Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude jasno s teplotami do 17 stupňov, meniny má Beňadik

Pranostika na dnes znie: Keď sa z jari na poli mokré miesta ukazujú, suché leto predpovedajú.Jasno až polooblačno. Meniny má Beňadik Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude jasno s teplotami do 17 stupňov, meniny má Beňadik
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Beňadik

Mužské meno Beňadik má latinský pôvod a význam mena je „požehnaný“. Nositelia tohto na Slovensku málo zaužívaného mena majú meniny 22. marca.

Beňadikovia majú nepokojnú povahu, ktorá sa spája s ich veľkou emotívnosťou. Sú aj kreatívni a výrazne vnímaví. Ich schopnosť predvídať im robí dobrú službu.

Beňadikovia sú nezávislí už ako malí chlapci, odmietajú prejavy privlastňovania a nadmernej starostlivosti zo strany rodičov. Majú v podstate pevné zdravie, ale v dospelosti by sa mali vyhýbať intelektuálnej preťaženosti. Naopak, dobre odolávajú telesnej únave. Prospeje im pohyb v prírode, aj viac tekutín a zeleniny.

Ovplyvňuje ich planéta Saturn.

Šťastné farby Beňadikov sú čokoládovo hnedá a zelená. Ochranné rastliny kostihoj, kokorík (Polygonatum), kamene zafír, achát.

Stalo sa doma

1905 – Za ružomberského kňaza zvolili Andreja Hlinku.

1920 – V Kežmarku založili Spišskonemeckú stranu a jej prvým predsedom bol Karl Bruckner. Strana vyjadrovala odmietavý postoj k Československej republike (ČSR).

1945 – V Moskve sa začali osemdňové rokovania československých politických predstaviteľov Komunistickej strany Československa (KSČ), Sociálnodemokra­tickej strany, Národnosocialis­tickej strany, Ľudovej strany o programe a podobe prvej vlády Národného frontu Čechov a Slovákov.

1968 – Antonín Novotný rezignoval na funkciu prezidenta Československej socialistickej republiky (ČSSR). Vo funkcii hlavy štátu ho vystriedal Ludvík Svoboda.

1973 – Poslanci Federálneho zhromaždenia (FZ) Československej socialistickej republiky (ČSSR) opätovne zvolili Ludvíka Svobodu za prezidenta ČSSR.

1996 – Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) prijala zákon o územnom a správnom členení Slovenska. Územie bolo rozdelené na 8 krajov a 76 okresov.

2017 – Otvorili Sieň slávy slovenského futbalu (SSSF). V priestoroch Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v Bratislave na Trnavskej ceste sa panteón futbalových hrdinov nachádza v podobe dvojpodlažnej expozície plnej vzácnych artefaktov či fotografií toho najlepšieho zo slovenského futbalu.

2018 – Novým predsedom vlády, ktorý vo funkcii vystriedal Roberta Fica (Smer-SD), sa stal Peter Pellegrini (Smer-SD). Do funkcie ho vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Následne vymenoval aj ostatných členov nového kabinetu. K zmene došlo vo funkciách podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorú zastáva Richard Raši (Smer-SD), ministrom vnútra je Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD, ten 17. apríla 2018 však podal demisiu, vo funkcii ho vystriedala Denisa Saková – Smer-SD), zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) a spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Stalo sa vo svete

1980, Peter Cmorik, Rožňava, spevák a skladateľ. Na klavíri hrá od piatich rokov. Ukončil Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, učiteľský smer. Vyučoval hru na klavíri a gitare na základnej umeleckej škole vo Veľkom Krtíši. V roku 2006 vyhral spevácku súťaž Slovensko hľadá Superstar II. Ešte v roku 2006 vydal aj debutový album Nádherný deň, v októbri 2007 druhý album Žijem ako viem. V novembri 2009 vydal tretí s názvom Jedno si želám. O jeho popularite svedčí fakt, že je päťnásobným zlatým Slávikom, štyrikrát po sebe, za roky 2006, 2007, 2008 a 2009 bol na prvom mieste, za rok 2010 aj 2011 druhý, za rok 2012 opäť na zlatej pozícii. V novembri 2013 vydal nový album … O Tebe. Je autorom titulnej pesničky do televízneho seriálu Kolonáda. V novembri 2016 vychádza kompilácia Peter Cmorik Best Of. V marci sa mu a jeho partnerke, huslistke Daniele Lovlin narodili dvojčatá chlapci, ktorým dali mená Štefan a Peter.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM