Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Víkend odštartuje zamračeným a daždivým počasím, meniny má Sabína

Dnešná pranostika znie: Za peknou jeseňou nasleduje tuhá zima a úrodný rok. Meniny má Sabína. Zamračené, občasný dážď. Teploty 7 až 12 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Víkend odštartuje zamračeným a daždivým počasím, meniny má Sabína
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Sabína

Ženské meno Sabína má latinský pôvod a jeho význam je „pochádzajúca z kmeňa Sabínov“ v Taliansku. Na Slovensku sa veľmi neudomácnilo. Ak sa predsa len s nositeľkami tohto mena stretneme, oslovujeme ich Saba, Sabi, Sabínka.

Sabíny, ktoré majú meniny 27. októbra, sú prevažne materialisticky založené a dôležitý v ich živote je úspech. Ak sa pre niečo rozhodli, je ťažké chcieť, aby zmenili názor. Priateľstvo so Sabínou je skôr vzácnosť. Iba zriedkavo dôverujú iným a o svojom súkromí hovoria málo.

Aj v školských laviciach, rovnako ako počas celého života, podľahnú túžbe súťažiť a s prehľadom získavajú akademické tituly. Ich život je silne zameraný na výber povolania a sebarealizáciu v práci. Sabíny sa v pracovnom tíme prejavujú ako cieľavedomé, taktné a opatrné.

Sabíny sú odolné. Vedia sa psychicky i fyzicky brániť a vytvoriť si životnú rovnováhu. Z času na čas môžu mať problémy s ochoreniami dýchacích ciest. Do jedálnička by si mali zaradiť najmä jablká a ryby.

Sabíny ovplyvňuje planéta Venuša. Ich šťastné farby sú modrá, biela a žltá. Ochranné rastliny myší chvost, fialka a prvosienka, ochranné kamene achát, zafír a koral.

Stalo sa doma

1907 – V Černovej pri Ružomberku došlo k ozbrojenému stretu. Slovenskí obyvatelia obce chceli zabrániť vysväteniu nového kostola maďarským kňazom. Zásah žandárov si vyžiadal 15 obetí na životoch. Od roku 1993 sa táto udalosť v Slovenskej republike (SR) pripomína ako pamätný deň – Deň černovskej tragédie.

1929 – Konali sa tretie parlamentné voľby v Československej republike (ČSR). Na Slovensku vyhrala Hlinkova slovenská ľudová strana (HSĽS).

1939 – Prezident vojnovej Slovenskej republiky (1939–1945) Jozef Tiso vymenoval novú vládu na čele s Vojtechom Tukom.

1944 – Druhá svetová vojna: Nemecké jednotky obsadili Banskú Bystricu, Slovenské národné povstanie (SNP) bolo zatlačené do hôr.

1949 – V budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave sa uskutočnil prvý koncert orchestra Slovenskej filharmónia pod taktovkou Ľudovíta Rajtera. Do budovy Reduty v Bratislave sa Slovenská filharmónia presťahovala až v roku 1950.

1968 – Národné zhromaždenie Československej socialistickej republiky (NZ ČSSR) prijalo ústavný zákon o česko-slovenskej federácii a postavení národnostných menšín v krajine.

1995 – Veľvyslanec USA v SR Theodore E. Russel odovzdal premiérovi Vladimírovi Mečiarovi (HZDS) demarš vláde Slovenskej republiky (SR) vyjadrujúci znepokojenie vlády USA nad vnútropolitickým vývojom na Slovensku.

1995 – Vo Východoslovenských železiarňach Košice – VSŽ (dnes U. S. Steel Košice) sa stala tragická nehoda, pri ktorej prišlo o život 11 ľudí a 300 utrpelo zranenia.

Stalo sa vo svete

1904 – V New Yorku (USA) uviedli do prevádzky prvú 20 kilometrov dlhú časť podzemnej železnice (metra).

1924 – Sovietska vláda uskutočnila zmeny v usporiadaní stredoázijských území Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR). Vznikla Uzbecká a Turkménska sovietska socialistická republika (SSR) a Tadžická autonómna SSR.

1954 – Benjamin Oliver Davis ml. sa stal prvým americkým vojenským generálom čiernej pleti.

1959 – Západné pobrežie Mexika postihol hurikán a následné záplavy. Zahynulo 2000 ľudí.

1961 – Mongolsko sa stalo členom Organizácie Spojených národov (OSN), keď jeho prijatie po 15 rokoch prestali vetovať Spojené štáty americké (USA).

1971 – Konžská demokratická republika (KDR) sa premenovala na Zair. V roku 1997 sa vrátili k pôvodnému názvu Kongo.

1986 – Na pozvanie vtedajšieho pápeža Jána Pavla II. sa v talianskom Assisi stretli predstavitelia všetkých kresťanských cirkví a predstavitelia ďalších svetových náboženstiev. Všetky delegácie sa zúčastnili na spoločných modlitbách za svetový mier.

1991 – V Poľsku sa konali prvé slobodné voľby.

2005 – Tím európskych expertov vyvinul prvú ľudskú vakcínu proti vírusu vtáčej chrípky H7N1, ktorý sa prenáša z vtákov na ľudí.

2005 – Vo Francúzsku v Paríži vypukli boje medzi prisťahovalcami a políciou, ktoré sa po niekoľkých dňoch rozšírili po celej krajine.

Skladba dňa

1978 – Vanessa Mae (vlastným menom Vanakorn Nicholson), Singapur, popová a klasická husľová virtuózka. Jej prví rodičia (otec z Thajska, matka Číňanka) sa rozviedli, matka sa znova vydala za Angličana Grahama Nicholsona, rodina sa presťahovala do Anglicka, keď mala Vanessa štyri. Na husle sa učila hrať od piatich rokov. Profesionálny debut absolvovala na hudobnom festivale v Nemecku v roku 1988 s Londýnskym filharmonickým orchestrom. V máji 1991 vydala debutový album Violin. Dnes má na svojom konte desať štúdiových albumov, desiaty Choreography vyšiel v apríli 2004. K diskografii patria aj štyri kompilačné albumy, 23. októbra 2008 vystúpila na koncerte v košickej Steel Aréne a 11. mája 2017 v Bratislave. Dnes oslávi 40. narodeniny.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM