Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok stúpne teplota na 6 °C, meniny má Rado a Radoslava

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Panská láska, ženská chuť a marcové počasie, to je vždy nestále. Meniny má Radoslav a Radoslava. Zamračené, občasný dážď, vo vyšších polohách sneženie. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok stúpne teplota na 6 °C, meniny má Rado a Radoslava
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny má Radoslav a Radoslava

Mená Radoslav, Radoslava majú slovanský pôvod a význam mien je „radujúci(a) sa, sláviaci(a) radosť“. Nositeľov mužského mena oslovujeme aj Radko, Rado a Radoslavy oslovujeme Radka, Slávka. Tieto mená sú na slovenskom území menej početné.

Radoslavovia a Radoslavy, ktorí oslavujú meniny spolu 6. marca, majú rýchle reakcie. Sú rodení sprostredkovatelia a obchodníci. Ich intuícia je fenomenálna. Vlastné sú im aj progresívnosť a profit.

Rastlinný totem majú jaseň, ktorý dobre vystihuje ich odolnosť. Obľúbené farby Radoslavov sú fialová a svetlomodrá a ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Ochranné rastliny majú žihľavu, nechtík, ochranné kamene ametyst a zafír. Mali by sa vyhýbať koreneným jedlám.

Obľúbené farby žien s menom Radoslava sú biela a tmavomodrá. Ochranné rastliny myší chvost, biela ľalia, ochranné kamene zafír a koral. Radoslavy by si mali odoprieť jedlá bohaté na tuky.

Stalo sa doma

1430 – Z iniciatívy cisára Žigmunda založili bratislavskú mincovňu, v ktorej mincmajster Leonard Pertl začal raziť denáre s označením LP (iniciálky tamojšieho peňažného združenia Liga Posoniensis). Mincovňa bola spočiatku umiestnená vo dvore Starej radnice, neskôr v budove Academie Istropolitany.

1848 – Na zasadnutí Uhorského snemu podporil Ľudovít Štúr v pamätnej reči požiadavku okamžitého zrušenia poddanstva v Uhorsku.

1923 – Parlament prijal zákon na ochranu Československej republiky, ktorý v praxi postihoval snahy o autonómiu Slovenska a zameraný bol aj proti komunistom.

2002 – Bol vyhlásený Národný park Veľká Fatra.

2007 – Spaľovanie biomasy v jednom zo svojich kotlov spustila spoločnosť Zvolenská teplárenská (ZT). Veľkokapacitná tepláreň sa tak stala prvou na Slovensku, ktorá začala vyrábať teplo z obnoviteľných zdrojov.

Stalo sa vo svete

1899 – Na Cisárskom patentovom úrade zaevidovali aspirín (acylpyrín). Nemecký chemik Felix Hoffmann zostavil liečiacu substanciu ešte dva roky pred týmto zaevidovaním. K objavu ho priviedlo hľadanie dobre akceptovateľného lieku proti bolesti pre jeho otca, ktorý trpel reumou.

1930 – V americkom Springfielde (Massachussetts) začala spoločnosť založená Clarenceom Birdseyeom predávať balené mrazené jedlo.

1953 – Deň po Stalinovej smrti sa predsedom rady ministrov ZSSR a generálnym tajomníkom ÚV KSSZ stal Georgij Michajlovič Malenkov, ale už v septembri musel vedenie strany prepustiť Nikitovi Sergejevičovi Chruščovovi.

1957 – Bývalá britská kolónia Zlaté pobrežie sa stala po pripojení britského Toga nezávislou republikou s názvom Ghana, za jej prvého prezidenta zvolili Kwame Nkrumaha.

1962 – Americký minister zahraničných vecí Dean Rusk a jeho thajský kolega Tchanat Kchoman podpísali vo Washingtone dohodu o americkej vojenskej pomoci Thajsku mimo rámec Organizácie paktu juhovýchodnej Ázie (SEATO).

2003 – Pri zrútení lietadla typu Boeing 737 na juhu Alžírska zahynulo 102 ľudí. Bola to dovtedy najväčšia letecká katastrofa v histórii Alžírska.

Skladba dňa

1951 – Narodil sa český spevák a hudobník JIŘÍ SCHELINGER. Zomrel 13.4.1981.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM