Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: V slnečný piatok môže teplomer ukázať až 30 °C, meniny má Matúš

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Po Matúši čiapku na uši. Meniny má Matúš. Slnečno a ojedinele hmla. Teploty 25 až 30 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA:  V slnečný piatok môže teplomer ukázať až 30 °C, meniny má Matúš
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Matúš

Mužské meno Matúš je novozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená „dar Boha“. Na Slovensku je toto krstné meno obľúbené a nositeľov oslovujeme Matúško, Maťo, Maťko.

Matúšovia, ktorí oslavujú meniny 21. septembra, sú precitlivení a trochu záhadní. Majú rýchle reakcie a široký rozhľad. Radi vstupujú do záležitostí iných z úprimnej túžby pomôcť. Aj keď sú premýšľaví, bývajú z nich prevažne majstri v nejakom remesle. Avšak sú aj schopní pedagógovia.

Matúšovia sa ľahko prispôsobujú mnohým situáciám. Keďže sú mimoriadne vitálni a živelní, mali by si dávať pozor na úrazy. Ich slabými stránkami sú dýchací systém a krvný obeh.

Stalo sa doma

1837 Vo Vindšachte (dnes Štiavnické Bane) otvorili prvú dielňu na svete na pletenie oceľových lán, ktoré sa začali používať v baniach namiesto konopných.

1944 Partizáni povraždili 187 nemeckých obyvateľov Skleného.

1944 Červená armáda oslobodila slovenskú obec Kalinov, prvú na území Československa.

1999 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy schválilo rezolúciu, ktorá znamenala pre Slovensko ukončenie monitoringu pomerov v krajine a začiatok dialógu.

2011 Na pozvanie televízie TA3 pricestoval na Slovensko legendárny americký moderátor Larry King, ktorý sa najviac preslávil svojou prácou pre globálnu spravodajskú televíziu CNN. Talkshow so svojím vlastným menom začal moderovať v roku 1985 a na tomto poste zotrval až do roku 2010. Popularitu americký novinár získal vďaka neštandardnému prístupu pri rozhovoroch s hosťami, množstvom svetoznámych osobností, ktoré v priebehu štvrťstoročia vyspovedal a nemenným imidžom, ku ktorému neodmysliteľne patrili traky. Jeho návšteva SR trvala do 22. septembra.

2012 – Mimoparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK) po sneme vo Fiľakove zmenila svoj názov na Stranu maďarskej komunity (SMK).

Stalo sa vo svete

1792 – Francúzsky Národný konvent (ústavodarné zhromaždenie) jednomyseľne rozhodol odstrániť monarchiu a zosadil kráľa Ľudovíta XVI.

1847 – Na ostrove Maurícius vydali prvé dve známky (v hodnote jednej penny oranžovočervená a dvoch pencí tmavomodrá) s nápisom Post Office. Tak sa zrodil Modrý Maurícius, klenot filatelistické­ho sveta.

1894 – Súrodenci Baťovci (Antonín, Tomáš a Anna) založili v českom Zlíne firmu na výrobu obuvi.

1920 – Vyšlo prvé číslo českého denníka Rudé Právo ako orgánu prokomunistickej ľavice.

1964 – Malta sa stala nezávislou krajinou v rámci Britského spoločenstva národov. Od roku 1814 bola britskou korunnou kolóniou.

2003 – Sonda Galileo zostupom do atmosféry Jupitera ukončila svoju misiu.

2013 – Islamistickí militanti z organizácie aš-Šabáb napadli nákupné centrum Westgate v kenskom hlavnom meste Nairobi, zabili najmenej 62 civilistov a zranili ďalších vyše 70.

Skladba dňa

1934 – Leonard Cohen (rodený Leonard Norman Cohen), Montreal, Kanada, spevák, gitarista, skladateľ, básnik a prozaik. Už na univerzite upútal pozornosť ako študentský básnik, v roku 1955 mu vychádza prvá básnická zbierka. V roku 1963 pridal k tomu aj prvý román. V roku 1967 sa presťahoval do USA a vstúpil aj do populárnej hudby. Najprv Američanka Judy Collins nahrala jeho skladbu, potom vystupovali vo dvojici. Samostatne vystúpil prvýkrát na folkovom festivale v Newporte. V decembri 1967 vydal prvý album s názvom Songs Of Leonard Cohen. Hitom z neho sa stala pieseň Suzanne. Album mal veľký úspech v Británii a v hitparáde sa udržal viac ako rok. V 70. rokoch sa venoval hudbe menej, pretože začal písať filmové scenáre, skladať hudbu k filmom a v roku 1984 prijal aj ponuku na réžiu filmu I Am A Hotel. Vydal štrnásť štúdiových albumov, štrnásty You Want It Darker vyšiel v októbri 2016, predchádzajúci trinásty Popular Problems je zo septembra 2014. K diskografii patrí aj osem live a osem kompilačných albumov. V marci 2008 ho uviedli do americkej Rock and rollovej siene slávy. Dva roky predtým bol uvedený do siene slávy v rodnej Kanade a dostal aj najvyššie kanadské vyznamenanie Order of Canada. V Bratislave koncertoval dvakrát, 28. augusta 2009 v Incheba Expo Aréne a 13. októbra 2010 v Sibamac Aréne NTC. Zomrel 7. novembra 2016 vo veku 82 rokov v Los Angeles.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM