Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Teploty poklesnú, pripravte sa aj na záveje a hmlu

V stredu platia výstrahy pred nízkymi teplotami, snehovými závejmi a hmlou. Pranostika hovorí: Januárové dažde, siatinám nešťastie. Meniny majú Bohdany.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Teploty poklesnú, pripravte sa aj na záveje a hmlu
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polojasno. Dopoludnia ojedinele hmla. Denná teplota –2 až +2 st. Severný až severovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Stred: Jasno až polojasno, dopoludnia ojedinele hmla. Denná teplota –4 až 0, lokálne aj chladnejšie. Na horách vo výške 1500 m okolo –7 st. Severný až severovýchodný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

Východ: Polojasno až oblačno. Dopoludnia ojedinele hmla. Denná teplota –4 až 0 st. Severný až severovýchodný vietor 5 až 10 m/s (20 až 35 km/h), pri ktorom sa môžu vytvárať snehové jazyky a záveje.

Meniny má Bohdana

Ženské meno Bohdana má slovanský pôvod a znamená „dar Boží, daná Bohom“. Bohdany sú ženy, ktoré rady riskujú. Keďže sú veľmi ctižiadostivé, vyhovuje im dlhodobé štúdium. Priťahuje ich najmä povolanie lekárky.

Bohdany sú schopné značného pracovného nasadenia. Dobre pritom zvládajú náročné a vypäté situácie. Niekedy sa správajú výstredne. Za úspech vďačia z veľkej časti nevšednému šťastiu.

Stalo sa doma

1956 – Nad Levočskými vrchmi havarovalo dopravné lietadlo, pričom z 26 cestujúcich a posádky prežili len štyria ľudia. Podľa vtedajšej oficiálnej správy bola príčinou havárie zrážka lietadla s balónom, ktorý na územie ČSR dopravoval letáky s protikomunis­tickým obsahom.

2009 – Česká spoločnosť RWE Trangas začala dodávať zemný plyn na Slovensko. Prvýkrát sa na jeho prepravu na Slovensku využil reverzný režim v smere zo západu na východ.

Stalo sa vo svete

1535 – Španielsky conquistador Francisco Pizarro založil mesto Lima, ktoré sa stalo najvýznamnejším politickým a kultúrnym centrom Južnej Ameriky – Lima je hlavným mestom Peru.

1892 – Narodil sa komik nemej filmovej grotesky OLIVER HARDY. Jeho filmovým partnerom bol Stan Laurel. Zomrel 7.8.1957.

Skladba dňa

1966 – Narodil sa Lou Fanánek Hagen, vlastným menom František Moravec, spevák a frontman skupiny Tři sestry. Vyštudoval gymnázium, stavebnú fakultu ČVUT a študoval aj žurnalistiku na UK.

Od roku 1985 je spevákom a frontmanom skupiny Tři sestry, po nežnej revolúcii začal skladať piesne pre umelcov ako Těžkej Pokondr, Lucie Bílá, Maxim Turbulenc a piesne pre seriál Šmolkovia. V roku 2003 sa podieľal na zložení libreta pre muzikál Kleopatra, spolupracoval aj na muzikálu Princezna Zmrzlina.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM