Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu si veľa slnka neužijeme, meniny má Samuel

Dnešná pranostika hovorí: "Keď júl a august sú rovnako teplé, alebo keď júl bol chladnejší než august – bude mierna zima". Meniny má Samuel. Zamračené, občasný dážď. Teploty 17 až 22 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu si veľa slnka neužijeme, meniny má Samuel
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné teploty 19 až 22 °C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné teploty 17 až 21 °C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné teploty 17 až 21 °C.

Meniny má Samuel

Mužské meno Samuel má hebrejský pôvod a v preklade znamená „meno Božie“. Toto biblické starozákonné meno je na Slovensku menej zaužívané a nositeľov oslovujeme prevažne Samo, Samko.

Samuelovia, ktorí majú meniny 26. augusta, sú seriózni a usilovní muži, ktorí vedia presne, čo chcú. Bezprostredne prinášajú lásku ľuďom, ktorí sú im blízki.

Pomerne zavčasu vedia, aké povolanie si vyberú. Väčšinou sa rozhodnú pre miesto advokáta, či sudcu, uplatnenie môžu nájsť aj v odboroch alebo v umení. Ich reakcie sú zdržanlivé.

V spoločnosti dokážu Samuelovia pútavo a múdro rozprávať. Ako priateľ je Samuel ten, ktorý vždy prejavuje pochopenie a dôveru.

Zdravie Samuelov je priemerné, sú odolní voči únave. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby Samkov sú žltá a modrá. Ochranné rastliny žihľava a rimbaba a ochranné kamene ametyst, smaragd a tyrkys.

Stalo sa doma

1619 – Začala sa prvá výprava sedmohradského kniežaťa Gabriela Betlena proti Habsburgovcom. Počas tejto výpravy obsadil so svojím vojskom východné Slovensko.

1652 – Pri Veľkých Vozokanoch sa odohrala víťazná bitka uhorského vojska proti Turkom, v ktorej medzi inými padli aj štyria mladí šľachtici z rodu Esterháziovcov. Na mieste boja je postavený pamätník.

1972 – Odovzdali v Bratislave do užívania Most SNP (Nový most) cez Dunaj.

2003 – Prezident SR Rudolf Schuster podpísal ratifikačnú listinu k zmluve o vstupe Slovenska do EÚ.

Stalo sa vo svete

1346 – Angličania v prvej pozemnej bitke v storočnej vojne pri severofrancúzskom meste Kreščak použili po prvý raz delá. Aj preto Francúzi utrpeli zdrvujúcu porážku. V bitke zahynul aj český kráľ Ján Luxemburský. Anglicko si upevnilo mocenské pozície takmer na 90 rokov.

1789 – Francúzske Národné zhromaždenie prijalo Deklaráciu ľudských a občianskych práv.

1791 – Americký vynálezca John Fitch získal patent na parný čln.

1865 – V Čechách na rieke Vltave sa začala pravidelná doprava parníkmi, prvým bola loď Praha.

1883 – Vybuchla v holandskej Východnej Indii sopka Krakatoa. Pri prílivovej vlne cunami, ktorá dosiahla až mys Horn, zahynulo 36.000 ľudí.

1920 – Ratifikáciou 19. dodatku k americkej ústave získali ženy v USA všeobecné volebné právo.

Skladba dňa

1957 – Narodil sa Dr. Alban (vlastným menom Alban Uzoma Nwapa), Oguta, Imo State, Nigéria, spevák a skladateľ. Mal dvadsaťtri, keď prišiel do Švédska, aby študoval zubné lekárstvo, impulz mal z domu, aj jeho otec bol dentistom. Od tej doby žije vo Švédsku, na svojom konte má viac ako jedenásť miliónov predaných singlov a albumov. Vo februári 1991 vydal debutový album Hello Afrika. Vyšiel aj prvý singel s touto skladbou. Zo septembra 1992 je jeho najväčší hit It's My Life, ktorý bodoval v európskych rebríčkoch. Vydal sedem albumov a jednu kompiláciu, najúspešnejší bol v roku 1992 v poradí druhý s názvom One Love. Známy je aj ako dídžej v štokholmskom klube Alphabet Street.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM