Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Víkend je na konci, Bonifác prinesie málo oblakov

Dnešná pranostika hovorí: "Pankrác, Servác, Bonifác - zamrznutí svätí, Žofia (15.5.) ich potvrdí a Urban (25.5.) uzavrie." Meniny oslavuje Bonifác. V nedeľu malá oblačnosť. Teploty 19 až 24 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Víkend je na konci, Bonifác prinesie málo oblakov
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Bonifác

Mužské meno Bonifác má latinský pôvod a znamená „človek dobrého osudu“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame ojedinele. Bonifácovia, ktorí oslavujú meniny 14. mája, sú uzavretí, veľkorysí a vecní. Mohli by sme ich pripodobniť k albatrosovi, ktorý symbolizuje mystickú cestu, ale aj panovačnému kohútovi z dvora.

Bonifácov veľmi často zaplaví neistota a vyčítajú si nesmelosť. Úlohou rodičov je poodhaliť im širší pohľad na svet. Mali by pravidelne raňajkovať, jesť veľa citrusového ovocia, cibuľu a chren.

Stalo sa doma

1708 – Trenčín postihol rozsiahly požiar. Zhorel kláštor, jezuitský kostol a takmer všetky domy v meste.

1907 – V Bratislave začalo premietať prvé stále kino Fidélio, ktoré v roku 1911 premenovali na kino Uránia. Ďalšieho premenovania sa dočkalo v roku 1945, kedy dostalo meno Hviezda a napokon zaniklo v roku 2008.

1990 – Zakladateľka kongregácie Dcér kresťanskej lásky a nositeľka Nobelovej ceny za mier (1979) Matka Tereza navštívila Čadcu.

2007 – Polícia oznámila, že študentka Hedviga Malinová bude obvinená z krivej výpovede. Hedvigu Malinovú podľa jej tvrdení prepadli v Nitre 25.8.2006 dvaja holohlaví mladíci, surovo ju dokopali a okradli. Na košeľu jej napísali protimaďarské heslá. Stalo sa tak, keď kráčala na skúšku na Fakulte stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa.

2009 – Európska komisia (EK) oznámila, že sa rozhodla predviesť Slovensko pred Európsky súdny dvor za to, že si nesplnilo svoje povinnosti vyplývajúce z európskej legislatívy o vnútornom trhu s elektrickou energiou a nezabezpečilo nediskriminačný prístup k prenosovej sieti.

Stalo sa vo svete

1796 – Britský lekár Edward Jenner uskutočnil prvé očkovanie (pacientom bol James Phipps) proti kiahňam a začal tým éru vakcinácie.

1900 – Vo francúzskom Paríži otvorili II. novodobé olympijské hry, na ktorých sa zúčastnili už aj ženy.

1921 – Americká sudkyňa Florence Allenová ako prvá žena sudkyňa udelila trest smrti mužovi. Odsúdeným a popraveným (20.8.1921) bol vrah Frank Motta.

1940 – Nemecké letectvo bombardovalo holandské prístavné mesto Rotterdam, pričom zahynulo viac ako 1000 ľudí a 2000 obyvateľov mesta bolo zranených. O strechu nad hlavou prišlo 78 000 obyvateľov.

1941 – Parížska polícia zatkla 1000 Židov (niektoré zdroje uvádzajú oveľa väčší počet napríklad 3600) a odovzdala ich do rúk Nemcov.

1941 – V nemeckom Berlíne popravili švajčiarskeho študenta Mauriceho Bavauda, ktorý plánoval atentát na Adolfa Hitlera, ale nikdy sa nedostal k tomu, aby svoj plán uskutočnil.

1948 – Židovská národná rada v mene židovského ľudu Palestíny a sionistického hnutia vo svete vyhlásila samostatný štát Izrael. Vo vyhlásení, ktoré prečítal vodca sionistov David Ben Gurion, sa uvádzalo, že nový štát vznikol v dôsledku prirodzeného a historického práva židovského národa, na základe rezolúcie Valného zhromaždenia OSN a ukončenia britského mandátu nad územím Palestíny.

1955 – Podpisom najvyšších predstaviteľov socialistických štátov ZSSR, Albánska, Bulharska, Československa, Nemeckej demokratickej republiky, Maďarska, Poľska a Rumunska vznikol vojenský pakt Varšavská zmluva s veliteľstvom v Moskve.

2001 – Po vyhratých parlamentných voľbách v Taliansku vytvoril Silvio Berlusconi v poradí 59. vládny kabinet krajiny od roku 1945.

Skladba dňa

1971 – Narodil sa Danny Wood (rodený Daniel William Wood Jr.), Boston, Massachusetts, USA, člen chlapčenskej skupiny New Kids On The Block. Orientovaná bola na tínedžerské publikum, založil ju v Bostone v roku 1984 skladateľ a producent Maurice Starr. V apríli 1986 vydali debutový album New Kids On The Block. Rozišli sa v roku 1994, opäť sa zišli v roku 2008.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM