Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok sa oteplí na príjemných 27 °C, meniny má Marianna

S dnešným dňom je spojená pranostika: Septembrový dážď, poliam potrava, vinohradom otrava. Meniny má Marianna. Prevažne polooblačno, na severe ojedinele prehánky. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok sa oteplí na príjemných 27 °C, meniny má Marianna
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Marianna

Ženské meno Marianna pochádza z latinského mena Marianus a v preklade znamená „patriaca rímskemu rodu Mariovcov“. Na Slovensku je toto meno bežne zaužívané a jeho nositeľky oslovujeme Marianka, Majka, Maja.

Marianny, ktoré oslavujú meniny 7. septembra, sú ženy vytrvalé a neoblomné. Majú sklon uzatvárať sa do seba a nepokladajú za vhodné prejaviť vždy svoje názory a city. Ak sa stanú matkami, správajú sa k deťom oddane a dôsledne.

Obyčajne sú Marianny dobré, bezproblémové študentky a priťahuje ich povolanie, v ktorom treba zo seba veľa odovzdať. Pracujú napríklad ako učiteľky alebo ošetrovateľky. Prioritné však u nich zostáva poslanie matky. Pre tieto ženy je najdôležitejšie rozdávať lásku, porozumenie a pomáhať druhým. Majú v sebe prirodzenú mravnosť, ktorá sa prejavuje v rozhodujúcich situáciách.

Marianny disponujú veľkou vitalitou a pevným zdravím. Problémy môžu mať s pokožkou. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr.

Ich šťastné farby sú oranžová, modrá a sivá. Ochranné rastliny čakanka, fenikel a palina, kamene jaspis a nefrit.

Bývalá športová gymnastka, trénerka, účastníčka troch olympiád MARIANNA KRAJČÍROVÁ-NÉMETHOVÁ je zástupkyňou tých žien, ktoré majú sviatok 7. septembra.

Stalo sa doma

1451 – V Bitke pri Lučenci porazilo vojsko Jána Jiskru vojsko uhorskej šľachty pod velením Jána Huňadyho.

1619 – Jezuitov Štefana Pongráca, Marka Grodzieckeho a ostrihomského kanonika Marka Križina umučili v Košiciach. Všetci traja umučení sa do histórie zapísali ako košickí mučeníci.

1808 – Za uhorskú kráľovnú bola v Bratislave korunovaná Mária Ludovika, tretia manželka kráľa a cisára Františka I.

2008 – Strelkyňa Veronika Vadovičová získala na pekinskej paraolympiáde v Číne zlatú medailu v streľbe zo vzduchovej pušky.

2011 – Vláda schválila zmeny v dočasnom eurovale dohodnuté na júlovom summite v belgickom Bruseli.

2012 – Družstvo stolných tenistov v zložení Ján Riapoš, Rastislav Revúcky a Martin Ludrovský získalo na paraolympijských hrách v britskom Londýne zlato, keď vo finále kategórie TT1–2 zdolalo Francúzsko hladko 3:0.

Stalo sa vo svete

1701 – V Haagu podpísali dohodu medzi Anglickom, Nizozemskom a Rakúskom, na základe ktorej sa vytvorila koalícia proti francúzskym nárokom na celé španielske dedičstvo, známa ako Druhá veľká aliancia. K spolku pristúpili neskôr aj Prusko a väčšina ríšskych kniežat s výnimkou Bavorska.

1706 – Rakúska armáda pod vedením princa Eugena Savojského porazila pri Turíne francúzske vojská na čele s kniežaťom Orleánskym a obsadila väčšinu severného Talianska.

1812 – Skončila sa bitka pri Borodine, v ktorej sa stretlo ruské vojsko pod velením hlavného veliteľa Michaila Kutuzova s vojskom Napoleona. Francúzska armáda z nej vyšla citeľne oslabená. Bitka sa začala 5.9.

1901 – Mierovou dohodou medzi Čínou a víťaznými mocnosťami v Pekingu sa skončilo tzv. boxerské povstanie v Číne. Protokol ponechával v Číne okupačné vojsko a Európania na jeho základe získali oporné body od Pekingu až k moru.

1986 – Pri neúspešnom atentáte na čílskeho diktátora Augusta Pinocheta zahynulo päť jeho osobných strážcov.

Skladba dňa

1936 – Buddy Holly (rodený Charles Hardin Holley), Lubbock, Texas, USA, spevák, skladateľ a gitarista, jeden z prvých priekopníkov rock'n'rollu. Patril do skupiny významných interpretov, ktorí udali hudobný smer pre druhú polovicu 20. storočia. V apríli 1956 vydal prvý singel Blue Days, Black Nights. Spolupracoval so skupinou Crickets, v roku 1957 mal hity That'll By The Day, Words Of Love, ktorý prevzala aj skupina Beatles, ďalšie s názvom Everyday, Peggy Sue aj Oh Boy!, ktorú prevzali anglickí Mud. V novembri 1957 vydal prvú LP platňu The Chirping Crickets. Jeho sľubná kariéra skončila tragicky vo veku necelých 23 rokov. Zahynul pri havárii lietadla 3. februára 1959. Spolu s ním v troskách lietadla zomrel aj gitarista Ritchie Valens, ktorý bol známy vďaka hitu La Bamba.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM