Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Uprostred týždňa pocítime najmä na západe vyššie teploty

Pranostika na dnešný deň hovorí: Keď duje v januári severák, žito bude dobre sypať. Vietor bude podľa predpovede slabý, už na západe vystúpia teploty nad nulu.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Uprostred týždňa pocítime najmä na západe vyššie teploty
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polojasno, k večeru od západu pribúdanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota –4 až –1 st. Slabý, popoludní južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Stred: Jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota –5 až 0 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –8 st. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Východ: Jasno až polojasno. Najvyššia denná teplota –5 až 0 st. Slabý vietor.

Meniny má Malvína

Ženské krstné meno Malvína má germánsky pôvod a v preklade znamená „priateľka práva“, „spravodlivá“. Vystupovanie Malvíniek je odmalička sebaisté. Sú veľmi citlivé, niekedy až impulzívne. Ťažko nachádzajú rovnováhu a veľakrát veci nadsadzujú, len aby zapôsobili na okolie. Priťahuje ich dramatické umenie.

Malvíny sú spoločensky zamerané ženy a dokonalé hostiteľky. Majú výnimočnú schopnosť prispôsobiť sa, cítia sa dobre takmer všade. Zdravie týchto žien je uspokojivé, ale ak majú nevyváženú životosprávu, riskujú, že priberú. Malvíny by si mali dopriať dostatok spánku.

Stalo sa doma

1999 – Zomrel (podľa dostupných informácií bol zastrelený viacerými ranami do oblasti hlavy) v Bratislave bývalý minister hospodárstva, exposlanec Národnej rady SR a bývalý riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu Ján Ducký. Narodil sa 30.1.1944.

2009 – Zomrel v Bratislave básnik a prekladateľ Milan Rúfus, ktorý svojou tvorbou výrazne posunul slovenskú poéziu. Všímal si hlavne osud obyčajného človeka a jeho utrpenie, ale aj radosti či vzdor.

Jeho básne v sebe nesú nezanedbateľný duchovný a morálno-etický odkaz, zbavený prázdneho moralizovania či pátosu. Debutoval zbierkou Až dozrieme. Medzi jeho ďalšie zbierky patria Chlapec, Zvony, Stôl chudobných, Kolíska, Chlapec maľuje dúhu, Jednoduchá až po korienky vlasov, Čakanka, Básnik a čas alebo Vernosť. Narodil sa 10.12.1928.

Stalo sa vo svete

1569 – Uskutočnilo sa prvé žrebovanie anglickej lotérie.

1962 – V peruánskych Andách zasypala lavína šesť dedín spolu s ich 3000 obyvateľmi.

Skladba dňa

1947 – Narodil sa Michal Tučný († 10. marec 1995, Praha), ktorý bol český spevák, jedna z legiend českej country music (často bol označovaný za jej kráľa). V skupine Fešáci hral a spieval medzi rokmi 1974 – 1980. Medzi jeho známe hity patria Všichni jsou už v Mexiku“, „Blízko Little Big Hornu“ či „Báječná ženská“.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM