Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok bude polooblačno s teplotami do 21 °C, meniny má Milena

S dnešným dňom je spojená pranostika: Keď pinka v apríli nepinká, zamrzla jej bundička i perinka. Meniny má Milena. Prevažne polooblačno. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok bude polooblačno s teplotami do 21 °C, meniny má Milena
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Milena

Ženské meno Milena má slovanský pôvod, vyskytuje sa na Slovensku pomenej a v preklade znamená „milá, milovaná“. Meniny oslavujú Mileny, Milenky, Minky 9. apríla.

Mileny sú vnímavé a veľmi citlivé, všetko sa ich dotýka. Majú vrodený zmysel pre poéziu a krásu. Zaujímajú sa väčšinou o umenie a páčia sa im výstredné šaty. Milenky sú dámy, ktoré sa rady nechávajú unášať životom „princeznej“, zbožňujú, keď ich niekto rozmaznáva.

Ich životná sila nie je celkom uspokojivá, prospeje im, ak viac relaxujú. V jedálnom lístku by im nemal chýbať cesnak. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr.

Šťastné farby nositeliek mena Milena sú biela a modrá. Ochranné rastliny podbeľ, kôpor a rasca, ochranné kamene tigrie oko a topás.

Stalo sa doma

1960 – Národné zhromaždenie Československej socialistickej republiky (NZ ČSSR) schválilo územnú reorganizáciu Československa a nové volebné zákony. Vzniklo 10 krajov a 108 okresov, z toho na Slovensku boli tri kraje a 33 okresov.

2003 – Európsky parlament (EP) schválil v Štrasburgu prijatie Slovenskej republiky (SR) a ďalších deviatich krajín do Európskej únie (EÚ). Za vstup SR hlasovalo 521 poslancov, proti sa vyslovilo 21 a 25 sa hlasovania zdržalo.

2003 – Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) schválila zákon, na základe ktorého vzniklo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

2013 – Slovenská republika (SR) spoločne s ďalšími 27 štátmi spustila prevádzku Schengenského informačného systému druhej generácie, tzv. SIS II, ktorý plne nahradil dovtedajší Schengenský informačný systém prvej generácie (SIS I).

Stalo sa vo svete

1838 – Vo Veľkej Británii v Londýne otvorili budovu Národnej galérie.

1866 – Americký Kongres schválil zákon o občianskych právach (Civil Rights Act), ktorý priznal všetkým v USA narodeným osobám – s výnimkou Indiánov – občianske práva.

1928 – Turecké Národné zhromaždenie schválilo zmenu ústavy, z ktorej vynechalo článok o islame ako štátnom náboženstve Turecka.

1940 – Druhá svetová vojna: Nemecké vojenské jednotky bez vyhlásenia vojny zaútočili na Nórsko a Dánsko.

1942 – Na Filipínach kapitulovali americké jednotky. Na polostrove Bataan sa Japoncom vzdalo 75.000 amerických vojakov.

1960 – Juhoafrický premiér Hendrik Regenschori Verwoerd, známy ako „otec apartheidu“, bol ťažko zranený pri atentáte.

1976 – USA a Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) uzavreli dohodu o mierovom využití výsledkov podzemných jadrových skúšok.

1977 – V Španielsku bola po 40-ročnom zákaze opäť povolená činnosť komunistickej strany.

1998 – Najmenej 107 moslimských pútnikov zahynulo počas paniky, ktorá vypukla v posledný deň každoročnej moslimskej púte v Saudskej Arábii.

2003 – Americké jednotky porazili irackú armádu a prevzali kontrolu nad prevažnou časťou hlavného mesta Iraku – Bagdadu.

2005 – Britský následník trónu princ Charles sa oženil s Camillou Parker Bowlesovou.

Skladba dňa

1959, Peter Nagy, Prešov, spevák, skladateľ a gitarista. So spevom a gitarou začínal už na strednej škole ako folkový pesničkár. V roku 1977 nahral prvé snímky v košickom rozhlase. V roku 1980 bol spevákom skupiny Profily, potom bol členom skupiny Karola Witza, s ktorým nahral prvé skladby aj prvý hit Profesor Indigo. Svoju úspešnú dráhu odštartoval v roku 1983. Založil skupinu Indigo, v roku 1984 vydal prvý album Chráň svoje bláznovstvá. V roku 1985 vydal druhý album Mne sa neschováš a v roku 1986 tretí Myslíš na to, na čo ja?. Za rok 1985 vyhral kategóriu spevákov v ankete Zlatý slávik. Po Mirovi Žbirkovi bol druhým slovenským spevákom, ktorý túto cenu získal. Je autorom úspešného detského projektu Peter Nagy a deti. Na svojom konte má v súčasnej dobe dve desiatky vydaných albumov a kompilácií. Z jeho poslednej tvorby sú to albumy Nové svetlo (2002), kompilácia 20 rokov/20 hitov (2004), album Duety (2006) a dvojalbum Labute a havrany, ktorý vyšiel 2. apríla 2009. Okrem hudby sa Peter venuje úspešne aj profesionálnemu fotografovaniu, v decembri 2008 vydal knihu fotografií Book 1. V roku 2009 absolvoval turné v Spojených štátoch, Kanade a Austrálii. V máji 2011 vydal kompilačný dvojalbum More piesní a v októbri 2011 knihu s názvom Láskavé piesne, v ktorej spojil svoju dvadsaťpäťročnú skúsenosť písania textov so vzťahom k umeleckej fotografii. V apríli 2015 vydal štúdiovku s názvom ROCKmi overené. V októbri 2018 vydal akustický album Piánko a pod týmto názvom absolvoval aj koncertné turné. Dnes oslávi 60. narodeniny.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM