Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V pondelok oslavuje meniny Šimon a Simona

Pranostika na dnes hovorí: "Aká jeseň, taká jar." Meniny má Šimon a Simona. Polooblačno až oblačno a na západe a severe prehánky. Teploty 4 až 9 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V pondelok oslavuje meniny Šimon a Simona
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné 6 až 9 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Meniny má Šimon a Simona

Šimon a Simona sú v súčasnosti na Slovensku pomerne populárne mená. Ide o novozákonné hebrejské mená, ktoré v preklade znamenajú „počúvajúci, počúvajúca“. Nositeľov oslovujeme Šimonko a Simonka.

Šimonovia aj Simony, ktorí majú spolu meniny 30. októbra, sú pozoruhodné osobnosti. Sú inteligentní, dokážu ovplyvňovať názory ľudí a vedia, ako a koho majú na svoje danosti upozorniť. Uplatniť sa môžu napríklad v politike alebo v obchode.

Nemožno o nich povedať, že sú spoločenskí. Radi sa uzatvárajú do svojho malého vnútorného sveta. Napriek nie vždy vhodnej životospráve majú pevné zdravie. Je podmienené dostatkom spánku.

Šimonkov a Simonky ovplyvňujú planéty Venuša a Slnko. Ich obľúbené farby sú zelená, biela, hnedá a oranžová. Ochranné rastliny ľubovník, mak a nechtík, ochranné kamene smaragd, jantár a granát.

Stalo sa doma

1918 – V Turčianskom Sv. Martine sa konalo deklaračné zhromaždenie okolo 200 slovenských politických predstaviteľov, ktoré za predsedníctva Matúša Dulu zvolilo Slovenskú národnú radu (SNR) a prijalo Deklaráciu slovenského národa – tzv. Martinskú deklaráciu, pripravenú evanjelickým kňazom Samuelom Zochom. Deklarácia oficiálne zrušila spojenie Slovákov s Uhorskom a stala sa štátoprávnym aktom prispievajúcim k vzniku Československa.

1944 – V Banskej Bystrici zorganizoval nemecký vojenský veliteľ Hermann Höffle oslavy víťazstva nad nepriateľom. Na oslave prezident Jozef Tiso vyznamenal niekoľkých nemeckých vojakov a odslúžil ďakovnú omšu na počesť víťazstva nad SNP.

  • Nemeckí vojaci vypálili obec Vinné.

1968 – Na Bratislavskom hrade bol prezidentom ČSSR Ludvíkom Svobodom, predsedom Národného zhromaždenia ČSSR Josefom Smrkovským a predsedom vlády ČSSR Oldřichom Černíkom slávnostne podpísaný zákon o československej federácii. Zákon nadobudol platnosť 1. januára 1969.

1998 – Predseda parlamentu SR Jozef Migaš v zastúpení prezidenta SR vymenoval novú koaličnú vládu na čele s premiérom Mikulášom Dzurindom.

Stalo sa vo svete

1905 – Ruský cár Mikuláš II. vydal tzv. Októbrový manifest, v ktorom sľúbil okrem konštitučnej monarchie a dodržiavania základných ľudských práv aj vytvorenie nového parlamentu – Štátnej dumy.

1922 – Taliansky kráľ Viktor Emanuel III. poveril zostavením novej vlády vodcu fašistov Benita Mussoliniho.

1938 – Po odvysielaní rozhlasovej hry podľa utopického sci-fi románu Herberta G. Wellsa The War of the Worlds (Vojna svetov) zavládla hlavne v juhovýchodnej časti USA panika. Hru režíroval Orson Wells, ktorý prenikavý účinok dosiahol tým, že klasické prerozprávanie príbehu nahradil realistickou dramatizáciou, napríklad odvysielaním správ o útoku vesmírnych bytostí z Marsu.

1959 – Začalo svoju činnosť pražské divadlo Semafor.

Skladba dňa

1939 – V Chicagu sa narodila speváčka Grace Slick.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM