Petrom koncom júna. Ale tento apoštol má v cirkevnom kalendári ešte jeden sviatok, 25. januára, kedy sa pripomína jeho zázračné obrátenie.

Podľa našich predkov počasie v tento deň signalizovalo pozitívne alebo negatívne prognózy na celý rok. Apoštol Pavol bol horlivým hlásateľom viery v Ježiša Krista. V roku 67 bol popravený v Ríme – na mieste, kde v súčasnosti stojí Chrám sv. Pavla.

Počasie

Západ: Prevažne polooblačno, ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota –1 až +2 st, pri hmle alebo nízkej oblačnosti miestami okolo –3 st. Prevažne severný vietor do 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Stred: Prevažne polooblačno, v nižších polohách ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota –3 až +1 st, pri hmle alebo nízkej oblačnosti miestami okolo –5. Na horách vo výške 1500 m okolo –6 st. Slabý vietor alebo bezvetrie.

Východ: Prevažne oblačno a ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –2 až +2 st. Na horách vo výške 1000 m okolo –5 st. Prevažne severný vietor do 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Meniny má Gejza

Mužské meno Gejza pochádza z tureckého slova jeg, ktoré označuje vojenské hodnosti. Ak Gejzov dobre nepoznáme, pôsobia na nás chladne a odmerane. V skutočnosti sa v nich skrýva oheň. Ide o mužov, ktorí vedia nádherne vzplanúť veľkodušnosťou, o niekoľko minút však zasa všetko odvolajú.

Gejza má aj pevnú vôľu a neuveriteľné množstvo energie. K pokojnému životu potrebujú Gejzovia dostatok spánku. Po zdravotnej stránke sú citlivejší na kosti a chrbticu.

Stalo sa doma

1688 – Bol pokrstený vo varínskom kostole legendárny zbojník Juraj Jánošík. Zomrel (popravili ho) 17.3.1713 (ako deň úmrtia sa uvádza aj 18. marec) v Liptovskom Mikuláši.

1894 – Narodil sa v Liptovskom Mikuláši maliar, prozaik a publicista Janko Alexy. Bol jedným zo zakladateľov slovenského moderného umenia a národného slohu. Zomrel 22.9.1970.

Stalo sa vo svete

1947 – Zomrel legendárny americký gangster Al Capone. Narodil 17.1.1899.

1924 – Vo francúzskom Chamonix-Mont Blanc sa začali prvé Zimné olympijské hry (ZOH).

Skladba dňa

1981 – Narodila sa Alicia Augello Cooková, známa pod umeleckým menom Alicia Keys, je americká speváčka, skladateľka, hudobná producentka a herečka.

Svoj debutový album, Songs in A Minor, vydala prostredníctvom J Records a bol komerčne úspešný. Predalo sa celosvetovo cez 12 miliónov kópií a tým sa stala najpredávanejšou novou R&B umelkyňou roku 2001.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM