Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok nás čaká zamračená obloha, dážď i sneženie

Pranostika na posledný januárový deň hovorí: Keď je v januári málo snehu, oziminy aj vinohrady oslabnú. Prevažne zamračené, na západe občasné sneženie.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok nás čaká zamračená obloha, dážď i sneženie
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené a postupne na viacerých miestach slabé sneženie alebo dážď so snehom. Najvyššia denná teplota –1 až +2 st. Prevažne juhovýchodný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 12 m/s (45 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené a postupne na viacerých miestach slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –5 až 0 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –3 st. Východný až juhovýchodný vietor do 6 m/s (20 km/h).

Východ: Polojasno až oblačno, postupne až zamračené a miestami slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –4 až –1 st. Teplota na horách vo výške 1000 m okolo –5 st. Prevažne slabý vietor.

Meniny má Emil

Mužské meno Emil má latinský pôvod a v preklade znamená „horlivý“, „pracovitý“. Emilovia sú introverti. Miestami unikajú zraňujúcej skutočnosti do svojho podvedomia. Majú výraznú fantáziu. Nie sú obzvlášť nadšení štúdiom.

V dospelosti sa realizujú prevažne ako herci alebo manažéri. Od života očakávajú niekedy nemožné a majú kolísavú vôľu. Emilkovia sú večné deti, ktoré treba sformovať a dodať im potrebnú rovnováhu aj sebadôveru. Vedia vyvinúť úsilie, ale sa aj tváriť ako mŕtvi, ako orgován, ich rastlinný totem, keď očakáva jar. Pokiaľ ide o ich zdravie, majú citlivejší žalúdok.

Stalo sa doma

1875 – Uhorská vláda zatvorila patronátne slovenské evanjelické gymnázium v Martine, ktoré bolo založené v roku 1867.

1984 – Chirurg Pavel Firt uskutočnil v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny prvú úspešnú transplantáciu srdca v ČSSR, pričom príjemcom bol Josef Divín, ktorý žil s druhým srdcom 13 rokov a zomrel roku 1997.

Stalo sa vo svete

1797 – Narodil sa rakúsky hudobný skladateľ Franz Schubert. Zomrel 19.11.1828.

1888 – Zomrel taliansky katolícky kňaz, vychovávateľ a zakladateľ rádu saleziánov Giovanni Bosco. Narodil sa 16.8.1815.

Skladba dňa

1981 – Narodil sa Justin Timberlake, člen skupiny 'N Sync. Táto chlapčenská vokálna formácia vznikla v roku 1995 v meste Orlando na Floride. Názov skupiny vytvorili z posledných písmen ich krstných mien.

Úspešný bol už ich prvý album s názvom 'N Sync, ktorý vydali v marci 1998. V rebríčku sa dostal na druhé miesto a predaj platní prevýšil počet dvanásť miliónov výliskov. Ich prvým hitom bola skladba I Want You Back z tohto albumu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM