Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude hmlistý a zamračený, na horách so snežením

Pranostika na dnes hovorí: Ak sa cez február zima nevysilí, nuž nám i Veľká noc bude v zimnej chvíli. Zamračené, občasný dážď, na horách sneženie. Teploty 2 až 7 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude hmlistý a zamračený, na horách so snežením
Zdroj: TASR

Západ: Zamračené až oblačno a dážď alebo prehánky, neskôr popoludní ustávanie zrážok. Najvyššia denná teplota 8 až 10 st. Západný až severozápadný vietor 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 14 m/s (50 km/h).

Stred: Veľká oblačnosť až zamračené, ojedinele aj hmlisto. Na väčšine územia dážď alebo prehánky, od cca 1100 m zrážky zmiešané alebo snehové. Najvyššia denná teplota 5 až 9 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –1 st. Prevažne západný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 12 m/s (45 km/h), na hrebeňoch hôr prudký vietor až víchrica.

Východ: Prevažne zamračené, ojedinele aj hmlisto. Na väčšine územia dážď alebo prehánky, postupne až od cca 1000 m, spočiatku miestami aj v nižších polohách, zrážky zmiešané alebo snehové. Ojedinele poľadovica. Najvyššia denná teplota 1 až 6, na západe kraja miestami do 8 st. Prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h), na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý vietor.

Meniny má Eleonóra

Eleonóra je španielske ženské meno, pochádza asi z arabského Elinnor, čo znamená „Boh je moje svetlo“. Eleonóry majú otvorenú povahu. Často hľadajú ospravedlnenie chýb iných, ale sebe nič neodpúšťajú. Nezaoberajú sa svojím šťastím, ony ho tvoria.

Sú očarujúce. Vo všeobecnosti ich vedie hlboká a skrytá viera bez toho, aby sa pokúšali nájsť vysvetlenie pre svoje presvedčenie. Eleonóry by mali konzumovať viac mliečnych výrobkov.

Stalo sa doma

1888 – Zomrel v Hlbokom evanjelický farár, superintendent, organizátor slovenského národného hnutia, spolupracovník Ľudovíta Štúra a jeden z tzv. otcov modernej slovenčiny JOZEF MILOSLAV HURBAN. Narodil sa 19.3.1817.

1989 – Zomrel (spáchal samovraždu) v San Diegu (USA) známy maďarský spisovateľ, ktorý sa narodil v Košiciach, SÁNDOR MÁRAI, autor do viacerých jazykov preložených románov, napríklad Sviece dohárajú. Známe sú aj: Kniha byliniek a Nebo a zem – dve knižky krátkych aforizmov či filozofických myšlienok, alebo zápiskov denníkového typu. Narodil sa 11.4.1900.

Stalo sa vo svete

1828 – V americkom štáte Georgia vyšli prvé indiánske noviny Cherokee Phoenix.

1878 – V americkom meste New Haven (štát Connecticut) vydali prvý telefónny zoznam na svete (obsahoval 50 mien).

Skladba dňa

1969 – Narodil sa James Dean Bradfield, hudobný skladateľ, spevák a gitarista skupiny Manic Street Preachers. Narodil sa v meste Pontypool na juhu Walesu, do školy chodil v Blackwoode.

Spoločne s jeho bratrancom Seanom Moorom, Richeym Edwardsom a Nickym Wirom založili v roku 1986 svoju vlastnú skupinu neskôr nazvanú Manic Street Preachers. James bol ovplyvnený hudobnou tvorbou The Clash, či Guns N’ Roses.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM