Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Väčšina dňa bude pod mrakom s prehánkami, meniny má Regina

Pranostika na dnes hovorí: "Svätá Regína ruky rozpína". Meniny má Regina. Prevažne oblačno a na severe a východe prehánky. Teploty 18 až 23 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Väčšina dňa bude pod mrakom s prehánkami, meniny má Regina
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Regina

Ženské meno Regina má latinský pôvod a v preklade znamená „kráľovná“. Na Slovensku sa stretneme s nositeľkami tohto mena zriedkakedy a oslovujeme ich Reginka, Regi, Renka.

Reginy, ktoré oslavujú meniny 5. septembra, sú citlivé a úzkostlivé. Tieto ženy rady robia dve veci naraz, neustále sú v činnosti. Niekedy sú náladové a vo vzťahoch sa prejavujú ako dominantné.

Najlepšie sa uplatnia v povolaniach, kde sa stále niečo významné deje. Preto sú z nich väčšinou novinárky, podnikateľky alebo političky.

Majú nestále zdravie. Potrebujú uvoľnenie, relax a dostatok spánku. Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastné farby sú zlatožltá a medená. Ochranné rastliny nechtík, rumanček, kamene granát a jantár.

Stalo sa doma

1729 – Vyhorelo mesto Skalica.

1905 – Uskutočnilo sa prvé predstavenie prvého bratislavského stáleho kina Elektro Bioskop v hoteli Zelený strom – dnešný Carlton.

1939 – Slovenská vláda rozšírila právomoci Hlinkovej gardy (HG).

1944 – Predseda slovenskej vlády Vojtech Tuka bol odvolaný a nahradený Štefanom Tisom. Uskutočnili sa aj ďalšie personálne zmeny vo vláde.

1949 – Vznikol Slovenský ľudový umelecký kolektív – SĽUK.

2000 – Belgická vláda rozhodla o dočasnej vízovej povinnosti pre občanov SR v dôsledku neúmerného množstvom žiadostí o azyl zo strany slovenských občanov rómskeho pôvodu.

2009 – V Bratislave sa uskutočnila slávnostná premiéra veľkofilmu Jánošík – Pravdivá história. Vo filme poľskej režisérky Agnieszky Holland a jej dcéry Kasie Adamik stvárnil hlavnú úlohu český herec Václav Jiráček.

Stalo sa vo svete

1800 – Británia na čele s admirálom Horatiom Nelsonom sa zmocnila ostrova Malta, ktorý dovtedy oficiálne patril rádu johanitov (maltézskych rytierov) a urobila z nej svoju námornú základňu.

1905 – Rusko podpísalo s Japonskom v Portsmouthe (USA) mierovú dohodu, čím sa skončila rusko-japonská vojna.

1939 – Spojené štáty americké prostredníctvom svojho 32. prezidenta (1933–1945) Franklina Delana Roosevelta proklamovali svoju neutralitu na začiatku II. svetovej vojny.

1944 – V britskom Londýne podpísali konvenciu o založení Beneluxu (colná únia Belgicka, Luxemburska a Holandska).

1972 – Palestínski teroristi z extrémistickej organizácie Čierny september prepadli ubytovňu izraelskej výpravy na OH v nemeckom Mníchove, na mieste zabili dvoch športovcov a zadržali deväť rukojemníkov. Ako výmenu za ich prepustenie žiadali oslobodenie palestínskych zajatcov v Izraeli. Pri pokuse o oslobodenie rukojemníkov zahynulo na letisku vo Fürstenfeldbrucku všetkých deväť rukojemníkov, päť teroristov, západonemecký policajt a pilot vrtuľníka.

1977 – Spojené štáty vypustili medziplanetárnu kozmickú sondu Voyager 2.

Skladba dňa

1946 – Freddie Mercury (vlastným menom Frederick Bulsara), Zanzibar, jedna z najvýraznejších osobností svetovej rockovej hudby druhej polovice 20. storočia. Do trinástich rokov navštevoval internátnu školu v indickom meste Bombaj. V roku 1959 sa rodina presťahovala do Anglicka. Po ukončení strednej školy začal študovať umenie na Univerzite v Ealingu. Jeho spolužiakmi boli aj Pete Townshend, známy zo skupiny Who či Ron Wood, ktorý je gitaristom skupiny Rolling Stones. Freddie absolvoval fakultu umenia a dizajnu. Začal skladať prvé piesne, účinkoval ako spevák v amatérskej skupine Sour Milk Sea a neskôr v skupine Wreckage. Do skupiny prišiel v lete 1969, on jej vymyslel názov Queen. Oficiálne prvýkrát vystúpili ako Queen 19. februára 1971 v londýnskej hale Hornsey Town. V júli 1973 vydali debutový album Queen aj prvý singel so skladbou Keep Yourself Alive. Ich štvrtý štúdiový album A Night At The Opera, vydaný v novembri 1975 bol prvým, ktorý sa dostal na prvú pozíciu v rebríčku. Spolu s Queen nahral Mercury 15 albumov, ten posledný Made In Heaven vyšiel už po jeho smrti v novembri 1995. Venoval sa aj sólovým projektom, v máji 1987 sa do hitparády dostala jeho verzia skladby Great Pretender. Vydal dva albumy, Mr. Bad Guy v apríli 1985 a Barcelona v októbri 1988. Slávna cesta štvorice Queen skončila 24. novembra 1991, keď vo veku 45 rokov zomrel Freddie Mercury v Londýne.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM