Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok môžu pekné počasie pokaziť búrky, meniny má Igor

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Apríl zimný, daždivý, úroda nás navštívi. Meniny má Igor. Oblačno, prehánky a ojedinele búrky. Teploty 15 až 20 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok môžu pekné počasie pokaziť búrky, meniny má Igor
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Západ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Igor

Mužské meno Igor je ruské meno islandského pôvodu a znamená „boh Ingvio ochraňuje“. Nositeľov tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme aj Igorko, Igino.

O týchto mužoch možno povedať, že sú veľmi emotívni, uzavretí a taktní. Podobajú sa bizónovi, ktorý je ich totemovým zvieraťom, ich sila je v hlave. Igorovia sú zanietení, svedomití a precízni študenti.

Majú autoritu, môžu sa uplatniť napríklad ako pedagógovia. Ak začnú o niečom pochybovať, unikajú. Často ich stretávame v stave miernej depresie. Mali by sa vyhýbať čiernej káve, prospeje im veľa zeleniny.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastné farby týchto mužov sú červená, fialová. Ochranné rastliny púpava, rozmarín, ochranné kamene diamant, ametyst a jaspis.

Stalo sa doma

1934 – V Bratislave otvorili samostatnú teologickú fakultu evanjelickej cirkvi a. v.

1971 – Narodil sa v Michalovciach známy choreograf a režisér JÁN ĎUROVČÍK, ktorý je autorom viacerých choreografií či predstavení pre popredné slovenské a zahraničné scény, napríklad pre Slovenské národné divadlo v Bratislave, Novú scénu Bratislava, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Štátne divadlo v Košiciach, Divadlo Aréna v Bratislave, Národné divadlo v Brne, Štátnu operu Praha, Goja Musichall v Prahe a tiež pre SĽUK. Je mentorom a spolumajiteľom divadla Heineken Tower Stage v Bratislave.

1979 – Narodil sa vo Zvolene hokejový brankár a slovenský reprezentant JÁN LAŠÁK, majster sveta z Göteborgu 2002, druhý z MS v Petrohrade v roku 2000 a tretí z MS v Helsinkách v roku 2003. V súčasnosti chytá v KHL za Amur Chabarovsk.

1999 – Delegáti snemu KDH v Liptovskom Mikuláši schválili väčšinou hlasov zmenu stanov hnutia, ktorá mala umožniť dvojité členstvo pre členov kresťanskodemo­kratickej platformy SDK.

2008 – Národná rada SR schválila Lisabonskú zmluvu. Podporilo ju 103 zo 109 prítomných poslancov, piati boli proti, jeden nehlasoval. Na hlasovaní sa nezúčastnili poslanci za SDKÚ-DS a KDH. Slovensko sa stalo deviatou členskou krajinou Európskej únie, ktorej parlament schválil európsku reformnú zmluvu.

Stalo sa vo svete

1815 – Explodovala sopka Tambora. Bola to jedna z najsilnejších explózií na zemskom povrchu. Sopka vychrlila viac ako 40 kubických kilometrov lávy. Desaťtisíc ľudí zomrelo hneď pri erupcii. Okolité provincie úplne pochoval popol, ktorý padal až do vzdialenosti 1300 km. Okrem toho výbuch spôsobil päťmetrové cunami, ktoré spôsobili záplavy, zdevastovali mnoho ďalších indonézskych ostrovov a priniesli aj ďalšie obete na ľudských životoch. Na následky tejto katastrofy, na vzniknutý hladomor a choroby zomrelo ďalších vyše 80 000 ľudí.

1847 – Narodil sa americký žurnalista a vydavateľ maďarského pôvodu JOSEPH PULITZER, ktorý zostane v dejinách americkej a svetovej žurnalistiky zapísaný ako úspešný vydavateľ a zakladateľ investigatívnej žurnalistiky. Na Kolumbijskej univerzite otváral prvé štúdium žurnalistiky v USA a na záver kariéry založil Pulitzerovu cenu s fondom dva milióny dolárov. Zomrel 29.10.1911.

1858 – Vo zvonárni Whitechapel vo východnej časti Londýna odliali 13,77 tony vážiaci zvon Big Ben, ktorý v britskom parlamente sídliacom v londýnskom Westminsterskom paláci vždy odbíja každú celú hodinu.

1941 – Vďaka Nemecku a jeho spojencom vznikol nezávislý štát Chorvátsko na čele s pravicovým radikálom Ante Pavelićom, ktorý dal zriadiť koncentračné tábory, kde boli internovaní Srbi, Židia a Moslimovia.

2010 – Pri havárii poľského vládneho lietadla, ktoré sa zrútilo pri nevydarenom pokuse o pristátie na letisku v ruskom Smolensku zahynulo všetkých 96 osôb na palube stroja typu TU-154, poľský prezident Lech Kaczynski a manželkou Mariou a ďalších 94 ľudí. Okrem prezidentského manželského páru bolo na palube lietadla množstvo významných predstaviteľov Poľskej republiky, a to členovia ústredných štátnych orgánov, parlamentu, hlavní predstavitelia poľskej armády, predstavitelia cirkvi, poradcovia prezidenta a ďalšie osobnosti politického a spoločenského života. Delegácia mala namierené do ruskej Katyne, kde si chceli uctiť pamiatku 20 000 poľských vojakov, popravených v Katynskom lese v roku 1940 sovietskymi bezpečnostnými orgánmi.

Skladba dňa

1962 – zomrel Stuart Sutcliff (*23.júna 1940, Edinburgh, Škótsko), basový gitarista skupiny Beatles od januára 1960 do júna 1961. Volali ho aj piaty Beatle. Počas účinkovaní Beatles v roku 1960 v Hamburgu, v kluboch Indra, Keiser Keller a Star sa Stuart zoznámil s fotografkou Astrid Kirsherovou. Bola to Astrid, ktorá členom skupiny Beatles vymyslela účesy s vlasmi do čela. Stuart, aj na podnet Astrid, sa rozhodol pre Nemecko a pre štúdium výtvarného umenia. Zomrel mladý, 10. apríla 1962 v nemeckom Hamburgu vo veku 22 rokov na krvácanie do mozgu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM