Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude zamračené s teplotami do 12 °C, meniny má Estera

Pranostika na dnes znie: Ak je v apríli krásne, čiste, bude máj nepríjemný iste. Meniny má Estera. Zamračené, miestami občasný dážď. Teploty 7 až 12 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude zamračené s teplotami do 12 °C, meniny má Estera
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Estera

Ženské meno Estera je starozákonné, má hebrejský pôvod a význam mena je „hviezda“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme aj Esterka, Ester. Meniny oslavujú 12. apríla.

Estery sú dosť uzavreté, plaché a trvá im istý čas, kým zareagujú. Tak ako ich rastlinný totem vinič, aj ony potrebujú oporu, aby sa plne rozvinuli.

Vo svojich názoroch sú Estery rovnako zdržanlivé ako v láske. Ťažko prežívajú sklamanie a neúspech. Medzi ľuďmi hľadajú predovšetkým porozumenie.

Ich zdravie je pevné aj preto, že sú striedme. Ovplyvňuje ich planéta Venuša.

Šťastné farby Estery sú biela a bledomodrá. Ochranné rastliny myší chvost, fialka a mäta, ochranné kamene achát a zafír.

Stalo sa doma

1944 – Narodil sa v Malackách herec, podnikateľ a politik ĽUBOMÍR ROMAN.

1960 – Narodila sa v Košiciach slovenská džezová speváčka ADRIENA BARTOŠOVÁ.

1962 – Narodil sa v Brezne spevák populárnej hudby, ale aj skladateľ, herec a porotca divácky úspešnej zábavno-súťažnej relácie Superstar, líder skupiny Team PAVOL HABERA.

1963 – Narodil sa v Bratislave hudobný skladateľ TOMÁŠ SCHNITZER. Zomrel 8.7.1984.

1976 – V pražskom Zjazdovom paláci sa konal XV. zjazd Komunistickej strany Československa (KSČ). Zúčastnili sa na ňom zástupcovia 86 komunistických a robotníckych strán z celého sveta. Zjazd trval do 16.4.1976.

1977 – Narodil sa v Humennom všestranný hudobník, skladateľ a spevák MARIÁN ČEKOVSKÝ.

2007 – Výstup na bratislavskú obrátenú pyramídu – budovu Slovenského rozhlasu trval Pavúčiemu mužovi Alainovi Robertovi len o niečo viac ako pätnásť minút. Pôvodne mal v pláne zdolať budovu Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave, jej vedenie však nevydalo príslušné povolenie. Známy Francúz bol na Slovensku ako hosť festivalu Hory a mesto 2007.

Stalo sa vo svete

1204 – Križiaci dobyli Konštantinopol (dnes Istanbul – Turecko), čím sa skončila ich štvrtá výprava, ktorej pôvodným cieľom bolo zničenie islamského panstva v Jeruzaleme. Byzantskú metropolu vyplienili a mnohé cennosti odniesli do Benátok (dnes Taliansko).

1606 – Slávna Union Jack sa stala oficiálnou zástavou Veľkej Británie – obsahovala anglickú zástavu (biela vlajka s červeným stredovým krížom sv. Juraja) a škótsku zástavu (modrá vlajka s bielym uhlopriečnym krížom sv. Ondreja). Kráľ Jakub I. nariadil vyvesovanie tejto zástavy na hlavných sťažňoch všetkých lodí svojich poddaných. Jeho nástupca Karol I. to však v roku 1634 obmedzil iba na vojnové plavidlá kráľovského námorníctva.

1861 – Ostreľovaním pevnosti Sumter (Južná Karolína, USA) vojskami Konfederácie sa začala v USA občianska vojna (vojna Severu proti Juhu).

1945 – Novým 33. prezidentom USA (1945–1953) sa stal demokrat Harry S. Truman.

1961 – O 9:07 hodine moskovského času odštartoval major vojenského letectva Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) Jurij Alexejevič Gagarin zo základne Bajkonur (kozmodróm patriaci vtedy ZSSR, dnes Rusku na území Kazachstanu) na palube kozmickej lode Vostok 1 na prvý vesmírny let okolo Zeme. Gagarin jeden raz obletel našu planétu vo vzdialenosti 181 až 327 kilometrov od povrchu Zeme a pristál o 10:55 moskovského času na vopred určenom mieste pri Saratove, pričom let trval 108 minút a kozmonaut strávil 75 minút v bezváhovom stave. S udalosťou súvisí Svetový deň letectva a kozmonautiky.

1981 – Po viacerých odkladoch spôsobených technickými problémami odštartoval z Mysu Canaveral na svoj prvý let americký raketoplán Columbia (STS-1) v rámci programu Space Shuttle, ktorým USA po šesťročnej prestávke obnovili lety s ľudskou posádkou.

1983 – Harold Washington sa stal prvým černošským starostom amerického Chicaga.

1988 – Harvardovej univerzite udelil americký patentový úrad po prvý raz patent na geneticky manipulovaného vyššieho tvora (transgénnu myš).

Skladba dňa

1944, Karel Kryl, Kroměříž, český pesničkár a básnik. Narodil sa v kníhtlačiarskej rodine. Maturoval v roku 1962 na strednej priemyselnej škole keramickej. Pracoval v teplickej porcelánke. V roku 1967 sa presťahoval do Prahy. Jeho prvou LP platňou bola v marci 1969 Bratříčku, zavírej vrátka. V roku 1969 emigroval do NSR, pracoval v rozhlasovej stanici Slobodná Európa. V roku 1971 nahral v Nemecku koncertnú verziu platne Bratříčku, zavírej vrátka. Tá sa potom do Československa dovážala ilegálne v obale platne ako Viedenské valčíky. V Nemecku vydal Karel Kryl ďalšie LP platne Rakovina, Karavána mraků, Plaváček či Vůně. Do Československa sa vrátil až po nežnej revolúcii v roku 1989. Zomrel vo veku nedožitých 50 rokov 3. marca 1994. V novembri 2005 vyšla kompilácia Šuplíky / Mé nejmilejší písně a v novembri 2006 reedícia jeho prvého albumu Bratříčku, zavírej vrátka. V apríli 2009 vychádza album Živě v Československu 1969, na ktorom je unikátny záznam vystúpenia Karla Kryla pred jeho emigráciou. V novembri 2009 vyšiel album Ostrava 1967–1969, na ktorom sú Krylove predexilové nahrávky. V júli 2010 vydal Supraphon audioknihu básní Zas padá listí a v septembri 2011 DVD Koncerty 1989/1990. V pesničkovej tvorbe pokračuje jeho mladší brat Jan Kryl, ktorý v auguste 2008 vydal album Není bratr jako bratr. V novembri 2012 vydal Supraphon CD a DVD s názvom Karel Kryl – Kdo jsem? a v marci 2013 album Karel Kryl: Solidarita-Mnichov 1982, čo je záznam mníchovského koncertu z roku 1982. V októbri 2014 vyšiel tribute album Karel Kryl 70, záznam koncertu k jeho nedožitým sedemdesiatinám v pražskej Lucerne.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM