Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Sviatok všetkých svätých v znamení oblačnosti, teploty do 22 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Keď je na Všechsvätých mokro, môžeme čakať mnoho snehu." Meniny oslavuje Denis a Denisa. Prevažne oblačno a ojedinele hmla. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sviatok všetkých svätých v znamení oblačnosti, teploty do 22 stupňov
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Denisa a Denis

Krstné mená Denisa a Denis majú grécky pôvod. V preklade znamenajú „zasvätení bohu vína, úrody a plodnosti Dionýzovi“. Tieto mená patria na slovenskom území medzi obľúbené. Ich nositeľky oslovujeme Deniska, Danka, nositeľov Deni, Denisko. Meniny majú 1. novembra.

Denisa aj Denis sú váhaví a zdržanliví v názoroch i konaní. Bývajú z nich väčšinou disciplinovaní študenti. Sú schopní študovať aj dlho do noci. Prispôsobujú sa síce pomaly, majú však značnú pracovnú zdatnosť. Realizujú sa prevažne ako výskumníci, technici alebo inžinieri.

V súkromí uprednostňujú menšiu skupinku priateľov. Denisa aj Denis sú opatrní a vedia šetriť svoje sily.

Keď prirýchlo jedia alebo podliehajú stresu, môžu mať problémy so žalúdkom.

Stalo sa doma

1587 – V Uhorsku začal platiť tzv. gregoriánsky kalendár. Prakticky to znamenalo, že po 21. októbri nasledoval hneď 1. november.

1829 – V Liptovskom Mikuláši vznikla prvá verejná slovenská knižnica. Založil ju Gašpar Fejérpataky-Belopotocký, ktorý z vlastných prostriedkov (500 zlatých) do nej zakúpil české a slovenské knihy. Knižnica fungovala do roku 1843.

1945 – Uskutočnila sa menová reforma a zaviedla sa nová menová jednotka Koruna československá (Kčs). Výmena starých platidiel sa uskutočňovala v pomere 1:1.

1967 – Futbalový klub Spartak Trnava získal Stredoeurópsky pohár, keď v odvetnom finálovom zápase na domácom trávniku porazil 3:1 maďarský klub Dózsa Újpest.

1991 – Na Slovensku sa začala registrácia občanov do prvej vlny kupónovej privatizácie.

2017 – V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave prvýkrát vo východnej Európe implantovali pacientovi umelé srdce.

– Ondrej Krajňák odstúpil z funkcie predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Dôvodom bola koaličná novela zákona o ÚPN, ktorá zmenila spôsob riadenia ústavu a oklieštila jeho kompetencie.

Stalo sa vo svete

1755 – Portugalské hlavné mesto Lisabon postihlo zemetrasenie, pri ktorom zahynulo približne 60.000 ľudí.

1781 – Rakúsky cisár Jozef II. vydal patent o zrušení nevoľníctva v Čechách, na Morave a v Sliezsku. V Uhorsku bol patent vydaný až 25.8.1785.

1914 – Nemecká eskadra admirála Maximiliána von Spee potopila pri pobreží Čile dva britské krížniky Good Hope a Monmouth.

1944 – V Birminghame (Spojené kráľovstvo) vznikla Vegánska spoločnosť (Vegan Society). Udalosť sa od roku 1994 pripomína aj ako Svetový deň vegánov.

1950 – Dvaja Portoričania sa pokúsili o atentát na 33. amerického prezidenta (1945–1953) Harryho S. Trumana. Ich pokus bol neúspešný.

  • Pápež Pius XII. slávnostne vyhlásil v talianskom Ríme dogmu o nanebovzatí Panny Márie.

1954 – V Alžírsku vypuklo povstanie proti francúzskemu kolonializmu, ktoré prerástlo do národnooslobod­zovacej vojny.

1962 – Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) vypustil prvú družicu k Marsu s názvom Mars 1.

1963 – Na antilskom ostrove Portoriko v Karibskom mori začalo pôsobiť rádioastronomické observatórium The Arecibo Observatory. Išlo o najväčšiu a najcitlivejšiu pozorovaciu stanicu tohto druhu na svete. Slúži na štúdium žiarenia emitovaného vesmírnymi telesami a študuje aj vesmírne telesá prostredníctvom žiarenia vysielaného zo Zeme a skúma atmosféru Zeme. Myšlienka na vybudovanie obrieho teleskopu pochádza od profesora Williama Gordona z Cornellovej univerzity v štáte New York (Spojené štáty americké – USA).

1979 – Došlo k dovtedy najhoršej ekologickej katastrofe v Spojených štátoch amerických (USA), keď pri nehode tankera Burmah Agate v blízkosti pobrežia Texasu uniklo 10,7 milióna galónov ropy.

1993 – Nadobudnutím platnosti Maastrichtskej zmluvy vznikla z Európskeho spoločenstva – Európska únia (EÚ).

2001 – Turecko ako členská krajina Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO) sa stalo prvou moslimskou krajinou, ktorá sa rozhodla poslať svoje vojenské jednotky do vojny proti Afganistanu.

2007 – Francúz Dominique Strauss-Kahn sa ujal vo Washingtone funkcie výkonného riaditeľa Medzinárodného menového fondu – MMF (International Monetary Fund – IMF). V kresle šéfa jednej z najvýznamnejších svetových inštitúcií nahradil Šela Rodriga Rata. V súvislosti s obvinením, že sexuálne obťažoval hotelovú chyžnú v americkom New Yorku, rezignoval na svoju funkciu 18.5.2011. Nah­radila ho Christine Lagardová.

2010 – Približne 6,5 milióna úradníkov a dobrovoľníkov po celej Číne odštartovalo sčítanie obyvateľstva po desiatich rokoch. Sčítanie trvalo desať dní.

2015 – Turecká vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) v opakovaných voľbách opäť získala parlamentnú väčšinu, o ktorú prišla v júni 2015.

Skladba dňa

1962 – Narodil sa Anthony Kiedis, Grand Rapids, Michigan, USA, spevák skupiny Red Hot Chili Peppers, do ktorej prišiel v roku 1989. Táto alternatívna rocková formácia vznikla v Los Angeles v roku 1983.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM