Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Užijeme si slnečný deň s teplotami nad 30 °C, meniny má Ružena

Dnešná pranostika znie: Dážď, ktorý v auguste doobeda prší, skorej ako obed minie, sa usuší. Meniny má Ružena. Slnečno. Teploty 26 až 31 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Užijeme si slnečný deň s teplotami nad 30 °C, meniny má Ružena
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny má Ružena

Ženské meno Ružena má latinský pôvod – Rosalia – a znamená „ruža“. Nositeľku tohto mena oslovujeme Róza, Ruženka. Na Slovensku sa meno Ružena vyskytovalo skôr v minulosti, častejšie ho teraz nájdeme v Čechách.

Ruženy, oslavujúce meniny 30. augusta, sú ženy, pri ktorých nikdy presne nevieme, ako zareagujú a kam sa vyberú. Ide o dámy, ktoré ani chvíľu nevydržia v pokoji. Stále musia byť tam, kde sa niečo deje. Sú sčítané a nemenia ľahko názory. Oplývajú sebavedomím a niekedy sa správajú panovačne.

Zameriavajú sa na profesiu, kde je potrebný častý kontakt s verejnosťou, preto ich priťahuje práca napríklad v oblasti kultúry.

Najlepšie sa cítia v kruhu svojej rodiny, kde žiaria. Sú z nich príjemné hostiteľky. Ako priateľky sú Ruženky plné porozumenia, možno sa im vždy zdôveriť.

Sú životaschopné, no ak sa nevyvážene stravujú, riskujú, že priberú. Vyhýbať by sa mali najmä sladkostiam. Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Šťastné farby Ruženy sú žltá, hnedá a zlatá. Ochranné rastliny ľubovník, nechtík a rumanček, ochranné kamene jantár, topás a olivín.

Stalo sa doma

1807 – Na Banskej akadémii v Banskej Štiavnici zriadili študijný odbor lesníctva, prvý svojho druhu v Rakúsko-Uhorsku.

1944 – V Banskej Bystrici začal vysielať Slobodný slovenský vysielač.

1983 – V Bratislave otvorili novú účelovú budovu Štátneho ústredného archívu (dnes Slovenský národný archív). Budovu navrhol architekt Vladimír Dedeček a zaradila sa medzi 12 špičkových budov tohto zamerania na svete.

2010 – Osem obetí a 15 zranených bola bilancia masakry v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Streľba sa stala druhou najkrvavejšou v histórii SR. Štyridsaťosemročný muž, nezamestnaný Ľubomír Harman začal streľbu v jednom zo sídliskových bytov. Zavraždil pritom štyri ženy a 12-ročného chlapca. Ďalšiu osobu, muža, zabil pri vchode do obytného domu, následne začal páliť aj po okoloidúcich. Jeho obeťou sa stala tiež žena, ktorá sa v čase streľby ocitla na balkóne. Muža spacifikovala strelou do hrude polícia a ten si následne sám strelil do hlavy.

Stalo sa vo svete

1873 – Rakúsko-uhorská expedícia Juliusa Rittera von Payer a Karla Weyprechta objavila na výprave k Severnému pólu na lodi Admiral Tegetthoff dovtedy neznámu skupinu ostrovov v Severnom ľadovom oceáne. Pomenovali ju podľa panovníka Zemou Františka Jozefa.

1901 – Dal si patentovať škótsky vynálezca Hubert Cecil Booth vákuový vysávač.

1918 – Eserka Dora Kaplanová sa v Moskve pokúsila o atentát na V.I. Lenina.

1963 – Sprevádzkovali priamu telefónnu linku medzi Bielym domom vo Washingtone a moskovským Kremľom, na ktorej sa predtým dohodli americký prezident John Fitzgerald Kennedy a šéf sovietskych komunistov Nikita Chruščov.

1995 – Lietadlá NATO začali útok na vojenské pozície bosnianskych Srbov v Sarajeve.

2011 – Dolná komora japonského parlamentu zvolila doterajšieho ministra financií Jošihika Nodu za nového premiéra krajiny.

Skladba dňa

1935 – Narodil sa John Phillips (rodený John Edmund Andrew Phillips), Parris Island, South Carolina, USA, spevák, skladateľ a gitarista, líder skupiny Mamas & Papas.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM