Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1822 sa narodil básnik Janko Kráľ, meniny oslavuje Juraj

Pranostika na Juraja vraví: "Hrmenie pred Jurajom bolo predzvesťou nepriaznivého roka". Prevažne polooblačno. Teploty 9 až 14 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V roku 1822 sa narodil básnik Janko Kráľ, meniny oslavuje Juraj
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Juraj

Mužské meno Juraj je svätecké, má grécky pôvod a v preklade znamená „roľník“. O týchto mužoch možno povedať, že sú veľmi komunikatívni a v spoločnosti dosahujú vysokú úroveň. V istých chvíľach Jurajovia chcú byť sami, inokedy vyhľadávajú priateľov. Dobre ovládajú svoje emócie a s každým sa usilujú vychádzať pokojne.

Môžu byť z nich úspešní ekonómovia, ale darí sa im napríklad aj v umeleckej oblasti či v politike. Nie sú presvedčivo životaschopní, často sú v stave miernej depresie. Menšie ochorenia majú pôvod prevažne v konzumácii nie práve zdravej stravy. Mali by byť poriadnejší a opatrnejší.

Obľúbené farby Jurajov sú červená a zelená, ochranné rastliny púpava, prvosienka a rozmarín, ochranné kamene ametyst a jaspis.

Stalo sa doma

1566 – Turci dobyli hrad Hajnáčka.

1836 – Študenti bratislavského lýcea uskutočnili pod vedením Ľudovíta Štúra pamätnú vychádzku na Devín, kde sa vyslovili za sebaurčovacie právo pre slovenský národ a prvý raz použili názov Bratislava namiesto dovtedy zaužívaného Prešporok. Prvý raz tiež bratislavská mládež spievala hymnickú pieseň Hej, Slováci Gemerčana Samuela Tomášika na nápev poľskej revolučnej piesne z roku 1796, ktorá sa stala hymnou štúrovského hnutia revolučných rokov 1848–1849 a zápasu Slovákov v Uhorsku a bývalej ČSR za národnú a štátnu slobodu, pričom v rokoch 1939–1945 sa stala štátnou hymnou prvej Slovenskej republiky. Účastníci pamätnej vychádzky si zvolili aj slovanské mená.

1921 – Prvýkrát sa uskutočnil Beh Devín – Bratislava.

2007 – Horolezec Jozef Kopold vystúpil britskou cestou juhozápadnou stenou a alpským štýlom na vrchol himalájskej osemtisícovky (8046 m) Šiša Pangma.

Stalo sa vo svete

1671 – Na Done zajali zámožní kozáci Stepana Timofejeviča Razina (Stenku Razina), vodcu povstania donských kozákov, a vydali ho cárovi, ktorý ho v júni na Červenom námestí v Moskve nechal rozštvrtiť.

1792 – Claude-Joseph Rouget de Lisle zložil revolučnú pieseň La Marseillaise, ktorá sa v roku 1795 stala štátnou hymnou Francúzska.

1915 – V Turecku vyvrcholilo hromadné vyvražďovanie 1,5 milióna obyvateľov arménskej národnosti. Išlo dovtedy o jednu z najväčších genocíd na príslušníkoch jedného národa do druhej svetovej vojny.

1953 – Britská kráľovná Alžbeta II. udelila rytiersky titul vtedajšiemu britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi.

1975 – Šiesti nemeckí teroristi z Frakcie červenej armády (RAF) obsadili budovu veľvyslanectva NSR v Štokholme, zastrelili dvoch diplomatov a zadržali 11 rukojemníkov. Požadovali prepustenie 26 väzňov zo skupiny Baader-Meinhofová. Počas teroristickej akcie prišli o život aj dvaja teroristi.

2005 – Slávnostnou omšou na Námestí sv. Petra vo Vatikáne sa začala inaugurácia nového pápeža Benedikta XVI. Na ceremoniáli sa zišlo viac než pol milióna ľudí z celého sveta, z toho takmer 100.000 z pápežovho rodného Nemecka.

Skladba dňa

1942 – Narodila sa americká herečka a speváčka BARBRA STREISANDOVÁ. Zaujala už v roku 1962 účinkovaním v muzikáli Môžem ti to obstarať vo veľkom. Po celom svete sa preslávila vo filmovej adaptácii muzikálu Hello Dolly. Známy je aj film Takí sme boli, v ktorom si zahrala po boku Roberta Redforda. Svoj všestranný talent potvrdila aj vo filme Zrodila sa hviezda. Je známa aj ako skladateľka a speváčka, ktorá napríklad zložila a naspievala ústrednú pesničku k filmu Evergreen. Za pesničku získala Oscara. Ako talentovaná filmová režisérka sa predstavila napríklad filmom Pán prílivu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM