Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Teplota klesne vo štvrtok na 12 °C, meniny má Leopold

Pranostika na dnes znie: Sneh vo vlčom mesiaci škodí oseniu. Meniny má Leopold. Prevažne polooblačno a miestami hmla. Teploty 7 až 12 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Teplota klesne vo štvrtok na 12 °C, meniny má Leopold
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Leopold

Meno Leopold má nemecký pôvod a v preklade znamená „pre ľud statočný, smelý“. S nositeľmi tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame ojedinele a oslovujeme ich Leo, Leoško alebo Poldo.

Leopoldovia sú sebaistí a rýchlo zbadáme, že majú vodcovského ducha. Sú to vyrovnaní muži, ktorí vedia, kam kráčajú, a dobre poznajú ľudí, ktorí ich obklopujú. Vždy si nájdu čas na priateľov a ak treba, ochotne im pomôžu. Títo inteligentní muži budia okamžitú dôveru.

V práci zastávajú vedúce miesta, kde môžu preukázať iniciatívu a rozhodnosť. Ťažko sa dá zostaviť ohraničený zoznam povolaní, ktoré si môžu Leopoldovia vybrať. V skutočnosti sú z nich vynikajúci režiséri, spisovatelia, politici, vojenskí velitelia. Ľahko sa prispôsobujú a duševná plodná aktivita z nich robí aj prvotriednych vynálezcov.

Hoci sa Leopoldovia v citovom živote prejavujú ako vášniví muži, neznamená to, že vyslovujú len veľké frázy o láske a odhaľujú svoju citlivú dušu. Ak vám Leovia prejavujú náklonnosť, môžete veriť, že ich vyznania sú pravé a nefalšované.

Obyčajne sú mimoriadne životaschopní. Majú však pomerne často bolesti hlavy. Muži s týmto menom by mali obmedzovať sladkosti a dopĺňať si stravu najmä o vitamíny C a E.

Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastnými farbami sú ružová a červená. Ochranné rastliny ľubovník, mak, ochranné kamene jantár a olivín.

Stalo sa doma

1790 – V Bratislave korunovali za uhorského kráľa Leopolda II.

1853 – Začala sa skúšobná prevádzka Železiarní v Podbrezovej.

1995 – Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) schválila návrh zákona o štátnom jazyku.

2014 – V Slovenskej republike (SR) sa konali komunálne voľby. K volebným urnám prišlo 48,34 percenta voličov. Najúspešnejšími boli nezávislí kandidáti na starostov a primátorov, ktorých zvolili v 1104 obciach a mestách, čo predstavuje 37,95 percenta. Nasledovala strana Smer-SD, ktorej kandidáti uspeli v 847 obciach a mestách, čo je 29,11 percenta. Na treťom mieste skončilo KDH, ktoré získalo 122 postov (4,19 %) starostov a primátorov. Ďalej SMK 107 (3,67 %), Most-Híd 87 (2,99 %).

Stalo sa vo svete

1533 – Španielsky dobyvateľ Francisco Pizarro dorazil do mesta Cuzco v Peru.

1777 – Druhý kontinentálny kongres prijal Konfederačné články – prvú ústavu USA, ktorá do platnosti vstúpila 1.3.1781.

1904 – Američan King Gillette dostal patent na holiaci strojček so žiletkami.

1920 – Vo Švajčiarsku v Ženeve sa prvýkrát zišlo zasadanie Valného zhromaždenia Spoločnosti národov, zastúpené na ňom boli delegácie 42 krajín. Formálne bola Spoločnosť národov rozpustená v apríli 1946. Víťazné štáty druhej svetovej vojny transformovali niektoré štruktúry Spoločnosti národov do Organizácie Spojených národov (OSN).

1980 – Prvýkrát po 198 rokoch navštívila hlava katolíckej cirkvi Nemecko. Vtedajší pápež Ján Pavol II. navštívil vtedajšiu Spolkovú republiku Nemecko (SRN). Jána Pavla II. si prišlo uctiť 1,5 milióna ľudí a návšteva trvala 5 dní.

Skladba dňa

1945 – Anni-Frid Lyngstadt, Bjorkasen, Narvik, Nórsko, členka slávnej švédskej štvorice ABBA. Začínala so skupinou Bengta Sardlina. Potom s priateľom založila skupinu Ann-Frid Four. V roku 1969 sa stretla s Bennym Andersonom. V júni 1972 mala skupina ABBA prvý hit, skladbu People Need Love. V apríli 1974 vyhrali v anglickom Brightone Veľkú cenu Eurovízie s pesničkou Waterloo, ktorá im otvorila cestu k svetovému úspechu. V období rokov 1974 až 1982 patrila ABBA k svetovej špičke populárnej hudby. Ich bilancia je skutočne skvelá, v anglickej hitparáde albumov bodovalo celkom 14 albumov a kompilácií tejto štvorice. Z tých štrnástich bolo deväť na prvom mieste. Singlová produkcia je podobná, celkom 26 piesní sa dostalo do anglickej hitparády, z nich deväť dosiahlo až na prvú pozíciu. Najúspešnejšou z nich bola Dancing Queen v auguste 1976. V októbri 1978 sa Frida a Benny Anderson vzali, rozišli sa vo februári 1981. Na začiatku roku 1983 sa ABBA rozišla. Frida vydala prvý sólový album Something's Going On v marci 1982, v marci 1984 druhý s názvom Shine. Na svojom konte ich má päť, piaty zo septembra 1996 je Djupa andetag.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM