Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Utorok prinesie slnečné a teplé počasie, meniny má Vladimíra

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Aký sa deň Havla ukazuje, taká zima sa objavuje. Meniny má Vladimíra. Slnečno, ráno ojedinele hmla. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Utorok prinesie slnečné a teplé počasie, meniny má Vladimíra
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Vladimíra

Ženské meno Vladimíra má slovanský pôvod a význam mena je „veľká vládkyňa“. Nositeľky tohto ojedinelého krstného mena oslovujeme Vlaďka, Vladina, Vladi.

Vladimíry, ktoré majú meniny 16. októbra, sú výstredné a priame. Niekedy sa vyjadrujú dosť drsno. V citovej oblasti sú Vlaďky láskavé. Túžia po zmene a rady spoznávajú nové krajiny. Pracovná kariéra je pre Vlaďky prioritná.

Majú pevnú vôľu, priemerné zdravie a sú neúnavné. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr.

Šťastné farby Vladimíry sú oranžová, modrá a zelená. Ochranné rastliny čakanka, fenikel a palina, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Stalo sa doma

1781 – Zomrel v Bratislave predstaviteľ raného klasicizmu, hudobný skladateľ a dirigent ANTON ZIMMERMANN. Narodil sa 27.12.1741.

1830 – Narodil sa v Zahoranoch básnik a prozaik štúrovskej generácie ĽUDOVÍT KUBÁNI, ktorého dielo predznamenalo prechod od romantizmu k realizmu v slovenskej literatúre. Zomrel 30.11.1869.

1895 – Rakúsko-uhorský cisár František Jozef I. podpísal zákon uhorského snemu, ktorým sa zrovnoprávnilo židovské náboženstvo.

1968 – Predsedovia vlád Československa a Sovietskeho zväzu podpísali v Prahe zmluvu o dočasnom rozmiestnení vojsk Varšavskej zmluvy v Československej socialistickej republike (ČSSR).

1972 – Zomrel v Martine generál FERDINAND ČATLOŠ, minister národnej obrany v rokoch 1939–1944. Narodil sa 7.10.1895.

Stalo sa vo svete

1813 – Začala sa trojdňová bitka pri Lipsku – tzv. bitka národov, na ktorej sa na oboch stranách zúčastnilo pol milióna vojakov. Koaličné vojská (Prusko, Rakúsko, Rusko, Švédsko a Veľká Británia) porazili armádu Napoleona Bonaparta, čo bol definitívny koniec jeho nadvlády v Nemecku.

1945 – Vznikla FAO – organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.

1946 – V norimberskom väzení popravili obesením desiatich nacistických zločincov odsúdených Medzinárodným vojenským tribunálom.

1951 – V pakistanskom meste Rávalpindí zavraždili predsedu vlády Liákata Alího.

1963 – Na poste spolkového kancelára NSR vystriedal Konráda Adenauera (kancelárom bol od roku 1949 a demisiu podal 11.10.1963 ako 87-ročný) dovtedajší minister hospodárstva Ludwig Erhard.

Skladba dňa

1961 – Gary Kemp, Londýn, gitarista a skladateľ skupiny Spandau Ballet. Táto londýnska new romance formácia vznikla v roku 1979. Založil ju práve gitarista Gary Kemp, jej predchodcom bola skupina Makers. V decembri 1980 mali v singlovej hitparáde prvú skladbu To Cut A Long Story Short. V marci 1981 vydali debutový album Journey To Glory, hneď ten prvý bol úspešný, dostal sa do prvej päťky rebríčka. V singlovej TOP 40 hitparáde mali 17 skladieb, najúspešnejšou z nich bola balada True, ktorá sa v apríli 1983 dostala na prvé miesto. Hitmi boli aj skladby Gold a Only When You Leave. Do svojho rozchodu v roku 1989 vydali šesť štúdiových albumov, najúspešnejším bol True z marca 1983, ktorý sa v rebríčku dostal na prvé miesto. Úspešný bol aj album Parade z mája 1984, ktorý obsadil druhé miesto. Na začiatku roka 2009 obnovili činnosť, v októbri 2009 vydali siedmy album Once More.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM